UMDETU’L

AHKAM

ORUÇ BÖLÜMÜ

 

YOLCULUKTA ORUÇ TUTMAK

 

2620-103/1- Bize Kuteybe b. Said tahdis etti. .. Aişe (radıyallahu anha) dedi ki: Hamza b. Amr b. el-Eslemı, Rasulullah (s.a.v.)'e seferde oruç tutmaya dair soru sordu. Allah Rasulü: "İstersen oruç tut, istersen oruç aç" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Hamza b. Amr el-Eslemı: Ey Allah'ın Rasulü, ben kesintisiz oruç tutan bir adamım dedi ... hadisinde cumhurun mezhebi lehine bir delalet bulunmaktadır. Bu görüşe göre seferde oruç tutmak da, açmak da caizdir.

 

Yine bu hadiste Şafii ile ona muvafakat edenlerin görüşlerinin de lehine delil bulunmaktadır. Buna göre sene boyu oruç tutmak ve bunu sürekli ardı arkasına devam ettirmek herhangi bir zarara uğramaktan korkmayan ve bundan dolayı da herhangi bir hakkı zayi etmeyen kimseler için mekruh değildir. Ancak iki bayramın ilk iki günleri ile teşrik günleri oruç açması şarttır. Çünkü Hamza b. Amr (radıyallahu anh) ardı arkasına kesintisiz oruç tuttuğunu haber vermekle birlikte onun bu yaptığını reddetmemiş, aksine bu uygulamasını takrir (kabul) etmiş, yolculuk halinde de oruç tutmasına izin vermiştir. Mukim iken oruç tutmasına izin vermesi ise öncelikle söz konusudur.

 

Bu ise Hamza b. Amr (radıyallahu anh)'ın herhangi bir zarar görmeden ve herhangi bir hakkı çiğnemeden kesintisiz oruç tutabildiğini göstermektedir. Nitekim bundan sonraki (2624) rivayette: Ben kendimde oruç tutacak gücü buluyorum, demiştir.

 

Amr b. el-As (radıyallahu anh)'a dehr orucunu (sene boyunca kesintisiz oruç tutma) tutmasını kabul etmeyişinin sebebi ise bir gün gelecek onun buna güç yetiremeyeceğini bilmiş olmasıdır. Nitekim böyle olmuş ve ömrünün son zamanlarında buna güç yetirmekte zorlanmıştır. Hatta: Keşke Resulullah (s.a.v.)'in verdiği ruhsatı kabul etmiş olsaydım derdi. Resulullah (s.a.v.) de az dahi olsa devamlı olan ameli sever ve onları böyle amellere teşvik ederdi.

 

 

 

2615-98/17- Bize Yahya b. Yahya tahdis etti, bize Ebu Hayseme, Humeyd'den şöyle dediğini haber verdi: Enes (radıyallahu anh)'a sefer halinde Ramazan orucu tutmaya dair soru soruldu. O da şu cevabı verdi: Ramazan ayında Resulullah (s.a.v.) ile birlikte yolculuk yaptık. Ama oruç tutan tutmayanı, tutmayan da tutanı ayıplamadı.

 

 

2625-108/6- Bize Davud b. Ruşeyd tahdis etti... Ümmü ed-Derda Ebu'd-Derda (radıyallahu anh)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Ramazan ayında oldukça sıcak bir günde (sefere) çıktık. O kadar ki bizden bir kimse aşırı sıcaktan elini başına koyardı. Aramızda Resulullah (s.a.v.) ile Abdullah b. Revaha'dan başka oruçlu kimse yoktu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

MASİYETİ GEREKTİRECEK BİR HUSUS DIŞINDAKİ BİR SEBEBLE YOLCULUK YAPAN BİR KİMSENİN EĞER YOLCULUK SÜRESİ İKİ MERHALE VE DAHA FAZLA İSE ORUÇ AÇMASININ DA TUTMASININ DA CAİZ OLDUĞU AMA ZARAR GÖRMEMEK ŞARTI İLE ONA GÜÇ YETİREN KİMSE İÇİN DAHA FAZİLETLİ OLANIN ORUÇ TUTMASI FAKAT BUNDAN DOLAYI ZORLUK ÇEKECEK OLANIN İSE ORUÇ AÇMASI OLDUĞU BABI