UMDETU’L

AHKAM

TAHARET

 

BAŞA VE VÜCUDUN DİĞER KISIMLARINA SUYU ÜÇ DEFA DÖKMENİN MÜSTEHAB OLDUĞU BABI

 

741-57/4- Bize Muhammed b. el-Müsenna da tahdis etti. .. Cabir b. Abdullah dedi ki: Rasulullah (s.a.v.) bir cünüplükten gusledeceği zaman başının üzerine üç avuç su dökerdi. el-Hasan b. Muhammed ona: Benim saçım çok fazladır deyince, Cabir dedi ki: Ben de ona: Kardeşimin oğlu Nebi (s.a.v.)'in saçı senin saçından daha çok ve daha temizdi, dedim.

 

 

738- ... Süleyman b. Surad'dan, o Cubeyr b. Mut'im'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (s.a.v.)'in huzurunda gusül hakkında tartıştılar. Oradakilerden biri: Ben başımı şöyle şöyle yıkarım, dedi. Rasulullah (s.a.v.)'de: "Ben de başımın üzerine üç avuç su dökerim" buyurdu.

 

Açıklama:

 

Bu hadisten ilmi konularda münakaşa ve tartışmanın caiz olduğu anlaşıldığı gibi fazilet itibariyle daha alt mertebede olanların daha faziletli kimsenin huzurunda tartışmalarını ve arkadaşların imamları ve büyükleri huzurunda da tartışmalarının caiz olduğu da anlaşılmaktadır.

 

Rasulullah (s.a.v.)'in: "Ben de başıma üç avuç su dökerim."

Burada üç avuçtan maksat her bir seferde iki avucun dolu halidir.

Hadiste guslederken başa üç defa su dökmenin müstehab olduğu anlaşılmaktadır ve bu üzerinde ittifak edilmiş bir husustur. Bizim Mezheb ''alimlerimiz başa ve abdest azalarına kıyas yaparak vücudun diğer bölümlerini de bunun gibi değerlendirmişlerdir. Hem gusülde vücudun üç defa yıkanması abdeste göre daha evladır. Çünkü abdestin temeli külfetin hafifletilmesidir ve bir günde birkaç defa tekrarlanılabilen bir ameldir. Böyle bir amelde azaları üç defa yıkamak müstehab olduğuna göre gusülde bu öncelikle söz konusudur. Bu hususta ayrıca görüş ayrılığı olduğunu da bilmiyoruz. Şu kadar var ki, kadılar kadısı mezhebimize mensup ve el-Havi adlı büyük eserin sahibi Ebu'l-Hasan el-Maverdı gusülde su dökmenin tekrar edilmesi müstehab değildir demiştir, bu ise şaz ve terkedilmiş bir görüştür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

TEYEMMÜM