musannef

Abdurrezzak

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestte Bazı Uzuvları Yıkamamak

 

112- İbn Cüreyc bildiriyor: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Abdest alırken ayaklarımdan birini yıkamadım veya yıkamayı unuttum. Daha sonra ise bunu hatırladım, ancak hatırlayana kadar da abdesti bozacak herhangi bir şeyde bulunmadım" dediğimde: "Yeni baştan abdest almadan sadece yıkamayı unuttuğun kısmı yıka" karşılığını verdi.

 

 

 

113- İbn Cüreyc der ki: Ata (b. Ebi Rabah)'a: "Abdest alırken uzuvlardan birinin az bir kısmını yıkamayı unuttum" dediğimde: "Sadece unuttuğun kısma suyu değdirmen yeterli olur" karşılığını verdi.

 

 

 

114- Hasan(-ı BasrI) der ki: "Abdest alırken yıkanması gereken uzuvlarından birini yıkamayı unutan kişi aklına geldiğinde uzuvları kurumuş olsun veya olmasın sadece unuttuğu kısmı yıkar. Ancak o abdestle kıldığı namazı iade eder."

 

 

 

115- İbnu'I-Müseyyeb der ki: "Abdest alırken yıkanması gereken uzuvlarından birini yıkamayı unutan kişi aklına geldiğinde unuttuğu yeri yıkasin. Unuttuğu kısım bir kıl kadar olsa dahi onunla kıldığı namazı da iade etsin."

 

 

 

116- Avvam b. Havşeb bildiriyor: ibrahim en-Nehai'nin: "Abdestte yıkanması gereken bir yere su değdiği zaman o yer temizlenmiş olur" dediğini işittim. 

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (1/31) bunu Huşeym kanalıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

117- Katade der ki: "Kişi abdest alırken bir uzvunu yıkamayı unuttuğu zaman aklına geldiğinde şayet uzuvları kurumamışsa sadece unuttuğu yeri yıkar. Kurumuş ise de abdestini de vakit namazını da iade eder."

 

 

 

118- Ebü Kılabe bildiriyor: "Ömer b. el-Hattab namaz kılan birinin ayağında tırnak kadar bir yerin abdestte yıkanmamış olduğunu görünce abdesti de, namazı da iade etmesini söyledi.''

 

Tahric: İbn Ebi Şeybe (s. 31), İbn Uleyye vasıtasıyla Halid'den rivayet etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Abdestte Uzuvlar Kaç Defa Yıkanır?