UMDETU’L

AHKAM

CUMA NAMAZI

 

GÜNEŞİN ZEVALİ ZAMANINDA CUMA NAMAZI BABI

 

1989-31/4- ... O Iyaz b. Seleme b. el-Ekva'dan, o babasından şöyle rivayeT etti: Biz güneş zevale erdiği zaman Rasulullah (s.a.v.) ile birlikte cuma namazını kılar, sonra geri döndüğümüzde gölgelik yerde yürümeye dikkat ederdik.

 

Açıklama:

 

Bu hadis, cuma namazının erken kılınması hususunda açıktır. İmam Malik.

 

Ebu Hanife, Şafii, ashab ve tabiin ile onlardan sonra gelenlerin ilim adamlarınır: büyük çoğunluğu cuma namazı ancak güneşin zevale ermesinden sonra caiz olur, demişlerdir. Bu hususta İmam Ahmed ile İshak'tan başka muhalefet eder. olmamıştır. Her ikisi zevalden önce kılınmasının caiz olduğunu söylemişlerdir.

 

Kadı Iyaz dedi ki: Bu hususta ashabı kiramdan bazı rivayetler nakledilmiş ise de bunlar arasında cumhurun kabul ettiği kanaatin dışında sahih olan bir rivaye: yoktur. Cumhur ise bu hadisleri cuma namazının erken kılınması hususunda mübalağa edilmesi manasında yorumlamışlardır. Ayrıca onların öğle yemeği-: ve kaylule denilen dinlenmelerini bu cuma gününde, cuma namazından sonraya geciktirdikleri anlamındadır. Çünkü cuma namazını erken kılmaları teşvik edilmişti. Eğer cuma namazını kılmadan önce bu türden herhangi bir iş ile uğraşmış olsalardı, cuma namazını kaçırmaktan yahut da bu namazı erken gitmek imkanını yakalamaktan mahrum kalacaklarından korkuyorlardı.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

CUMA GÜNÜ NE OKUNACAĞI BABI