SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 49 >>

DEVAM: 37- RASULULLAH (S.A.V.) NASIL ABDEST ALIRDI ?

 

 حدثنا قتيبة وهناد قالا حدثنا أبو الأحوص عن أبي إسحاق عن عبد خير ذكر عن علي مثل حديث أبي حية إلا أن عبد خير قال كان إذا فرغ من طهوره أخذ من فضل طهوره بكفه فشربه

 

Abdi Hayr (r.a.)’den rivayet edilmiştir, Ebu Hayye’nin, Ali’den rivayet ettiği hadisi aynen aktarıp, sonunda: “Abdestini bitirince abdestten artan sudan avucuyle alır ve içerdi” demiştir.

 

 

Diğer tahric: İbn Mace, Tahara; Buharî, Vudu'

 

 

قال أبو عيسى حديث علي رواه أبو إسحاق الهمداني عن أبي حية وعبد خير والحارث عن علي وقد رواه زائدة بن قدامة وغير واحد عن خالد بن علقمة عن عبد خير عن علي رضى الله تعالى عنه حديث الوضوء بطوله وهذا حديث حسن صحيح قال وروى شعبة هذا الحديث عن خالد بن علقمة فأخطأ في اسمه واسم أبيه فقال مالك بن عرفطة عن عبد خير عن علي قال وروى عن أبي عوانة عن خالد بن علقمة عن عبد خير عن علي قال وروى عنه عن مالك بن عرفطة مثل رواية شعبة والصحيح خالد بن علقمة

 

Tirmîzî: Bu Ali (r.a.) hadisini; Ebu İshak el Hemedanî, Ebu Hayye, Abdulhayr ve el Haris’den her biri vasıtasıyla rivayet etmiştir. Zaide b. Kudame ve başkaları Halid b. Alkame’den ve Abdi Hayr’den, Ali (r.a.)’den uzunca rivayet etmişlerdir. Bu hadis hasen sahihtir.

 

Tirmîzî: Şu’be bu hadisi Halid b. Alkame’den rivayet etmiştir. Fakat rivayet ettiği kişinin ve babasının isminde hata ederek şöyle demiştir: “Malik b. Urfuta” Abdihayr’den ve Ali’den.

 

Tirmîzî: Ebu Avane’de; Halid b. Alkame’den, Abdihayr’den ve Ali’den rivayet etmiştir. Tirmîzî: Şu’be rivayeti gibi “Malik b. Urfuta” dan da yine aynı rivayet yapılmış olup bu ismin doğrusu: “Halid b. Alkame’dir.