SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 129 >>

باب ما جاء في المستحاضة أنها تغتسل عند كل صلاة

96. ÖZÜR KANI GELEN HER NAMAZ İÇİN YIKANMALIDIR

 

حدثنا قتيبة حدثنا الليث عن بن شهاب عن عروة عن عائشة أنها قالت استفتت أم حبيبة ابنة جحش رسول الله صلى الله عليه وسلم فقالت إني استحاض فلا أطهر أفأدع الصلاة فقال لا إنما ذلك عرق فاغتسلي ثم صلي فكانت تغتسل لكل صلاة

 

Aişe (r.anha)’dan rivayete göre, şöyle demiştir: Cahş’ın kızı Ümmü Habibe Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’den sorununa çare bulmak üzere: “Ben hayız görüyor ve bir türlü temizlenemiyorum namazlarımı bırakayım mı?” diye sordu, bunun üzerine Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Hayır o değişik bir hastalık sebebiyle damardan gelen bir kandır, günün bitince guslet ve namazlarını kıl.” Bundan sonra Ümmü Habibe her namaz için yıkanırdı.

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Tahara; Müslim, Hayz

 

 

قال قتيبة قال الليث لم يذكر بن شهاب أن رسول الله صلى الله عليه وسلم أمر أم حبيبة أن تغتسل عند كل صلاة ولكنه شيء فعلته هي قال أبو عيسى ويروى هذا الحديث عن الزهري عن عمرة عن عائشة قالت استفتت أم حبيبة بنت جحش رسول الله صلى الله عليه وسلم وقد قال بعض أهل العلم المستحاضة تغتسل عند كل صلاة وروى الأوزاعي عن الزهري عن عروة وعمرة عن عائشة

 

Kuteybe diyor ki: Leys şöyle demiştir: Hadisin ravîlerinden İbn Şihab: “Rasulullah (s.a.v.) her namaz için yıkanmayı emretmemiştir, kadın bunu kendiliğinden yapmıştı.

 

Tirmîzî: Bu hadis, Zuhrî, Amre yoluyla yine Aişe’den aynı şekilde rivayet edilmiştir. Bazı ilim adamları: Özür kanı gelen kimsenin her namaz için yıkanması gerekir demişlerdir. Evzaî bu hadisi Zührî, Urve, Amre ve Aişe’den rivayet etmektedir.