ZADU’L-MEAD

İKİNCİ KİTAP PEYGAMBER'İN (S.A.)

İBADETLER KONUSUNDAKİ TUTUMU

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

D) HZ. PEYGAMBER'İN (S.A.) İFTAR EDİŞİ

 

1- İftar Edişi

2- İftar Duaları

3- Oruçlunun Sakınacağı Şeyler

 

1- İftar Edişi:

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halka, bir tek müslüman erkeğin şahitliği ile oruca başlamayı ve iki kişinin şahitliği ile de oruçtan çıkmayı emrederdi.

 

Bayram (namazı) vakti çıktıktan sonra iki şahit Şevval hilalini gördüklerine tanıklık etseler Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucu bozar ve insanlara da oruçlarım bozmayı emreder, ertesi günü bayram namazını vaktinde kıldırırdı.

 

İftarda acele eder ve acele davramlmasını teşvik ederdi. Kendisi sahur yemeği yer, sahur yemeği yenilmesini tavsiye ederdi. Sahuru geciktirir, geciktirilmesini de teşvik ederdi.

 

İftarı, hurma ile, bulunmazsa su ile açmayı teşvik ederdi. Bu Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ümmetine şefkatinin ve onlar için hayır istemesinin ne denli tam olduğunu gösterir. Çünkü mide boş iken tabiata tatlı şeyi vermek, o şeyi tabiatın kabul etmesine ve güçlerin, özellikle de görme gücünün, ondan yararlanmasına daha iyi sebep olur. Güçler (yahut görme gücü) tatlı şey ile kuvvet kazanır. Medine'nin tatlısf ve reçeli hurmadır. Medineliler yanında hurma gıdadır, katıktır; yaş hurma meyvedir. Suya gelince: Oruç tutunca ciğerde bir tür kuruluk meydana gelir. Su ile ıslatıldığında bundan sonra gıdadan yararlanması doruk noktada olur. Bu yüzden susamış aç kimsenin yemekten önce biraz su içip sonra yemek yemesi daha uygundur. Maamafih hurma ve suda, kalbin iyileşmesine tesir eden bir Özellik vardır ki, bunu ancak kalp doktorları bilirler.

 

 

2- İftar Duaları:

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam namazını kılmadan Önce iftar ederdi. Bulursa birkaç yaş hurma ile, onu bulamazsa birkaç kuru hurma ile, onu da bulamazsa birkaç yudum su ile orucunu açardı.

 

Orucunu açarken: "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Rızkınla orucumu açtım. Oruçlarımızı kabul et. Sen şüphesiz herşeyi işitir ve bilirsin." diye dua okuduğu rivayet edilmekteyse de bu rivayet sağlam değildir.

 

Yine Hz. Peygamberin (Sallallahu aleyhi ve Sellem):"Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum. Rızkınla orucumu açtım." diye dua ettiği rivayet edilmektedir. Ebu Davud'un, Muaz b. Zehra'dan rivayetine göre Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle dediği onun kulağına ulaşmıştır.

 

Rivayete göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucunu açtığı zaman: "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı ve inşallahu Teala ecir sabit oldu." derdi. Ebu Davud bu hadisi, Hüseyn b. Vakıd - Mervan b. Salim el-Mukaffa' - İbn Ömer senediyle rivayet etmiştir.

 

Rivayete göre, "Oruçlunun iftar vakti yaptığı bir dua vardır ki, o dua reddolunmaz." buyurmuştur. Bu hadisi İbn Mace rivayet etmiştir.

 

Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece şu taraftan (yani doğudan) yönelip geldiği ve gündüz de şu taraftan (yani batıdan) arkasını dönüp gittiği vakit oruçlu, orucunu bozmuştur." buyurduğu sahihtir. Bu hadis, iki türlü tefsir olunarak denmiştir ki: Niyet etmese de hükmen orucunu bozmuş olur, demektir yahut "sabahladı" ve "akşamladı" sözlerinde olduğu gibi iftar etme vakti girmiş olur demektir.

 

 

3- Oruçlunun Sakınacağı Şeyler:

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlunun, cinsel ilişki ifade eden çirkin sözler söylemesini, şamata etmesini, sövmesini ve kendisine sövüldüğünde karşılık vermesini yasaklamış; onun, söven kimseye "Ben oruçluyum." diye cevap vermesini emretmiştir. Alimlerden kimileri, bu sözü diliyle söyler diyor -ki daha açık görünen budur-, kimileri, kendisine oruçlu olduğunu hatırlatmak için kalbiyle söyler diyor ve kimileri de farz oruç tutuyorsa diliyle, nafile oruç tutuyorsa içinden söyler; çünkü bu, gösterişten daha uzaktır diyorlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

E) RAMAZAN'DA YOLCULUK