SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 80 >>

باب ما جاء في ترك الوضوء مما غيرت النار

59. ATEŞTE PİŞEN GIDALARDAN DOLAYI ABDEST ALMAK GEREKMEZ

 

حدثنا بن أبي عمر حدثنا سفيان بن عيينة قال حدثنا عبد الله بن محمد بن عقيل سمع جابرا قال سفيان وحدثنا محمد بن المنكدر عن جابر قال خرج رسول الله صلى الله عليه وسلم وأنا معه فدخل على امرأة من الأنصار فذبحت له شاة فأكل وأتته بقناع من رطب فأكل منه ثم توضأ للظهر وصلى ثم انصرف فأتته بعلالة من علالة الشاة فأكل ثم صلى العصر ولم يتوضأ

 

Cabir (r.a.)’den rivayete göre, şöyle demiştir: “Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber iken Ensar’dan bir kadının evine girdik. Kadın ona bir koyun kesti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onun etinden yedi. Sonra bir tabak yaş hurma getirdi ondan da yedi sonra öğle namazı için abdest alıp namazını kıldı. Sonra tekrar o kadının yanına geldi de kadın öğleden önceki yenilen koyun etinin parçalarından biraz daha et getirdi Rasulullah (s.a.v.)’de ondan yedi ve abdest almadan ikindi namazını kıldı.”

 

 

Diğer tahric: Müslim, Hayz; İbn Mace, Tahara

 

 

قال وفي الباب عن أبي بكر الصديق وابن عباس وأبي هريرة وابن مسعود وأبي رافع وأم الحكم وعمرو بن أمية وأم عامر وسويد بن النعمان وأم سلمة قال أبو عيسى ولا يصح حديث أبي بكر في هذا الباب من قبل إسناده إنما رواه حسام بن مصك عن بن سيرين عن بن عباس عن أبي بكر الصديق عن النبي صلى الله عليه وسلم والصحيح إنما هو عن بن عباس عن النبي صلى الله عليه وسلم هكذا روى الحفاظ وروى من غير وجه عن بن سيرين عن بن عباس عن النبي صلى الله عليه وسلم ورواه عطاء بن يسار وعكرمة ومحمد بن عمرو بن عطاء وعلي بن عبد الله بن عباس وغير واحد عن بن عباس عن النبي صلى الله عليه وسلم ولم يذكروا فيه عن أبي بكر الصديق وهذا أصح قال أبو عيسى والعمل على هذا عند أكثر أهل العلم من أصحاب النبي صلى الله عليه وسلم والتابعين ومن بعدهم مثل سفيان الثوري وابن المبارك والشافعي وأحمد وإسحاق رأوا ترك الوضوء مما مست النار وهذا آخر الأمرين من رسول الله صلى الله عليه وسلم وكأن هذا الحديث ناسخ للحديث الأول حديث الوضوء مما مست النار

 

Bu konuda Ebu Bekir es Sıddık, İbn Abbas, Ebu Hureyre, İbn Mes’ud, Ebu Rafi’, Ümmül Hakem, Amr b. Ümeyye, Ümmü Amir, Süveyd b. Numan ve Ümmü Seleme’den de hadis rivayet edilmiştir.

 

Tirmîzî: Ebu Bekir’in bu konudaki hadisi sened yönünden sahih değildir. Çünkü sadece Husam b. Misak bu hadisi İbn Sirîn, İbn Abbas ve Ebu Bekir’den rivayet etmektedir. Sahih olan rivayet şekli budur. Hadis hafızlarının rivayeti de bu şekildedir. Bu hadis değişik yollarla İbn Sirin’den, İbn Abbas’dan da rivayet edilmektedir. Ata b. Yesar, İkrime, Muhammed b. Amr b. Ata, Ali b. Abdullah b. Abbas’tan rivayet ederek, Ebu Bekir’i rivayete almadılar ki bu rivayet daha sahihtir.

 

Tirmîzî: Peygamber (s.a.v.) ashabı tabiin ve tebe-i tabiinden pek çok kimsenin görüşü bu hadis üzeredir. Sufyan es Sevrî, İbn’ül Mübarek, Şafii, Ahmed ve İshak, ateşte pişen gıdalardan dolayı abdest gerekmediği görüşündedirler. Bu, Rasulullah (s.a.v.)’in son tatbikatıdır. Bu hadis bir önceki hadisin hükmünü kaldırmış gibidir.