SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

İSTİZAN BAHSİ

<< 2699 >>

11- Konuşmadan önce selam verilmelidir.

 

حدثنا الفضل بن الصباح بغدادي حدثنا سعيد بن زكريا عن عنبسة بن عبد الرحمن عن محمد بن زاذان عن محمد بن المنكدر عن جابر بن عبد الله قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم السلام قبل الكلام وبهذا الإسناد عن النبي صلى الله عليه وسلم قال لا تدعوا أحدا إلى الطعام حتى يسلم

 

Cabir b. Abdullah (r.a.)’den rivâyete göre, Rasulullah (s.a.v.) şöyle demiştir: “Selam konuşmadan öncedir.”

 

Aynı senedle Rasulullah (s.a.v.)’in şöyle buyurduğu da rivâyet edilmiştir: “Bir kimseyi selam vermeden önce yemeğe davet etmeyin.”

 

 

Tirmizî rivâyet etmiştir.

 

قال أبو عيسى هذا حديث منكر لا نعرفه إلا من هذا وسمعت محمدا يقول عنبسة بن عبد الرحمن ضعيف في الحديث ذاهب ومحمد بن زاذان منكر الحديث

 

Tirmizî: Bu hadis münkerdir. Sadece bu şekilde bilmekteyiz. Muhammed’den işittim şöyle diyordu: Anbese b. Abdurrahman hadis konusunda zayıf ve tutarsızdır. Muhammed b. Zazan’ın rivâyeti ise münkerdir.

 

Mahir: Münker hadis ‘bilinmeyen hadis’ bu hadis uydurma yada yok demek değildir. Tek bir ravi’den geldiği ve o ravi’de cerh edildiği için tercih esnasında karşı hüküm var ise kabul edilmeyen hadistir. Ksrşı hüküm içeren hadis yok ise bakılır: Kur’an ve sünnet’e aykırımı, ma’ruf’a aykırımı... Herhangi bir aykırılık yok ise ve dinde nass seviyesinde bir hüküm değilde terğib ve terhib içerikli ise ihtiyaten göz önünde bulundurulur. Allahu A’lem.