Ana Sayfa

 

EMSALU’L-HADİS:

 

Emsal, bir nesnenin benzeri manasına gelen mesel ve mesel'in çoğuludur. Mesel, delil, Hüccet, kıssa, Söz, Destan manalarında da kullanılır. (Kamus,3/345).

 

Buna göre Emsalu'l-Hadis Hadis te mesel kullanma, Hadis meseleleri demek olur.

 

  Her dilde olduğu gibi Arapçada da mesel bir fikri basit ölçüler içinde vermek maksadı ile getirilir. Karmaşık konuları basitleştirmeye, objektif şekle sokarak anlaşılmasını sağlamaya yarar. Dinleyicilerin ilgisini çeker. En azından söz'e güzellik katar, tesirini arttırır. Zihinlere yerleşmesini kolaylaştırır.

 

  Kur'an-ı Kerim de mesel'in güzel ve çarpıcı örnekleri vardır. Hz. Nebi s.a.v. de sözleri arasında mesel getirmiştir. Rivayete göre o tarafe'nin günler sana bilmediğin şeyleri gösterir. Yol azığı vermediğin yolcularda haberler getirir mısraını mesel olarak irad ederdi. (Şemail 70,1).  Şu Hadislerinde de tebliği karşısında insanların durumunu bir meselle çok güzel bir şekilde anlatmıştır.

 

  ALLAH'IN (C.C.) beni hidayet ve ilimle göndermesi tıpkı toprağa düşen bol yağmur'a benzer. Toprağın bir kısmı kabadır. Hemen suyu çeker. Gür otlar, çayırlar yetiştirir. Kurak olanı da vardır. Suyu tutar. ALLAH (C.C.) insanları onunla faydalandırır. Tuttuğu sudan içerler. Hayvanlarını sular, ekin ekerler.

 

  O bol yağmur bir başka toprağa düşer.  Ancak bu toprak kaygandır. Suyu tutmaz ot bitirmez. ALLAH'IN (C.C.) dinini iyice anlayan, benim aracılığımla gönderdiği (hidayet ve ilim) den faydalanan, bunu bilip başkasına bildiren kimse ile (işittiğinde gururundan) başını bile kaldırmayan; ALLAH'IN (C.C.)  benimle gönderdiği hidayetini kabul etmeyen kimse işte böyledir. (Buhari, 1/28).

 

 

  Hz. Nebi s.a.v.'in mesel haline gelen sözleri Hadis Kitaplarında dağınık bir şekilde dir. Yalnız Tirmizi'nin Süneninde Kitabu'l-Emsal ani'n-Nebi s.a.v. adlı müstakil bölüm ayırarak burada Mesel getirmek yoluyla değişik fikirleri işleyen 16 Hadis nakletmiştir. (5/144-154).

 

  Emsalu'l-Hadis konusunda telif edilmiş ayrı bir Kitap olarak Er-Ramehurmuzi'nin Kitabu'l-Emsali'l-Merviyye an Resulullah s.a.v. isimli eseri vardır. Kısaca Emsalu'l-Hadis adıylada meşhur olan bu Kitaptan başka el-Askeri'nin Mecmau'l-Emsal'inin sonunda mesel olarak kullanılan 58 Hadis e yer verilmiştir.