MUĞNİ’L-MUHTAC

ÖLDÜRME VE YARALAMA

 

BİR KİMSENİN BİRDEN FAZLA ŞAHSI ÖLDÜRMESİ

 

142. Bir kimse bir grup insanı sırayla öldürse veya organlarını kesse, ilk olarak öldürülen [şahsın velisi] veya [ilk olarak] organı kesilen şahıs affetmediği sürece bu kişi ilk şahsa yönelik fiili sebebiyle öldürülür veya organı kesilir.

 

Not:  Nevevi'nin ifadesi öldüren kimsenin hür veya köle olması durumunu kapsamaktadır ki doğru olan da budur. Bir görüşe göre öldüren kişi köle ise, öldürdüklerinin tümü karşılığında öldürülür. Şayet ilk şahıs affederse ikinci şahıs sebebiyle öldürülür ve bu durum böylece devam eder.

 

[Öldürülen velilerin haklarını] öne alma veya arkaya bırakma konusunda yaralama anı değil ölüm anı dikkate alınır.

 

143. Kişi birden fazla şahsı aynı anda öldürse yani onların tümünü yaralasa veya onların üzerine duvar yıksa ve hepsi aynı anda ölseler yahut da aynı anda mı sırayla mı öldürdüğü netlik kazanmasa ya da birinin daha önce öldürüldüğü bilinmekle birlikte hangisinin olduğu bilinmese o zaman kur'a çekilmesi zorunludur. Bir görüşe göre ise anlaşmazlığı bitirmek için kur'a çekilmesi menduptur. Kur'a'da kim çıkarsa, katil onun hakkı sebebiyle öldürülür veya organı kesilir. İkinci şahsın velisi ilk şahsın velisini bir an önce ya kısası uygulaması veya affetmesi konusunda zorlayamaz. İkinci şahsın velisinin hakkı daha sonradır.

 

144. Bu durumda diğer hak sahipleri için kısas uygulamak mümkün olmayınca tıpkı suç işleyen şahsın ölmesi durumunda olduğu gibi onlar diyet almayı hak eder. [Kısas yoluyla öldürülen] katilin terikesi, bütün hak sahiplerinin hakkı için yeterli oluyorsa bunda sorun yoktur. Aksi taktirde terike hak sahiplerine hakları oranında taksim edilir.

 

Not:  Nevevi'nin ifadesinden kur'a çekmenin tek yololarak uygulanacağı anlaşılmakla birlikte bu kastedilmemiştir. Veliler kendi aralarında kur'a çekmeksizin içlerinden birine öncelik verme konusunda anlaşırsa bu anlaşma caiz olur; çünkü hak sadece onlara aittir.

Kur'a çekmeye karar verirlerse o zaman da kur'aya başvururlar. Bunu Cüveyni söylemiş,

Rafii ve Nevevi de onaylamıştır.

 

Veliler kısas ve diyette birbirlerine ortak olmak isteseler bu istekleri kabul edilmez.

 

İlk olarak öldürülen şahsın velisi veya birden fazla maktulün velisi çocuk veya akıl hastası yahut gaip ise katil, çocuğun buluğa ermesine, akıl hastasının iyileşmesine, gaip olan şahsın gelmesine kadar hapsedilir.

 

145. Nevevi, Rafil'nin eş-Şerhu'l-kebir'de dediği gibi şöyle demiştir:

 

Maktullerin velilerinin kendi aralarında anlaştıkları ilk durumda hak sahipleri içinden (ilk maktulün velisinden başkası öldürse) veya ikinci durumda kur'ada adı çıkandan başkası öldürse bunu yaparak (günaha girmiş olur); çünkü öldürmesi yasak olan bir cana kıymıştır.

Bu fiiliyle başkasının hakkını geçersiz kıldığı için kendisine tazir cezası uygulanır. (Bu öldürmesi kısas olarak geçerli olur); çünkü onun, öldürdüğü şahıs üzerinde hakkı söz konusu olmuştur. Nitekim ilk şahıs affetmiş olsaydı bu hak daha sonra kendisine intikal edecekti. (İlk şahsın velisi) veya kur'a'da adı çıkan kişi ve diğerleri (diyet almayı hak eder.

Allah en iyi bilir.) Çünkü onların kendi isteği olmaksızın yapılan öldürmenin onlar adına kısas olarak gerçekleşmesi mümkün değildir.

 

146. Velilerin tümü birden kişiyi öldürse kötü bir iş yapmış olurlar, öldürme fiili onların tümüne dağıtılmış bir halde gerçekleşmiş olur. Onların her biri kendisi için kalan kısmın diyetini alır. Buna göre mesela üç kişi• öldürmüş se her biri kendi hakkının üçte birini almış kabul edilir. Geriye kalan üçte ikiyi diğerlerinden alabilir.

 

147. Yabancı bir şahıs katili öldürse ve daha önce öldürülmüş olan maktulün mirasçısı mal karşılığında kısası affetse diyet yalnızca ilk maktulün velisine verilir. Bununla kastedilen maktulün diyeti mi yoksa katilin diyeti midir? Mütevelli bu konuda iki görüş zikretmiştir. Bu görüş ayrılığının etkisi, diyet miktarları farklı olduğunda ortaya çıkar. İkinci görüşü kabul ettiğimizde maktul erkek, katil kadınsa elli deve verilmesi gerekir, aksi görüşü kabul ettiğimizde ise yüz deve verilmesi gerekir. Alimlerin "kısası affetme" konusundaki ifadelerinden anlaşılacağı üzere ilk görüş daha uygundur.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

YARALI ŞAHSIN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK MEYDANA GELMESİ