UMDETU’L

AHKAM

BAYRAMLAR

 

BAYRAMLARDA KADINLARIN -ERKEKLERDEN AYRI OLARAK- NAMAZGAHA ÇIKMALARININ VE HUTBEDE HAZIR BULUNMALARININ MÜBAH OLDUĞU BABI

 

2051-10/1- ... Bize -yani Nebi (s.a.v.)- bayramlarda ergen azları ve evlerde örtülerinin arkasında oturan hanımları (namazgaha) çıkarmanızı emir buyurdu. Ayrıca ay hali olanların da müslümanların namazgahından ıyrı bir yerde durmalarını emretti.

 

Açıklama:

 

(2051) Ümmü Atiyye'nin: "Bayramlarda ergen kızları ... emrolunduk" sözleri le ilgili olarak dil bilginleri dedi ki: Avatik, ergen kız çocuğu demek olan "atIk"in :oğuludur. İbn Cureye: Büluğa yaklaşmış kız çocuğu diye açıklamış, İbn Sikkit ise bluğa ermesi ile olgunlaşması dönemi arasında evlenmediği sürece kıza verilen ıd'dır, demiştir. Ta'nis (bekarlık) ise, kızın yaşı ilerleyinceye kadar kocasız, babasının evinde uzun süre kalması demektir. Dil bilginlerinin dediklerine göre kıza atık" deniliş sebebi, iş görmek ve ihtiyaçları karşılamak için dışarı çıkmak gibi nihnetlerden kurtulmasından dolayıdır. Bir diğer açıklamaya göre evlenmesi 'aklaştığı için anne-babasının ve ailesinin baskısından kurtulup kocasının evinden ağımsız olma döneminin yaklaşması dolayısı ile bu ad verilmiştir. (Hidr'in ço[ulu olan) hudur ise evler anlamındadır. Hidr'in evin bir tarafındaki örtü, perde ılduğu da söylenmiştir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Selef, kadınların bayram namazları için çıkmaları hususunda ihtilaf etmişlerdir. Bir topluluk bunun onlar üzerinde bir hak (görevleri) ılduğu görüşündedir ki Ebu Bekir, Ali, İbn Ömer ve daha başkaları (radıyallahu nhum) bunlar arasındadır. Kimileri de bunu onlara yasaklamış bulunmaktadır.

 

Urve, Kasım, Yahya el-Ensari, Malik ve Ebu Yusuf da bunlar arasındadır. Ebu Hanife ise bir defasında caiz görmüş, bir defasında caiz görmemiştir.

 

(2051) "Ay hali olanların müslümanların namazgahından uzak durmalanr:. emretti."

 

Buradan da şu hükümler anlaşılmaktadır:

 

1. Ay hali olan kadınların namazgaha yaklaşmaları menedilmiştir. Anca.: mezheb alimlerimiz bu menedilişin mahiyeti hakkında ihtilaf etmişlerdir. Curr:hur bu men (engelleme) haram kılmak değil, tenzihi kerahet manasındadır, demişlerdir. Buna sebep ise herhangi bir ihtiyaç olmaksızm namaz da söz konusu olmamakla birlikte kadınların erkeklerle yakın yerde bulunmalarının önlenmes:dir. Ama haram olmayışı ise namazgahın mescid olmayışından ötürüdür.

 

Mezheb alimlerimizden Ebu'l-ferac ed-Darimi'nin mezhebimize mensup b= alimden naklettiği üzere o: Ay hali olan bir kadının mescidde durması harar._ olduğu gibi, namazgahda durması da haramdır. Çünkü namazgah da namaz için ayrılmış bir yerdir, bu yönü ile mescide benzer, demiştir. Ama doğru olan birincisidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

KÜSUF BÖLÜMÜ