UMDETU’L

AHKAM

ORUÇ BÖLÜMÜ

 

SAHURUN FAZİLETİ MÜSTEHAB OLDUĞUNUN TE'KİDİ, SAHURU GECİKTİRMENİN VE İFTARI ÇABUKLAŞTIRMANIN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI

 

2544-45/1- Bize Yahya b. Yahya tahdis edip dedi ki, bize Huşeym, Abdulaziz b. Suhayb'den haber verdi, o Enes'den rivayet etti. Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe ve Züheyr b. Harb da İbn Uleyye'den tahdis etti, o Abdulaziz'den, o Enes (r.a.)'dan rivayet etti. Bize Kuteybe b. Said de tahdis etti, bize Ebu Avane, Katade ve Abdulaziz b. Suhayb'den tahdis etti, o Enes (radıyallahu anh)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.): "Sahur yemeğini yiyiniz. Çünkü şüphesiz sahurda bir bereket vardır" buyurdu.

 

Açıklama:

 

"Sahur yemeğini yiyiniz. Çünkü şüphesiz sahurda bir bereket vardır. " Sahur kelimesi sin harfi fethalı ve dammeli olarak (suhOr şeklinde) rivayet edilmiştir.

 

Hadisten şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Sahur teşvik edilmiştir. İlim adamları da sahurun vacip olmayıp müstehab olduğunu icma ile kabul etmişlerdir.

 

2. Sahurda söz edilen berekete gelince bu da açıkça ortadadır. Çünkü sahur oruç için kişinin gücünü artırır ve ona olan şevkini çoğaltır. Sahur sebebi ile sahur yiyen kimsenin meşakkatinin azlığından ötürü daha çok oruç tutma arzusu ortaya çıkar. İşte Bunun anlamı ile ilgili kabul edilen doğru açıklama budur.

 

Bir diğer açıklamaya göre sahur, o şerefli vakitte rahmetin indiği, dua ve istiğfarın kabul edildiği zamanda uyanmayı, zikir edip dua etmeyi ihtiva ettiğinden dolayıdır. Belki de sahura kalkan kişi abdest alıp namaz kılar, yahut da zikir, dua ve namaz için uyanmayı sürekli bir alışkanlık haline getirir. Yahut da fecir doğuncaya kadar sabah namazı için hazırlık da yapabilir.

 

 

 

2547-47/4- Bize Ebu Bekr b. Ebu Şeybe tahdis etti, bize Veki' Hişam'dan tahdis etti, o Katade'den, o Enes'den, o Zeyd b. Sabit (radıyallahu anh)'dan şöyle dediğini rivayet etti: Rasulullah (s.a.v.) ile birlikte sahuru yedikten sonra kalkıp namaz kıldık. Ben (Enes) ikisi arasındaki süre ne kadardı? dedim. O: Elli ayet (okuyacak kadar) dedi.

 

Açıklama:

 

"Rasuluilah (s.a.v.) ile birlikte sahur yedik. .. " yani her ikisi arasında (sahur ile sabah namazına kalkmak arasında) elli ayet okuyacak kadar bir süre vardı. Yahut da o elli ayet okuyacak kadar bir süre vardı.

 

Bu hadis ile sahurun fecirden az öncesine kadar geciktirilmesi teşvik edilmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

CÜNÜP OLDUĞU HALDE ÜZERİNE FECRİN DOĞDUĞU KİMSENİN ORUCUNUN SAHİH OLDUĞU BABI