Ana Sayfa

 

FIKHU’R-RAVİ 

 

  Fıkıh, Fıkhu'l-Hadis maddesinde de söz konusu edildiği gibi, sözlükte bir nesneyi zihinle gereği gibi anlayıp bilmek manasındadır. Fıkhu'r-Ravi ise Hadis rivayetiyle meşgul olan kimsenin rivayetinin şartlarını, hakikatini, çeşitlerini, hükümlerini, Ravilerin hallerini, rivayet edilen Hadislerin sınıflarını gereği gibi bilmesi ve bu bilgiye dayanarak Sahih olan Hadisleri zayıf olanlarından ve uydurmalardan ayırt edilebilmesidir. (Hadis ıstılahları,111).

 

  Hz. Nebi s.a.v.'in Hadisleri herşeyden önce Kur'an-ı Kerim'in açıklaması ve tatbiki mahiyetinde İslam dininin ikinci kaynağıdır. Hadislerde İslam'ın özü olan helal, haram, emir, yasak, tavsiye, telkin, irşad, va'z ve nasihat, kısacası bir Müslüman'ın Dünya ve ahiret saadeti için gerekli bütün değerler bol miktarda mevcuttur. Hadisleri rivayet edenlerin ve Hadis İlmi ile meşgul olanların bunları bilmesi, herbirinin taşıdığı hükümlere vakıf olması Fıkhu'r-Ravi ye dahildir.

 

  Öte yandan Ravi Hadisleri etraflı bir şekilde bilirse onları öğrenip hıfzetmesi önemli ölçüde kolaylaşır. Uygulamasını doğru bir şekilde yapar. Böylece ''ALLAH'I (C.C.) ve ahiret gününü umarlar, ALLAH'I çokça zikredenler için örnek'' olarak gösterdiği (Ahzab,21) Hz. Nebi s.a.v. in yolundan gitmiş, aynı zamanda Hadislerin Zabtı kolaylaşmış olur.

 

  Diğer taraftan İlmin her yönden faydalı olduğu açıktır. Hadislerin ihtiva ettiği hükümler ve gerçekleri bilenler aynı zamanda birer Fakih olarak din kardeşlerine faydalı bir fert haline gelirler. Öğrendikleriyle amel ettikleri belkide kendilerinden daha anlayışlı birine ulaştırarak ilmin yayılmasını ve naklettikleri Hadislerin daha iyi bir şekilde istifade edilmesine zemin hazırlamış olurlar. Şu hale göre Hadis Ravisinin rivayet ettiği Hadislerin taşıdığı hüküm ve değerleri bilmesi hem kendisinin amel ederek üstün bir Müslüman olması, hem dininin emirlerine riayet etmek, hemde Hadislerin iyice bellenmesini kolaylaştırmak yönlerinden son derece önemlidir.