SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 44 >>

باب ما جاء في الوضوء ثلاثا ثلاثا

34- ABDEST ORGANLARINI ÜÇER defa YIKAMAK

 

 حدثنا محمد بن بشار حدثنا عبد الرحمن بن مهدي عن سفيان عن أبي إسحاق عن أبي حية عن علي أن النبي صلى الله عليه وسلم توضأ ثلاثا ثلاثا

 

Ali (r.a.)’den rivayet edildiğine göre: “Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), üçer kere (abdest azalarını yıkayarak) abdest aldı.”

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud, Tahara, İbn Mace, Tahara

 

 

قال أبو عيسى وفي الباب عن عثمان وعائشة والربيع وابن عمر وأبي أمامة وأبي رافع وعبد الله بن عمرو ومعاوية وأبي هريرة وجابر وعبد الله بن زيد وأبي بن كعب قال أبو عيسى حديث علي أحسن شيء في هذا الباب وأصح لأنه قد روى من غير وجه عن علي رضوان الله عليه والعمل على هذا عند عامة أهل العلم أن الوضوء يجزئ مرة مرة ومرتين أفضل وأفضله ثلاث وليس بعده شيء وقال بن المبارك لا آمن إذا زاد في الوضوء على الثلاث أن يأثم وقال أحمد وإسحاق لا يزيد على الثلاث إلا رجل مبتلى

 

Tirmîzî: Bu konuda Osman, Aişe, Rübeyyi’, İbn Ömer, Ebu Ümame, Ebu Rafi’, Abdullah b. Amr, Muaviye, Ebu Hureyre, Cabir, Abdullah b. Zeyd ve Übey b. Ka’b’tan da hadis rivayet edilmiştir.

 

Tirmîzî: Ali’nin hadisi bu konuda en güzel ve sahih olanıdır. Çünkü bu hadis Hz. Ali’den, pek çok kişilerden rivayet edilmiştir. İlim sahiplerinin uygulamaları bu hadise göredir. Abdest organlarını tek yıkamak caizdir ve yeterlidir. İki kere yıkamak caizdir ve yeterlidir. İki kere yıkamak daha değerlidir. Üç kere yıkamak daha değerlidir, bundan başkası olmaz. İbn’ül Mübarek: Abdeste organları üçer seferden fazla yıkayanın günahkar olacağını söyleyemem. Ahmed ve İshak: “Vesveseli ve hasta kimseler üçten fazla yapabilir” derler.