MUĞNİ’L-MUHTAC

MUSAKAT AKDİ

 

GİRİŞ

 

Müsakat akdi" elde edilecek artışın bir kısmı karşılığında çalışmak" ve "bedelin bilinmemesi" bakımından "mudarebe akdine"; "bağlayıcı olması" ve "bir süreyle sınırlandırılması" bakımından ise "kira akdine" benzediğinden kitapta bu ikisinin arasına yerleştirilmiştir.

 

Müsakat sözcüğü, çoğunlukla kendisine ihtiyaç duyulan ve özellikle de Hicaz bölgesinde bu ihtiyacın daha fazla olduğu "sulama" anlamına gelen "saky" sözcüğünden türetilmiştir.

Hicazlılar sulama işlerini genellikle kuyulardan elde ettiği sularla yaparlar. Ayrıca meyve yetiştiriciliğinde en faydalı şey ve masrafı en fazla olan şey sulamadır.

 

Müsakat akdinin mahiyeti; hurma veya üzüm ağaçları olan bir şahsın bunların sulama ile bakımını yapmak ve yetiştirmek ve elde edilen meyvenin de ortak olması şartıyla başka bir şahısla anlaşma yapmasıdır.

 

[Bunun meşru bir akit olduğuna dair icma vardır. Ancak icmadan önce] bunun meşruiyetine dair temel delil Buharı ve Müslim'in rivayet ettiği şu hadislerdir:

 

[*] - Hz. Peygamber (s.a.v.) Hayberli Yahudilerle müsakat akdi yapmıştır. (Buhari, Hars ve'l-müzaraa, 2329; Müslim, Musakat, 3939)

 

Bir başka rivayette şöyle denilmiştir:

 

[*] - Hz. Peygamber (s.a.v.) [Yahudilerin elinde olan Hayber'i fethettikten sonra] hurma ağaçlarını ve araziyi "elde edilecek meyve .. ler ve ekinlerde yarı yarıya ortak olmak" şartıyla Yahudilere verdi.(Müslim, Musakat, 3943. )

 

Bu akdin meşruiyetinin bir başka delili de buna olan ihtiyaçtır; çünkü ağaç sahibi bir kimse ağaç bakımından anlamıyor olabileceği gibi bunun için vakti de olmayabilir. Bundan anlayan ve bunun için vakit bulabilen bir kimsenin ise ağacı olmayabilir. Bu durumda ağaç sahibi ağaçlarına bakacak birine, diğeri ise bakılacak ağaca ihtiyaç duyar. Ağaç sahibi, ağaçların bakımını yapmak üzere ücretle adam tutsa, ücreti derhal ödemesi gerekecektir. Oysa hiçbir meyve elde edilmemesi mümkündür. Yine bu durumda işçinin işi ağırdan alması da söz konusu olabilir. İşte bu ihtiyaç böyle bir akdin caiz görülmesine sebebiyet vermiştir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

MUSAKAT AKDİNİN RÜKÜNLERİ