ANA SAYFA

 

SELEF - SELEM:

 

Selef: Cinsi, mikdarı ve evsafı tesbit edilen bir malın belirli bir vade'de ve yerde teslim edilmek üzere muayyen ve peşin bir bedelle satılmasıdır. Halkın dilinde bu satışa "Peşin para ile veresiye mal almak", (Ön ödemeli alışveriş) denir. Tabii halk dilindeki bu tarif yetersizdir. Çünkü veresiye alınacak malın cinsi, evsafı ve miktarı tesbit edilecek, ne zaman ve nerede teslim edileceği açıklanacaktır. Ayrıca veresiya alınan mal karşılığında peşin verilecek bedelin para olması şart değildir. İcabında para verilmez de bir mal verilir.

 

Selef denilen satış akdinde veresiye olan mal karşılığında verilen bedel peşin olduğu için bu tür satışlara Selef ismi verilmiştir. Çünkü bu kelimenin sözlük manası önceden vermek ve takdim etmektir. Bedel önceden veriliyor; takdim ediliyor. Bu satışa Selem de denilir. Bu kelime de teslim kelimesi ile ilgilidir. Bu satışta bedel tes!im edildiği için bu isim de verilmiştir.

Taraflar ve alım satımı yapılan mallar için fıkıh ıstılahında bazı terimler kullanılır. Bunları da özetle söyliyeyim: Peşin ödenen bedele, Re'sü'l-Mal, denilir.

Bedeli veren tarafa, Rabbü's-Selem, denilir. Veresiye alınan mala, Müslem rih, denilir. Veresiye mal sahibine de, Müslem ileyh, denilir.

 

DAHA FAZLA AÇIKLAMA VE İBN-İ MACE HADİSİ İÇİN TIKLA