ANA SAYFA

 

KULLETEYN:

 

Eni boyu ve derinliği altmışar santim veya çap’ı 48, derinliği 96 santim olan bir küp veya silindir şeklindeki havuz veya 500 ritl yani 220 kilo su.

 

 

Hanefî mezhebinde akar suya ve büyük havuza, Şafiî mezhebinde kulleteyn miktarı olan suya, Malikî mezhebinde herhangi miktardaki bir suya pislik düşerse, pisliğin üç eserinden biri, yani rengi, kokusu veya tadı belli olmayan her tarafından abdest ve gusl (boy abdesti) caiz olur (alınır). (İbn-i Abidîn)

 

Hanefî mezhebinde küçük havuza, Şafiî'de ise kulleteynden az olan suya, az necaset (pislik) düşerse üç sıfatı (özelliği) yani rengi, tadı, kokusu değişmese de necs (pis) olur. İnsan içmez ve temizlikte kullanılmaz. (Alaüddîn-i Haskefî)

 

KUNUT DUASI: İtaat etme, ibadet. Hanefî mezhebinde, vitir namazının üçüncü rek'atinde zamm-ı sure okunduktan sonra; Şafiî mezhebinde, sabah namazının farzının ikinci rek'atinde rükudan kalktıktan sonra ve Ramazan-ı şerîf ayının yarısından sonra vitir namazının son rek'atinde rükudan kalktıktan sonra okunan dua. (Bir rek'at ise o rek'atte üç ise üçüncü, beş ise beşinci rek'atta.) Resulullah efendimiz zamanında Bi'r-i Maune vak'asında, Sahabe-i kiramdan (Peygamberimizin sohbetinde yetişen mübarek arkadaşlarından) yetmiş kurra (hafız), Amiroğullarının reîsi Ebu Bera Amir bin Malik'in yeğeni Amir bin Tufeyl ve adamları tarafından şehîd edilmişlerdi. Peygamber efendimiz bu hadiseye çok üzüldüler. Bu elîm hadiseyi yapan kabîlelere, bela için bir ay sabah namazında o müşrikler aleyhine dua buyurdu. İşte kunut duasının başlangıcı budur. Ondan evvel kunut okunmazdı. (İmam-ı Buharî)