MUĞNİ’L-MUHTAC

ZEKAT’I KİM ALIR?

 

2. MİSKİNLER

 

Nevevi, daha sonra zekat verilecek sınıfların ikincisini ele alarak şöyle demiştir:

 

Miskin, ihtiyacının bir miktarını karşılayabilecek bir mal ve kazanç elde etme imkanı olmakla birlikte ihtiyacını tam olarak gideremeyen kimsedir.

 

15. Miskin; kendisinin ve nafakasını vermekle yükümlü olduğu kimselerin yiyecek, içecek, giyecek vb. ihtiyaçlarının bir miktarını karşılayabilecek kendisine uygun ve helal bir mal ve kazancı bulunmakla birlikte, mal ve kazancı, ihtiyacını tam olarak karşılamaya yetmeyen kimsedir.

 

Örneğin on dirheme ihtiyaç duyduğu halde yedi veya sekiz dirhem kazanabilen kimse miskindir. Tıpkı fakirde olduğu gibi burada da kişinin elinde bulunan mal ister ni sap miktarı olsun ister olmasın hüküm böyledir.

 

Gazali, İhya'da şöyle demiştir: Miskin, geliri giderine yeterli olmayan kimsedir. Kişi, elinde bin dinar olduğu halde miskin olabilir. Kimisi de bir balta ve ipe sahip olduğu halde zengin olabilir. Bu konuda dikkate alınacak olan şey, israf veya cimriliğe kaçmaksızın kişinin durumuna uygun olan miktarın ne olduğudur.

 

Not:  Aksine görüşler bulunmakla birlikte yapılan açıklamalardan, miskinin fakirden daha iyi bir durumda olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu görüşte olanlar şu ayeti delil getirmişlerdir: "Gemiye gelince; o miskinlere aitti". [Kehf, 79] Burada gemi sahiplerine "miskin" denildiğinden, miskinin ihtiyacının bir miktarını karşılayabilen kimse olduğu anlaşılmaktadır.

 

Bu görüşte olanlar, Resulullah (s.a.v.)'ın şu şekildeki duasını da delil göstermişlerdir:

"Allah'ım beni miskin olarak yaşat, miskin olarak öldür".(264) Hz. Peygamber (s.a.v.) böyle dua etmesine rağmen fakirlikten Allah'a sığınırdı.

 

Alimlerin çoğunluğuna göre "kişiye ömrü boyunca yeterli olacak miktarda zekat verilir" görüşüne binaen burada ortalama ömür süresince yeterli olacak miktar dikkate alınır ki itimad edilecek görüş budur. "Kişiye bir yıl yetecek miktarda zekat verilebilir" görüşüne dayalı bir başka görüşe göre ise bir yıl yetecek miktar dikkate alınır.

 

"Kendisine uygun ve helal" ifadesi kişinin kendisine uygun olmayan ve haram olan kazancı dışarıda bırakmaktadır ki bu durumda olan şahıs, hiç kazancı olmayan kişi gibidir.

 

Kişinin uyumak için ihtiyaç duyduğu [yatak vb.] eşya onu miskin olmaktan çıkarmaz. Yine kişinin yaz mevsiminde olduğu halde kışlık elbisesinin bulunması veya bunun aksi de kişiyi miskin olmaktan çıkarmaz.

 

Eğitmenlik veya öğretmenlik yapan kişi gibi kazanç elde etmek için veya bir farz-ı [kifayeyi] yerine getirmek için kişinin ihtiyaç duyduğu kitaplar, onu miskinlikten çıkarmaz; çünkü her ikisi de [hem kazanç elde etmek hem de farzı yerine getirmek] önemli bir ihtiyaçtır. Kişi buna senede bir defa ihtiyaç duysa bile böyledir. Bu durumda kişinin elinde bir kitaba dair birden fazla nüsha bulunuyarsa bunların sahih olanı elinde durur, diğer nüsha ile birlikte bulunmaz; çünkü sahih olan nüsha diğerine ihtiyaç bırakmaz. Nüshalardan biri daha doğru diğeri daha güzel [okunaklı] ise daha doğru olan nüsha kalır. [Diğeri satılır]

 

Kişinin aynı ilim dalında iki kitabı olup bunlardan biri daha geniş diğeri daha özet tarzda ise şayet bu kişi öğretmen değil de yalnızca istifade etmek için kitabını almışsa geniş olanı bırakılır. Kişi öğretmen ise her iki nüsha da onun elinde bırakılır. Çünkü öğretim işinde her ikisine de ihtiyaç duyabilir.

 

Şayet kişinin yaşadığı bölgede doktor yoksa, kazancını sağladığı ve gerek kendisini gerekse başkasını tedavi etmek için başvurduğu tıp kitapları onun elinde bırakılır.

 

Bir bölgede vaiz olsa bile, kişinin elinde bulunan vaaz kitapları [fakirlikten kurtulması için satışa çıkarılmaz] kendisinde bırakılır; çünkü herkes yalnız başına iken ve istediği şekilde [kitap okuyarak] vaazdan etkilendiği gibi bir başkasının vaazından etkilenmeyebilir.

 

- Kişi, eğlence amacıyla elinde kitap bulundurmaz.

 

- Özetle söyleyecek olursak; kitap ya öğretim için ya da yararlanmak için kullanılır. Bu amaçlarla elde bulundurulan kitaplar kişiyi miskin olmaktan çıkarmaz. Bunun dışında tarih ve şiir kitapları gibi kimi kitaplar ise eğlenmek / vakit geçirmek için elde bulundurulur. Böyle bir kimseye zekat verilmez.

 

Gayrimenkulü olduğu halde elde ettiği gelir ihtiyacını karşılamayan kimse ya fakir veya miskindir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

3. ZEKAT MEMURLARI