MUĞNİ’L-MUHTAC

DAVA VE ŞAHİDLİK

 

GİRİŞ

 

"Dava" kelimesi sözlükte istemek, temenni etmek anlamına gelir. Nitekim şu ayette bu anlamda kullanılmıştır: "Onlara [cennette] istedikleri vardır" [Yasin, 57]

 

Dava kelimesinin sonundaki [ya şeklinde yazılan] elif müenneslik bildirir. Bu kelime "Deava" şeklinde ve "deavı" şeklinde çoğul yapılır.

 

Bir görüşe göre davacı, talep ettiği şeyden kendisini temize çıkarsın diye davalıyı mahkemeye çağırdığı için bu kelimeye [çağırmak anlamına gelen] dava denilmiştir.

 

Davanın terim anlamı "bir hakim nezdinde kişinin başkasında alınması gereken bir hakkı bulunduğunu bildirmek"tir.

 

"Beyyinat" kelimesi "beyyine" kelimesinin çoğulu olup "şahitler'; anlamına gelir. Onlara bu ismin verilmesi hakkın onlar sayesinde açağa çıktığı içindir.

 

Nevevi "dava" kelimesini tekil olarak, "beyyinat" kelimesini ise çoğulolarak zikretmiştir; çünkü dava hakikatte bir tanedir, şahitler ise farklıdır.

 

Bu konuda temel delil şu ayettir:

 

"Aralarında hüküm vermesi için Allah'a ve Resulü'ne çağrıldıklarında içlerinden bir grup yüz çevirir. " [Nur, 48]

 

Bu konudaki delillerden birisi de hadislerdir. Müslim'de yer alan hadis şu şekildedir:

 

> İnsanlara sırf iddiaları esas alınarak talep ettikleri şeyler verilseydi kimi insanlar başkalarının canını ve malını talep ederdi. Ancak [durum böyle değildir] yemin etmek davalı üzerine gereklidir. (Müslim, 4445)

 

Beyhaki, hasen bir senetle [yukarıdaki hadisin devamında] şunu rivayet etmiştir:

 

> Ancak delil getirmek davacı üzerine, yemin etmek de [iddiayı] inkar eden üzerine gereklidir. (Beyhaki, Da'va ve'l-beyyinat, 10, 252)

 

Bunun gerekçesi şudur: Davacı, aslolana aykırı bir şey iddia ettiğinden onun tarafı zayıftır. Bu sebeple güçlü bir delil getirmekle yükümlü tutulmuştur. İnkar edenin tarafı ise güçlü olduğundan onun zayıf bir delil getirmesi yeterli görülmüştür. Şahit güçlü buna karşılık yemin zayıftır; çünkü yemin eden kişi yemininde yalan söyleme töhmeti altındadır. Zira o bu yeminle kendisinden davayı bertaraf etmektedir. Şahit ise böyle değildir.

 

Hukukı anlaşmazlıklar beş şeye dayalıdır:

 

1. Dava / iddia

2. Cevap

3. Yemin

4. Yeminden kaçınma

5. Şahitler

 

Nevevi de konuyu buna uygun bir şekilde ele almış ve önce birinci mesele ile başlamıştır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

1. DAVA