UMDETU’L

AHKAM

KISAS BÖLÜMÜ

 

GANİMETTEN ÇALMANIN İLERİ DERECEDE HARAM KILlNDIĞI VE CENNETE MÜMiNLERDEN BAŞKA KİMSELERİN GİREMEYECEĞİ BABI

 

305-182/1- Bana Zuheyr b. Harb tahdis etti ... Bana Abdullah b. Abbas tahdis etti. Bana Ömer b. el-Hattab tahdis edip dedi ki: Hayber gününde Nebi (s.a.v.)'in ashabından birkaç kişi gelerek filan şehittir, filan şehittir deyip durdular. Sonunda bir adamın yanından geçerken, filan şehittir dediler. Rasulullah (s.a.v.): "Asla, şüphesiz ben onu ganimetten çaldığı bir hırka ya da bir aba sebebiyle cehennemde gördüm" buyurdu.

 

Sonra Rasulullah (s.a.v.): "Hattab'ın oğlu, git ve insanlar arasında yüksek sesle: Cennete mü'minlerden başkası girmeyecektir diye seslen" buyurdu.

(Ömer) dedi ki: Ben de çıktım ve yüksek sesle: "Şunu bilin ki mü'minlerden başka kimse cennete girmeyecektir" diye seslendim.

 

Açıklama:

 

Bu bapta Ömer b. el-Hattab (radıyallahu anh)'ın rivayet ettiği hadiste şöyle dediği belirtilmektedir: "Hayber gününde Nebi (s.a.v.)'in ashabından birkaç kişi gelerek. .. Cennete mü'min olandan başkası girmeyecektir, diye seslendim."

 

Yine bu bapta Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği buna yakın manada bir diğer hadis de bulunmaktadır.

 

İsnatta Ebu Zumeyl vardır ki, "Hayber günü" Müslim'de bu şekilde zikredilmiştir ki, doğrusu da budur. Kadı lyaz (rahime-hullah)'ın bildirdiğine göre Muvatta'ı rivayet edenlerin çoğu da bunu bu şekilde rivayet etmişlerdir ve doğrusu da budur. Onun dediğine göre bazıları da bunu Huneyn olarak da rivayet etmişlerdir. Allah en iyi bilendir.

Rasulullah (s.a.v.): "Hayır, asla" buyruğu ile onların bu adam hakkında derhal söyledikleri bu, cennetlik olduğuna hüküm verilmiş bir şehittir, şeklindeki sözlerini reddetmekte, böyle bir şey söylememeleri gerektiğini, aksine onun ganimetten çalması sebebiyle ateşte olacağını haber vermektedir.

 

Hadislerden Çıkan Hükümler

 

1- Ganimetten çalmak oldukça ağır bir haramdır.

 

2- Ayakkabı bağına varıncaya kadar çalınanın çok ya da az olması arasında bir fark yoktur.

 

3- Ganimetten çalmak çalan kişi öldürülecek olursa ona şehit denilmesine engeldir.

 

4- Küfür üzere ölen hiçbir kimse cennete girmeyecektir. Bu Müslümanların İcmaı ile de böyledir.

 

5- Zorunluluk olmasa da yüce Allah adına yemin etmek caizdir çünkü Nebi (s.a.v.): "Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki ... " buyurmuştur.

 

6- Ganimetten bir şey çalmış bir kimsenin onu geri vermesi gerekir, geri verecek olursa kabul edilir. Çaldığı şeyi ister geri versin, ister geri vermesin ona ait eşyaları yakılmaz çünkü Nebi (s.a.v.) hırka çalanın da, ayakkabı bağlarını çalan kimsenin de eşyasını yakmadı. Eğer bu bir vacip olsaydı bunu yapacaktı, yapmış olsaydı da bize nakledilecekti.

"Ganimetten çalanın eşyasını yakınız ve onu dövünüz." bir rivayette ise "boynunu vurunuz" hadisine gelince, bu zayıf bir hadistir. İbn Abdilberr ve başkaları zayıf olduğunu beyan etmişlerdir. Tahavi (rahimehullah) da şöyle demiştir:

 

Sahih dahi olsaydı mensuh olurdu. Bu hüküm cezaların mali ceza olduğu zamanlarda söz konusu olurdu. Allah en iyi bilendir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

HADLER BÖLÜMÜ