UMDETU’L

AHKAM

HACC BÖLÜMÜ

 

ŞEYTAN TAŞLAMANIN, KURBAN KESMENİN, TRAŞ ETMENİN, İFADA HACCININ YERLERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİN HÜKMÜ   -  KURBANINI KESMEDEN TRAŞ OLAN YAHUT CEMREYE TAŞ ATMADAN ÖNCE KURBAN KESEN KİMSE BABI

 

3143-327/1- Bize Yahya b. Yahya da tahdis edip dedi ki: Malik'e İbn Şihab'dan rivayetini okudum. O İsa b. Talha b. Ubeydullah'tan, o Abdullah b. Amr b. el-As'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.) Veda Haccında insanlar ona soru sorsun diye Mina'da durdu. Bir adam gelip:

 

Ey Allah'ın Rasulü! Farketmedim, kurban kesmeden önce traş oldum dedi. Allah Rasulü: "Kes, bir vebali yoktur" buyurdu.  Sonra bir başka adam ona gelip: Ey Allah'ın Rasulü! Farkına varamadım.

 

Cemreye taş atmadan önce kurban kestim dedi. Allah Rasulü: "Taş at, bir vebali yok" buyurdu.

 

(Abdullah b. Amr) dedi ki: O gün Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e öne alınan ve sonraya bırakılan her ne hakkında soru sorulduysa mutlaka: "Yap, bir vebali yoktur" diye cevap vermişti.

 

Açıklama:

 

(3143) "Ey Allah'ın Rasulü! Farketmedim, kurban kesmeden önce traş oldum ... Yap, bir veba! yok, buyurdu." (3144) "O gün ona kişinin unuttuğu ya da bilmediği bazı hususları diğerinden önce yapmak ve benzeri hususlara dair her ne soru sorulduysa mutlaka Rasulullah (s.a.v.) onu yapın bir vebal yoktur diye cevap veriyordu." diğer rivayette (3150) "Taş atmadan önce traş oldum dedi, Allah Rasulü: ';4t, bir veba! yok" buyurdu. Diğer rivayette (3151) "Ona kurban kesmek, traş olmak, taş atmak takdim ve tehir ile ilgili sorular soruldu o: "Bir veba! yoktur" buyurdu.

 

Bundan önceki babta da kurban bayramı birinci günü yapılacak işlerin Akabe Cemresine taş atmak, sonra kurban kesmek, sonra traş olmak sonra da İfada tavafı yapmak olduğunu ve sünnetin bu sıralama ile yapılmasını ama buna aykırı hareket ederek birisini diğerinin önüne geçirecek olursa caiz olup bu hadisler dolayısıyla da fidye vermek yükümlülüğünün bulunmadığını söylemiştik. Seleften bir topluluk da böyle demiştir. Mezhebimizin görüşü de budur.

Şafii'nin bu hususta zayıf bir görüşü de vardır. Buna göre eğer Akabe Cemresine taş atmadan ve tavaf etmeden önce traş olacak olursa kurban kesmesi gerekir. Bu da onun zayıf bir görüşü olan: Traş olmak bir nüsük (hacc ibadeti) değildir şeklindeki görüşüne binaen ifade edilen bir görüştür. Aynı zamanda Ebu Hanife ve Malik de burada kaydedilen görüşü ifade etmişlerdir.

 

Said b. Cübeyr, Hasan-ı Basri, Nehai ve Katade ile İbn Abbas'dan gelen şaz bir rivayete göre de bunların birini diğerinden önce yapan bir kimsenin kurban kesmesi gerekir. Ancak bu kanaat sahiplerine karşı bu hadisler delil gösterilir ve kanaatleri reddedilir. Eğer onlar bu hadisleri, kasıt bundan dolayı günah yoktur diye tevil edip kurban kesmeleri gerektiğinin beyanının sonraya bırakılmasını caiz olduğunu ileri sürecek olurlarsa biz de şöyle deriz: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Bir harec (vebal) yoktur" demiş olması hiçbir şekilde senin üzerinde bir vebal yoktur anlamındadır. Hatta bazılarında ise az önce kaydettiğimiz gibi Cemreye taş atmadan önce açıkça traş olduğunu ifade etmiştir.

 

Halbuki icma ile kabul ettiklerine göre bir kimse Cemreye taş atmadan önce kurban kesecek olursa ona bir şey düşmez. Yine fukahanın ittifak ettiklerine göre bu hususta fidyenin gerekip gerekmediği hususunda kasten yapan ile yanılarak yapan arasında bir fark yoktur. Sadece takdimi kabul etmeyenlere göre günahları bakımından aralarında bir fark olur. Allah en iyi bilendir.

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: "Kurbanını kes, bir veba! yok, taş at bir veba! yok" buyruğu da şu demektir: Geriye kalan yapman gerekenleri yap. Yaptığın da senin için geçerli olmuştur, takdim ve tehir dolayısı ile sana bir vebal yoktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

AKABE CEMRESİNE TAŞ ATMANIN ŞEKLİ