SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

İMAN BAHSİ

<< 2631 >>

14- Münafığın alameti kaçtır?

 

حدثنا أبو حفص عمرو بن علي حدثنا يحيى بن محمد بن قيس عن العلاء بن عبد الرحمن عن أبيه عن أبي هريرة قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم آية المنافق ثلاث إذا حدث كذب وإذا وعد أخلف وإذا أؤتمن خان

 

Ebû Hureyre (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Münafığın alameti üçtür; (1)- Konuştuğu zaman yalan söyler, (2)- Söz verdiğinde sözünde durmaz, (3)- Kendisine bir şey emanet edildiğinde hainlik eder.”

 

 

Diğer tahric: Buhârî, İman; Müslim, İman

 

قال أبو عيسى هذا حديث حسن غريب من حديث العلاء وقد روي من غير وجه عن هريرة عن النبي صلى الله عليه وسلم وفي الباب عن بن مسعود وأنس وجابر حدثنا علي بن حجر حدثنا إسماعيل بن جعفر عن أبي سهيل بن مالك عن أبيه عن أبي هريرة عن النبي صلى الله عليه وسلم نحوه بمعناه قال أبو عيسى هذا حديث صحيح وأبو سهيل هو عم مالك بن أنس واسمه نافع بن مالك بن أبي عامر الأصبحي الخولاني

 

Tirmizî: Bu hadis Alâ hadisi olarak hasen garibtir. Ebû Hureyre’den değişik şekillerde de rivâyet edilmiştir. Bu konuda İbn Mes’ûd, Enes ve Câbir’den de hadis rivâyet edilmiştir. Ali b. Hucr, İsmail b. Cafer vasıtasıyla, Ebû Süheyl b. Mâlik’den babasından ve Ebû Hureyre’den mana olarak bu hadisin bir benzerini rivâyet etmiştir.

 

Tirmizî: Bu hadis sahihtir. Ebû Süheyl, Mâlik b. Enes’in amcası olup adı Mâlik b. Nafi’ b. Mâlik b. Ebû Amîr el Asbahî el Havlânî’dir.