ANA SAYFA

 

HUL':

 

Kadın’ın bir bedel karşılığı kocasından boşanması. Kadın nikahlanırken aldığı mehri yada sahip olduğu bir mal yada parayı kocasına vererek boşanma taleb eder. Gerekli yada keyfi olmasına göre müstehab yada mekruh olabilir.

 

 

DAHA GENİŞ BİLGİ: Hul' : Arap dilinde bir şeyi soymak ve gidermek, demektir. Fıkıh istilahında ise; Nikah mülkiyetini, bir bedel karşılığında belirli kelimelerle gidermektir. Bu belirli kelimeler, hul', satmak, satın almak, ayrılmak, karşılıklı beraatlaşmak ve bunlara benzeyen bir kaç kelimedir.

 

Hanefi alimler Hul'u şöyle tarif etmişlerdir: Hul' kelimesi veya onun manasını ifade eden kelimelerle; nikah mülkiyetini gidermeye " Hul' " denilir. Ancak kadının da bunu kabul etmesi gerekir. Şayet adamın yaptığı huI' akdinde ne açıktan ne de ima yolu ile kadın tarafından her hangi bir ivaz (= bedel) ödenmesi söz konusu edilmemiş ise hul'un oluşması için kadının kabuIlenmesi aranmaz.

 

Yukarda verilen tariften de anlaşılacağı üzere Hul', talakın bir nevidir. Çünkü boşama bir mal karşılığı olduğu gibi mal karşılığı olmaksızın da olabilir. Bir bedel ve mal karşılığı olmaksızın yapılan boşamaya talak, denilir. Bir ivaz (= bedel) karşılığı yapılan boşamaya da Hul' denilir. Boşamak bazen caiz, bazen mekruh, bazen müstahab gibi değişik hükümler aldığı gibi Hul' da böyledir. Eşler arasında şiddetli geçimsizlik çıkması veya biribirine karşı yükümlü bulundukları haklara riayet etmemeleri gibi hallerde Hul' işi meşrudur. Bu meşruluk Kitab, Sünnet ve İcma' ile sabittir. Bakara suresinın 229. ayetinde buyurulan" ... Eğer siz onların (yani eşlerin) ilahi yasaları koruyamıyacaklarından korkarsanız o takdirde kadının fidye olarak vereceği şeyde ikisine de günah yoktur."

 

İlahi emir Hul'un meşruluğu hakkındadır. İbn-i Mace'nin 2056 ve 2057 nolu hadisleride bunun meşruluğuna delalet eder. BAHSİ GEÇEN HADİSLER İÇİN TIKLA: 2056 - 2057  Hul’ ile ilgili diğer hadisler: 2054 - 2055

 

Eşler arasında bir geçimsizlik çıktığında bunların yakınlarından iki kişinin barışçı hakem olarak toplanıp geçimsizliği gidermeye ve eşleri uzlaştırmaya çalışmaları sünnettir .. Nisa suresinin 35. ayeti bunu emreder. Bu gayretlere rağmen uzlaşma sağlanamazsa talak veya hul' yolu ile eşlerin ayrılmaları meşrudur.

 

Hul' un hangi kelimelerle oluştuğu, rükünleri ve şartlarının neler olduğu hususunda gerekli bilgi almak için fıkıh kitabIarına bakın.