MUĞNİ’L-MUHTAC

ŞAHİDLİKLER

 

GİRİŞ

 

[Bölümün Arapça başlığında yer alan] (~I~lfJ) "şehadat" ifadesi (-4J.) fiilinin masdan olan "şehadet" kelimesinin çoğuludur: Bu kelime "şuhud" masdarı ile aynı anlama gelmekte olup "hazır olmak / bulunmak" anlamına gelir.

 

[es-Sıhah adlı sözlüğün yazarı] Cevhen şöyle demiştir: Şehadet kesin haberdir. Şahid ise şehadeti yüklenen ve eda edendir; çünkü bu kişi başkalarından gaib olan bir şeyi müşahede etmiştir.

 

[Zayıf] bir görüşe göre şehadet kelimesi "bildirmek" anlamındaki i'lam kelimesinden alınmıştır. Nitekim şu ayette bu anlamda kullanılmıştır: "Allah, kendisinden başka ilah olmadığına şahitlik etmiştir." [Al-i İmran, 18] yani bildirmiş ve açıklamıştır.

 

[Şahit1iğin meşruiyeti konusunda icma vardır. Ancak] bu konuda temel delil, icmadan da önce şu ayetlerdir:

 

> Şahitliği gizlerneyin. Kim onu gizlerse, bilsin ki onun kalbi günahkardır. Allah yapmakta olduklarınızı bilir. [elBakara, 2831

 

> Alı~veri~ yaptığınızda ~ahit tutun. [Bakara,282]

 

Bu ayetteki emir gereklilik bildiren bir emir olmayıp yol gösterme [irşad] amacıyla verilen bir emirdir.

 

Şahitlik konusunda bir takım hadisler de bulunmaktadır. Bunlardan birisi Buhan ve Müslim' de yer alan şu hadistir: Senin için iki şahit getirmenden veya (sen şahit getiremediğinde] onun yemin etmesinden başka bir hak yoktur. (Buhari, Müsakat, 2229; Müs!im, lman, 353)

 

Bir adam Allah Resulü'ne (s.a.v.) gelerek bir konuda şahitlik yapmak istedi. Allah Resulü ona sordu: "şu güneşi görüyor musun?" Adam "evet" deyince Resulullah (s.a.v.) "eğer {şahitlik yapacağın şeyi de] bu şekilde gördüysen şahitlik et veya {böyle görmediysen] bırak (şahitlik etme."(Hakim, Müstedrek, 4, 99; Beyhaki, Şehadat, 10, 156. Hakim bu hadisin sahih olduğunu söylemiştir)

 

[Hadis olarak rivayet edilen] şu ifade Beyhakt'nin belirttiğine göre zayıf, Zehebt'nin el-Mizan adlı eserinde belirtildiğine göre münkerdir: "Şahitlere saygı duyun; çünkü Allah onlar sayesinde hakları ortaya çıkarır, onlar sayesinde haksızlığı def eder. "(İbn Hacer, Telhlsu'l-habir, 4, 198)

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

RÜKÜNLER: 1. Şahit