Ana Sayfa

 

KADH  -  KADİH  -  KADİHA

 

Sözlükte, söğmek, bir kimsenin ırzına veya nesebine yakışıksız sözlerle saldırmak oka, temren geçirirken ucunu temrenin dibiyle yarmak, çakmak çakmak, ağaç kökünü kurt kemirmek göz içine bir şey batmak manalarına gelir. (kamus 1/505).

 

Hadis usulü ilminde kadh, kemirmek manasıyla ilgili olarak hadis'in sıhhatine engel olan  kusuru onu yok edecek şekilde zayıflatmasına denir. Söz gelişi illet, sıhhati yok eden bir kusurdur. İbnu's-Sallah MUALLEL hadis tarif ederken illetin daha çok hadisin isnadında bazen de metninde olduğunu, bazen isnadda olan illetin hem isnadın hemde metnin sıhhatini giderdiğini ifade ederken illetin daha çok hadisin isnadında bazende metninde olduğunu bazen isnadda olan illetin hem isnadın hem de metnin sıhhatini giderdiğini ifade ederken kadh tabirini sıhhati yok eden illetin vasfı olarak kullanmıştır. (ulum,82)

 

Buna göre bu tabir, hadisin isnadında veya metninde bulunan ve illet denilen herhangi bir kusurun isnadın veya metnin sıhhatini gidermesi manasına gelmektedir. Nitekim bu manaya uygun olarak illet'e çok kere, İLLETUN KADİHATUN (kadih illet ) denmiştir.

 

Aynı kökten alınma ism-i fail olan KADİH (müennesi KADİHA) tabirleri de aynı şekilde herhangibir kusurun hadisin sıhhatini yok edici özelliğidir.