ANA SAYFA

 

LOKMAN HAKÎM:

 

Allahü teala tarafından kendisine ilim ve hikmet; akıl, anlayış, idrak verilen peygamber veya velî. Kur'an-ı kerîmde ismi zikr edildi. Davûd aleyhisselam zamanında Arabistan Yarımadası'nın Umman taraflarında yaşadı. Uzun bir ömür yaşadıktan sonra iba det halindeyken Kudüs ile Remle arasında vefat etti.

 

Allahü teala Kur'an-ı kerîmde mealen buyurdu ki:

 

Muhakkak biz Lokman'a hikmet verdik ve sana verilen hikmet nîmetine şükret dedik. (Lokman sûresi: 12)

 

Lokman, oğluna nasîhat ederek dedi ki: "Ey oğulcuğum! Allahü tealaya şirk (ortak) koşma. Çünkü şirk elbette büyük bir zulümdür. (Lokman sûresi: 13)

 

Lokman, peygamber olmayıp ibadet eden bir kuldu. Allahü teala onu günahlardan korudu. Çok tefekkür ederdi. Îmanı kuvvetli idi. Allahü tealayı sever, Allahü teala da onu severdi. Allahü teala ona hikmet (akıl, anlayış, idrak, ilim) ihsan eyledi. (Hadîs-i şerîf-Hilyet-ül-Evliya)

Lokman Hakîm, Davûd aleyhisselam zamanında Arabistan Yarımadasının Umman taraflarında yaşadı. Davûd aleyhisselamın peygamberliğinden önce Lokman Hakîm müftî idi. Davûd aleyhisselam peygamber olduktan sonra, Lokman Hakîm ondan ilim öğrendi. Davûd aleyhisselama ümmet oldu. Lokman Hakîm cenab-ı Hak tarafından peygamberlik ve hakîmlikten birini seçmek için serbest bırakılınca, hikmeti seçti. Sebebi sorulunca; peygamberlik büyük bir iştir, hakkını yerine getiremem diye korktum dedi. Allahü teala tarafından kendisine ilim, hikmet, akıl, anlayış verildi. (Katade)

 

Lokman Hakîm'in hikmetli nasîhatlerinden bazıları şöyledir:

 

Ey oğulcuğum! Namazını dosdoğru kıl. İyiliği emret. Kötülükten nehyet. Sana (bu yüzden) isabet eden şeylere sabret. Çünkü bunlar kat'î (kesin) sûrette farz edilen işlerdendir. (Lokman sûresi: 17)

Ey oğlum! Dünya derin deniz gibidir. Çok insanlar onda boğulmuşdur. Takva (Allahü tealadan korkup haramlardan sakınmak) gemin, îman, yükün, tevekkül (Allahü tealaya güvenmek) halin, salih (iyi) amel, azığın olsun. Kurtulursan Allahü tealanın rahmetiy le, boğulursan, günahın sebebiyledir.

 

Ey oğlum! Borçlu olmaktan sakın. Çünkü gündüz zillet (aşağılık), gece gam ve keder içinde olursun.

 

Ey oğlum! Merhamet eden merhamet bulur. Sükût eden selamete erer. Hayır söyleyen kar eder. Kötü konuşan günahkar olur. Diline hakim olmayan pişman olur.

 

Çalış, kazan, çalışmayıp herkese muhtac kalanın dîni ve aklı noksan olur ve iyilik etmekten mahrûm kalır ve herkesten hakaret görür. (Ahmed Savî, İmam-ı Gazalî)