SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

NAMAZ BAHSİ

<< 164 >>

باب ما جاء في وقت المغرب

10- AKŞAM NAmAZININ VAKTİ

 

حدثنا قتيبة حدثنا حاتم بن إسماعيل عن يزيد بن أبي عبيدة عن سلمة بن الأكوع قال كان رسول الله صلى الله عليه وسلم يصلي المغرب إذا غربت الشمس وتوارت بالحجاب

 

Seleme b. Ekva’ (r.a.)’den rivayete göre, şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş batıp ufuk perdesiyle gizlendiği zaman akşam namazını kılardı.”

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, Salat; Ebu Davud, Salat

 

 

قال وفي الباب عن جابر والصنابحي وزيد بن خالد وأنس ورافع بن خديج وأبي أيوب وأم حبيبة وعباس بن عبد المطلب وابن عباس وحديث العباس قد روي موقوفا عنه وهو أصح والصنابحي لم يسمع من النبي صلى الله عليه وسلم وهو صاحب أبي بكر رضى الله تعالى عنه قال أبو عيسى حديث سلمة بن الأكوع حديث حسن صحيح وهو قول أكثر أهل العلم من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم ومن بعدهم من التابعين اختاروا تعجيل صلاة المغرب وكرهوا تأخيرها حتى قال بعض أهل العلم ليس لصلاة المغرب إلا وقت واحد وذهبوا إلى حديث النبي صلى الله عليه وسلم حيث صلى به جبريل وهو قول بن المبارك والشافعي

 

Bu konuda Cabir es Sunabihî, Zeyd b. Halid, Enes, Rafi’ b. Hadîç, Ebu Eyyub, Ümmü Habibe, Abbas b. Abdulmuttalib ve ibn Abbas’tan da birer hadis rivayet edilmiştir. Abbas hadisi mevkuf olarak rivayet edilmiş olup en sahih olan da bu rivayettir. Çünkü; es Sunabihî, Rasulullah (s.a.v.)’den işitmemiştir. O sadece Ebu Bekir’in arkadaşıdır.

 

Tirmîzî: Seleme b. Ekvan’ın bu hadisi hasen sahihtir. Rasulullah (s.a.v.)’in ashabından ve tabiinden pek çok ilim adamlarının görüşü budur. Yani “Akşam namazını acele kılmayı tercih edip geciktirmeyi hoş görmemişlerdir.” Hatta bazı ilim adamları da şöyle demektedirler. “Akşam namazı için namaz kılınacak tek bir vakit vardır.” Cibril’in Rasulullah (s.a.v.)’e kıldırdığı namazdaki vakte itibar ederek bu görüşe sahip olmuşlardır. İbn’ül Mübarek ve Şafii’nin görüşü budur.