SÜNEN-İ TİRMİZİ

Bablar Konular Numaralar  

TAHARE BAHSİ

<< 8 >>

باب في النهي عن استقبال القبلة بغائط أو بول

6- TUVALET ESNASINDA KIBLEYE DÖNÜLÜR MÜ?

 

حدثنا سعيد بن عبد الرحمن المخزومي حدثنا سفيان بن عيينة عن الزهري عن عطاء بن يزيد الليثي عن أبي أيوب الأنصاري قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا أتيتم الغائط فلا تستقبلوا القبلة بغائط ولا بول ولا تستدبروها ولكن شرقوا أو غربوا فقال أبو أيوب فقدمنا الشام فوجدنا مراحيض قد بنيت مستقبل القبلة فننحرف عنها ونستغفر الله

 

Ebu Eyyub el Ensari (r.a.)’den rivayete göre, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: “Tuvalete girdiğinizde ne büyük abdestinizi bozarken, nede küçük  abdestinizi bozarken kıbleyi karşınıza almayın ve arkanızı da çevirmeyin doğu veya batı tarafına dönünüz.”

 

Hadisi rivayet eden, Ebu Eyyub diyor ki: Şam’a geldiğimizde tuvaletlerin kıbleye karşı yapıldığını gördük, buralara girince mümkün olduğu kadar başka yöne yöneliyor ve Allah’tan af diliyorduk.

 

 

Diğer tahric: Buhari, Vudu’; İbn Mace, Tahara

 

قال أبو عيسى وفي الباب عن عبد الله بن الحارث بن جزء الزبيدي ومعقل بن أبي الهيثم ويقال معقل بن أبي معقل وأبي أمامة وأبي هريرة وسهل بن حنيف قال أبو عيسى حديث أبي أيوب أحسن شيء في هذا الباب وأصح وأبو أيوب اسمه خالد بن زيد والزهري أسمه محمد بن مسلم بن عبيد الله بن شهاب الزهري وكنيته أبو بكر قال أبو الوليد المكي قال أبو عبد الله محمد بن إدريس الشافعي إنما معنى قول النبي صلى الله عليه وسلم لا تستقبلوا القبلة بغائط ولا ببول ولا تستدبروها إنما هذا في الفيافي وأما في الكنف المبنية له رخصة في أن يستقبلها وهكذا قال إسحاق بن إبراهيم وقال أحمد بن حنبل رحمه الله إنما الرخصة من النبي صلى الله عليه وسلم في استدبار القبلة بغائط أو بول واما استقبال القبلة فلا يستقبلها كأنه لم ير في الصحراء ولا في الكنف أن يستقبل القبلة

 

Tirmizi: Bu konuda Abdullah b. Haris b. Cez’ez Zubeydi ve Ma’kıl ibn ebi Heysem, Ma’kıl ibn ebi M’akıl da denilir. Ebu Ümame, Ebu Hureyre ve Sehl b. Huneyf’den hadis rivayet edilmiştir.

 

Tirmizi: Bu, Ebu Eyyub hadisi bu konuda en sıhhatli ve en güzel hadistir. Ebu Eyyub’un ismi, Halid b. Zeyd’dir. Zühri’nin ismi ise, Muhammed b. Müslim b. Ubeydullah b. Şihab ez-Zühri, künyesi ise Ebu Bekir’dir. Ebu’l Velid el Mekki diyor ki: İmam-ı Şafii, bu hadis hakkında şöyle diyor: Bu yasak ancak kırlarda ve açık yerlerdedir kapalı yerlerdeki tuvaletlerde kıbleye dönülebilir. İshak b. İbrahim’de aynen söylemiştir.

 

Ahmed b. Hanbel ise şöyle diyor: Rasulullah (s.a.v.)’in bu ruhsatı kıbleye arkayı çevirmekle ilgilidir. Kıbleye karşı ne açık ne de kapalı yerlerde durulmamalıdır.