musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yaş veya Kuru Bir Pisliğe Basmak

 

83- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Abdest alan kişinin (çıplak ayakla) insan dışkısına basması halinde bir daha abdest alması gerekir mi?" diye sorduğumda: "Alması gerekmez. Ancak dışkı bulaşan yeri iyice yıkayıp temizlesin" karşılığını verdi. Ben de bu konuda aynı görüşteyim. Hayvan dışkısına basan abdestli biri ise ayaklarını yere (veya toprağa) sürterek temizlemelidir.

 

 

84- Avvam b. Havşeb, ibrahim'den bu konuda Şa’bi'nin görüşünün aynısını bildirir.

 

 

 

85- Katade der ki: "(Abdestli biri) topuklarına kadar insan dışkısına basması halinde yeniden abdest almadan sadece ayaklarını yıkar."

 

 

 

86- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Katade, bedenine sidik veya kan bulaşan abdestli kişi hakkında: "Yeniden abdest almasına gerek yoktur. Sadece sidik veya kan değen yeri yıkar" demiştir. 

 

 

 

87- Cabir'in bildirdiğine göre Ata, Tavus ve başkaları: "(Abdestli iken) yaş olan bir pisliğe bastığın zaman değen yerleri yıkarsın. Bu pislik kuru ise de bir sakıncası olmaz" demişlerdir.

 

 

 

88- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "(Abdestli iken) kurumuş insan dışkısına bastığım zaman ayaklarımın altını yıkamam gerekir mi?" diye sorduğumda: "Hayır, gerekmez" dedi. "O kuru dışkıdan avuçlarıma ve yüzüme bir şey bulaşırsa yıkamam gerekir mi?" diye sorduğumda ise şöyle dedi: "Hayır, gerekmez. Ömrüme yemin olsun ki bazen bir cenazeye çıktığımız zaman rüzgar yüzümüze kuru insan dışkısı atardı. Ancak ne yüzümüzü yıkar, ne yeniden abdest alır ne de başka bir şey yapardık."

 

 

 

89- Asım b. Süleyman bildiriyor: Evimizden abdestli olarak çıkıp da Ebu'l-Aliye er-Riyahı'nin evine geldiğimizde namaz için orada da abdest alırdık. Bir defasında bize: "Evlerinizde abdest almıyor musunuz?" diye sorunca: "Alıyoruz, ancak yolda kurumuş pisliğe basıyoruz" karşılığını verdik. Bunun üzerine Ebu'I-Aliye: "Üzerine basmanızdan dolayı abdest tazelemeniz gerekmez. Ben size üzerine basmaktan daha kötüsünü de söyleyeyim mi? Basmaya çekindiğiniz o kuru pisliği rüzgar başlarınız ile sakallarınıza savuruyor" dedi.

 

 

 

90- Hammad der ki: "Abdestli kişi kuru insan dışkısına bastığı zaman yeniden abdest alması gerekmez. Aynı şekilde bir köpeğe dokunması halinde de yeniden abdest alması gerekmez."

 

 

      

91- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Kuru pislikten giysime değen yere su serpeyim mi?" diye sorduğumda: "Hayır" dedi.

 

 

 

92- Katade bildiriyor: Bir gün İbnu'I-Müseyyeb ile birlikte bir mescide gittik. Yağan yağmurdan dolayı da yerler çamurluydu. Mescidin kapısına vardığımızda bizimle birlikte gelenlerden biri gidip ayaklarını yıkadı. İbnu'l-Müseyyeb adama: "Evindeyken abdest almamış mıydın?" diye sorunca, adam: "Almıştım, ama çamurun içinde yürüdük" karşılığını verdi. Bunun üzerine İbnu'I-Müseyyeb: "Bundan dolayı abdest almanız gerekmez" dedi.

 

 

 

93- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Hasan(-ı Basrl)'ı çamurda yürürken gören biri bana şöyle anlattı: "Yerdeki çamur ayakların üst kısmına ulaşmıyor, ancak alt tarafını dolduruyordu. Hasan, mescidin kapısına ulaştığı zaman ayaklarını yıkamadı. Sadece alt taraflarını yerde sildi ve o şekilde içeriye girdi."

 

 

 

94- Ma'mer (b. Raşid) bildiriyor: Katade, bedenine sidik veya kan bulaşan abdestli kişi hakkında: "Yeniden abdest almasına gerek yoktur. Sadece sidik veya kan değen yeri yıkar" demiştir.

 

 

 

95- Bekr b. Abdillah el-Müzeni bildiriyor: "İbn Ömer'i Mina'da gördüm.

Abdest alıp çıplak ayakla çıkıyordu. Yürürken yolu üzerinde ne varsa üzerine basıyordu. Mescid(-i Haram)'a varınca da yeni bir abdest almadan girip namazını kılıyordu. ''

 

 

 

96- Abdurrahman b. el-Esved bildiriyor: "Aikame ile Esved, yağmurlu günlerde suyun çamurun içinde yürür ve mescide girip (yeniden abdest almadan) namaz kılarlardı.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/130)

 

 

 

97- A'meş bildiriyor: "Abdullah'ın öğrencilerinden Yahya b. vessab, Abdullah b. Ayyaş ve daha başkalarının bazen içine hayvan gübresi ve sidiği de karışmış olan çamurlu su içinde yürüdüklerini, mescidin kapısına vardıkları zaman da ayaklarını silkelemekten başka bir şey yapmadan namaz için içeri girdiklerini görürdüm."

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe'nin (s. 128)

 

 

 

98- Kasım b. Ebi Bezze'den bildirir: Adamın biri Abdullah b. ez-Zubeyr'e yağmurdan oluşan çamurun durumunu sorunca, Abdullah şöyle karşılık verdi: "Toprağı da, suyu da temiz olan bir şeyi bana soruyorsun. Yüce Allah yağmur konusunda: "Gökten bereketli bir su indirdik .. .''[Kaf, 9] buyurur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de toprak konusunda: "Yer (toprak) bana mescit ve temizlenme aracı kılındı" buyurur.''

 

Tahric: Cabir hadisinden Buhari ve Ebü Hureyre ile Huzeyfe hadisinden Müslim rivayet ettiler.

 

 

 

99- Abdurrahman b. Yezid'in bildirdiğine göre Alkame b. Kays: "Abdest kişinin içinden çıkan pislikten dolayı alınır, pisliğin üzerine basmaktan değil" demiştir.

 

 

 

100- Yahya b. Vessab'ın bildirdiğine göre İbn Abbas: "Abdest kişinin içine giren pislikten dolayı değil, içinden çıkan pislikten dolayı alınır. Pisliğin üzerine basmaktan dolayı da yeniden abdest alınması gerekmez" demiştir. 

 

Tahric: Beyhaki (1/116)

 

 

 

101- Ebu Vail'in bildirdiğine göre İbn Mes'ud: "Pisliğin üzerine basmaktan dolayı yeniden abdest almazdık" demiştir.

 

 

 

102- Müslim b. Ebi imran, İbn Mes'ud'dan bildirir: "Pisliğe basmaktan dolayı yeniden abdest almazdık. Ayrıca secdedeyken giysimizle kapanan elimizin üzerini açmaz, saçımızın yere değmesine engel olmaya çalışmazdık."

 

 

 

103- Bişr b. Rafi', Yahya b. Ebi Kesır vasıtasıyla Ebu Ubeyde b. Abdillah b. Mes'ud'dan, o da babasından bildirir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtülen yeri açmamamızı, secdede yere değen saçımıza engel olmamamızı ve yeniden abdest almamamızı istedi." Bişr der ki: Yahya'ya: "Yeniden abdest almamalarından kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Abdestli olan kişinin pisliğe basması durumunda yeniden abdest almamasıdır" dedi. Ona: "Örtülen yerin açılmamasından kasıt nedir?" diye sorduğumda da: "Secdede iken giysiyle örtülen elin açılmamasıdır" dedi. 

 

 

 

104- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakkabısıyla pisliğe basan kişinin durumunu sorduğumda: "Toprak onları tekrar temizler" buyurdu.

 

Tahric: Ebu Davud (1/40),

 

 

 

105- salim b. Abdillah, Abduleşhel oğullarından bir kadından bildirir: "Ya Resulallah! Yağmur yağdığı zaman pisliğe bulaşan bir yolumuz var" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ondan sonra temiz bir yol gelmiyor mu?" diye sordu. "Geliyor" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O zaman onun pisliğini öteki temizler" buyurdu.

 

 

 

106- Said b. EN Said bildiriyor: Hz. Aişe'ye mescide giderken eteğini yerde sürüyen ve bu eteği temiz olmayan yerlere değen kadının durumunu sorduğumda: "Kadın temiz olan yerlerden geçerken pislenen kısmı temizlenir" dedi. 

 

 

 

107- Ebu Reca el-Utaridı bildiriyor: Yağmurlu bir Cuma gününde minber üzerinde İbn Abbas'ın: "Böylesi havalarda namazı evlerinizde kılın ve ayaklarınızla pisliği mescide taşımayın. Çünkü bu mescidin toprağı hepinizin taşıdığı pisliği temizlemeye yetmez" dediğini işittim.

 

 

 

108- Ata (b. Ebi Rabah) der ki: "Yağmurlu günlerde mescide kadar gelene kadar ayaklarımda çamurlu suyla birlikte pislikler de taşırım. Ancak kapıya ulaştığımda ayaklarımı yıkarım."

 

 

 

109- Abdürrezzak der ki: Abdest aldıktan sonra ayağı pisliğe bulaşan, ancak yıkamak için su bulamayan kişi hakkında Sevr!: "Teyemmüm eder; zira önceki abdesti eksik hükmünde olur" dedi ve şöyle devam etti: "Sonrasında abdest ile teyemmüm yerlerine pislikten bir şey bulaşırsa orayı toprakla silip temizler. Zira bu durumda toprak suyun yerine geçer."

 

 

 

110- İbn Cüreyc bildiriyor: Adamın biri Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Namazda iken ayakkabıma dokunduğumda elim üzerindeki bir pisliğe değ di. Bu durumda namazımı iade etmem gerekir mi?" diye sorunca, Ata: "Hayır, gerekmez" dedi.

 

 

 

111- Cabir bildiriyor: Üzerinde pislik olan mestlerle namaz kılan kişinin durumu konusunda Amir eş-Şa'bi: "Namazı iade eder" dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestte Bazı Uzuvları Yıkamamak