Ana Sayfa

 

MAKTU

 

Kesmek kat etmek anlamına gele ''kata'a'' kök fiilinden ism-i mef'ul olup kesilmiş kesik demektir. Hadis usulünde sahabeden sonraki tabi'i lerin sözleri veya fiilleridir. Bir diğer ifadeyle maktu' hadis, isnadı tabi'iye kadar uzanan, tabi'ide kalarak daha ileriye gidemeyen hadistir. Kısacası tabi'ilerden gelen ve onlara ait sözlerden veya fiillerden ibaret haberlere çoğunlukla maktu' denir. Muhammed b. Sirin'in şu güzel sözü maktu'ya güzel bir örnektir.

 

''Şu Hadis ilmi yokmu, dindir din. O halde dininizi kimden aldığınıza dikkat edin. (Müslim mukaddimesi 5.bab)

 

İbnu's-Salah'ın kaydettiğine göre maktu, İmam Şafii ve ed-Derakutni tarafından isnadı muttasıl olmayan munkati' manasına kullanılmıştır. Ne var ki her iki alim'in maktu ıstılahını , hadis ıstılahlarının alimler arasında iyiden iyiye yerleşmeye başlamasından önce isnadı muttasıl olmayan munkati'manasına kullandıkları anlaşılıyor; zira hadis ıstılahları istikrar kazanınca maktu yukarıda verilen manasına munkati' ise Nebi sallallahu aleyhi ve sellem'e nisbet edilmekle birlikte isnadında inkıta' bulunan hadisler manasına kullanılmıştır. Nitekim el-Hatibu'l-Bağdadi EL-CAMİ isimli eserinde tabi'ilere ait bazı rivayetleri naklettikten sonra  ''Bu maktu' hadislerdendir'' demiş, bir yerde de ''maktu hadisler isnadı tabi'ilerde kalanlardır'' tarifini vermiştir.

 

Hadis ıstılahlarını istikrar kazanmış manalarıyla tarif eden İbnu's-Salah, maktu ile munkati' ıstılahlarının aynı olmadığına işaret etmekte maktunun ayrıca ele alacağı munkati'den ayrı olduğunu belirtmektedir. (ulum, 42)

 

Ayrıca Bakınız:

Merfu

Mevkuf

Mürsel