Ana Sayfa

 

DABTU’L-KİTAB – ZABT-I KİTAB

KİTABETU’L-HADİS

HADİSLERİN YAZILMASI

 

Hadislerin yazılması manasına gelen bir tabirdir. Hadis ilminde Nebi sallallahu aleyhi ve sellem ve sahabe devrinde hadislerin yazılması ve bu hadisleri yazarken dikkat edilecek kaideler olmak üzere iki önemli konuya delalet ed

 

Nebi s.a.v.in sağlığında bir iki vakıa hariç Hadisler yazılmazdı. Sahabe arasında yazı bilen çok azdı bu yüzden Resulullah s.a.v.den öğrenilen Hadisler ezberleniyor, şifaen ve müzakere yoluyla yayılıyordu. 

 

Ebu Saidi-i Hudri r.a. dan gelen bir rivayete göre:

Nebi s.a.v. önceleri: ''Benden Kur'an-ı Kerimden başka hiçbir şey yazmayınız. Kim Ben den Kur'an dan başka bir şey yazmışsa imha etsin. Benden yazmaksızın rivayet'te mahsur yoktur. Her kim Benim adıma bile bile yalan söylerse Cehennem deki yerini hazırlasın. '' buyurarak Hadislerin yazılmasına izin vermemiştir.

Yine aynı sahabi ALLAH Resulu s.a.v.'den Hadis yazmak için izin istemişsede, izin verilmemiştir.

 

  Şüphesiz ALLAH Resulü s.a.v.'in kendisinden Kur'an dan başka bir şey yazılmamasını istemesinin

sebepleri vardı.

 

Yazı yazmasını bilen Sahabi oldukça azdı, yazılan Hadislerin Kur'an-ı Kerim le karıştırılma ihtimali vardı. Bu nedenle Sahabiler Hadisleri yazmıyor, birbirlerine hafızadan aktarıyorlardı.

Kur'an birçok Sahane trafından yazılıyor yada ezberlniyordu, hatta bazı Sahabiler hem yazıyor hem de ezberl,yordu. Bu nedenle Kur'anda olmayan başka sözlerle arıştrılması endişesi yoktu. Ancak Hadis böyle değildi hem  bütün Sahabeler Hadislerin hepsini bilmiyor, hem de ezberleyeni pek azdı. Bu nedenle Kur'an ile Hadislerin birbiriyle karıştırılma endişesi vardı. Aradan zaman geçip Kur'an iyice belli olduktan hıfzedildikten sonra, artık Hadislerle Kur'an ayetlerinin birbirleriyle karışma tehlikesi kalmamıştı. Bu aşamadan sonra Nebi s.a.v. bazı Sahabelere Hadisleri yazmaları için izin verdi.

Şöyle bir husus varki; Resulullah s.a.v.'in Hadis yasağının süresi ve mahiyeti tam olarak bilinmemekte, bu yasak tüm Sahabe içinmi yoksa sadece yazım kurallarını iyi bilmeyen Sahabeler içinmi, kesin bi bilgi bulunmamaktadır.

 

zaHadis yazma konusunda Abdullah bin Amr’dan gelen rivayet şöyledir:

Demiştirki: Nebi s.a.v.'den ne işitirsem bellemek ister yazardım. Kureyşliler:

 - Nebi a.s.v.'dan işittiğin erşeyi yazıyorsun, oysa Hz.Peygamber insandır. Rıza halinde ikende öfkeli ikende söz söyleyebilir. Diyerek beni bundan men ettiler. Bunun üzerine bir sene Hadis yazmaya ara verdim.

 

Nihayet işi Nebi a.s.v.'a söyledim. Mubarekparmağıyla ağzını işaret ederek:

''Yaz '' dedi. ''Canım kudreti altında olan ALLAH'A yemin ederim ki buradan hak sözden başkası çıkmaz.''  Ebu Davud Şu haber de Nebi s.a.v.'in unutmak ihtimali olduğundan Hadisi yazarak muhafazayı tavsiye ettiğini gösterir:

 

Ebu Hureyre r.a.'den Ensardan biri Resulullah s.a.v.'den bir Hadis işitir, işittikleri hoşuna gider, ancak ezberleyemezdi. Bunu Hz. Nebi s.a.v.'e şikayet etti:

 

 - Ya Resulullah senden hoşuma giden Hadisler işitiyor ancak ezberliyemiyorum, ne yapayım. Bunun üzerine Resulullah s.a.v. eli yazı işareti yaparak:

 

 - Sağ elinden faydalan, buyurdu.

Rafi b. Hadisc r.a. de Resulullah s.a.v.'e işitiiği hdisleri yazmasında bir mahsur olup olmaığını ormuş, Nebi s.a.v. de bir mahsur olmadığını söylemiştir.

 

  Bu Hadislerden de anlaşıldığı gibi Nebi s.a.v. önceleri Kur'anı kerimle karıştırılması korkusuyla Hadiserin yazılmasına izin vermemiş, ancak zamanla bu riskin ortadan kalktığına kanaat getirince yazı bilgisine güvendiği, Hadisleri Kur'an la karıştırmayacağına emin olduğu Sahabilere izin vermiştir. ibn-i Abbas, ibn-i Amr ve Hz. Ali r.a. bunlardandır.  Hadislerin yazılmasını men eden Hadislerle izin veren Hadislerin arası böyle bulunmuştur. Nebi s.a.v.'in Hadislerin yazılmasına izin verişini Nesh'e yükleyenlerde vardır.

 

Öte yandan Nebi s.a.v.'in sağlığında Hadisleri yazdırdığına dair belgeler de vardır.

Örneğin Hicreti takibden günlerde Medine de Yahudilerle yazılı bir anlaşma yapmıştır. Hudeybiye anlaşması esasları yazdırılmıştır. Komşu ülkelere gönderilen mektuplarda ilk yazılı metinlerdir. Yemenli Ebu Şah isimli bir Sahabi Resulullah s.a.v.'in yaptığı konuşmayı yazılı istemiş, Nebi s.a.v. de bizzat:

 

 - Ebu Şah için söylediklerimi yazınız, buyurmuştur. 

Efendimiz, ölümüne yakın:

 

 - Bana yazacak bir kaç şey getirin size vasiyetname yazdırayım sonra yolu kaybetmiyesiniz, buyurmuştur.

 

Es-Sahafatus-Sadika Resulullah s.a.v. zamanında Hadisleri yazan Abdullah bin Amr r.a.'ın eseridir.

Ebu Hureyre r.a.: Abdullah bin Amr hariç kimsede bende olduğu kadar Hadis yoktur. O Hadisleri yazardı, ben ise yazmadım. demiştir.

 

Andullah bin Amr'ın vefatından sonra sahifesi torunlarına geçmiş ve rivayet edilmiştir.

Sahabelerin yazdığı Hadis metinlerine Sahife denmiştir. İbn-i Amr r.a.'a ek olarak Cabir bin Abdullah, Hz. Ali, İbn-i Abbas, İbn-i Ömer, Semure bin Cundeb, Enes ve Sa'd bin Ubadeninde birer sahifeleri vardır.

Meşhur Tabiinlerden de Hadis yazanlar: Sa'd bin Cubeyr ve İbn-i Şibah bunlardandır.

 

Kitabetul Hadis'in diğer manası olan Hadislerin yazılmasında dikkat edilecek hususlar şöyledir:

 

1: Hadis yazan kişi metinde geçen isimlere dikkat etmelidir. Zira bu isimler mana ile yada önündeki yada arkasındaki kelimeler ile anlaşılmaz.

 

2: Müşkül lafızları tam harekeli olarak müstakil olarak karşısına yazmalıdır.

 

3: Mecburiyet harici ince yazmamalıdır. Bu şekil yazı ancak boş yer sıkıntısı yada gezen kişi için kitab yükünü hafifletmek için yapıldığında mazurdur.

 

4: Okunaklı ve açık yazmalıdır.

 

5: Harflerin noktalarına dikkat etmelidir.

 

6: Rumuz yada sadece kendisinin anlayabileceği işaretler yada ifadeler kullanmamalı, Her rivayete ravisi yazılmalıdır.

 

Sadece bu işaretlere dair rehber sunması hariç.

 

7: Hadisleri birbirinden ayıraca küçük daire gibi işaretler kullanmalıdır.

 

8: Abdullah bin Fulan gibi isimleri yazarken Abd.ı satır sonuna llah 'ı ise diğer satırın başına yazmamalıdır. Abdurrahman da böyledir. Resulullah kelimesi de böyledir. Şöyleki:                                                        Kale Resulu

llah s.a.v. gibi.

 

9: Resulullah s.a.v.'in isminin her geçtirği yerde salat ve selamı usanmadan yazması gerekir.

 

10: Hadis katibi Semaa yani asıl olan Şeyhinin kitabı ile mukabele ederek yazmalıdır.

 

11: Metinde aşağı kayan kısım çizgi ile yukarı asıl yerine işaret edilmelidir.

 

12: Tashih, Tasbib ve Temrize dikkat etmelidir.

 

13: Kitaba hataen yazılan şey Hak darb yada mahv yolu ile silinir. 

 

14: İhtilaflı rivayetler ayrılmalıdır.

 

15: El Hatibul Bağdadi ye göre Hadis Besmeleden ve Hadisin alındığı Şeyhin adını künyesini ve Nesebini kaydettikten sonra yazılmalıdır.

 

  Zaire ve Berlin Kütüphanelerinde bulunan iki müstakil yazma nüshası esas alınıp Buhari, Müslim ve Müsneddeki nakillerle karşılaştırılarak Prof: Muhammed Hamidullah tarafından yayınlanmıştır. Başına Hadis kitabı ile ilgili etraflı bir araştırma eklenmiştir. Kemal Kuşçu tercümesi muhtasarı Hadis tarihi ve sahifai Hamman bin Münebbih adı ile 1967 de istanbulda Prf: Talat Koçyiğit tercümesi ise halen elde mevcut en eski Hadis eseri Hamman bin Münebbih sahifası adıyla aynı tarihte Ankarada yayınlanmıştır.