MUĞNİ’L-MUHTAC

HAC-UMRE – ŞEYTAN TAŞLAMA

 

H. ŞEYTAN TAŞLAMANIN SÜNNETLERİ

 

Sünnet sapan taşı büyüklüğünde taşlar atmaktır.

 

1. Gerek kurban bayramının birinci günündeki gerekse diğer günlerdeki şeytan taşlama fiillerinde sünnete uygun olan davranış, [şeytanı temsilen dikilmiş bulunan sütuna] ne çbüyük ne de çok küçük olan, sapan taşı büyüklüğünde taş fırlatmaktır. Bu da uzunluk ve genişlik olarak parmak ucundan daha küçük bakla miktarında bir taştır.

 

Kişi bundan daha büyük veya daha küçük bir taş fırlatsa bu fırlatma mekruh olmakla birlikte yeterlidir.

 

Rafii'nin belirttiği üzere fırlatmanın şekli taşı başparmağın iç kısmına yerleştirip işaret parmağının baş kısmıyla fırlatmaktır.

 

Er-Ravda, el-Mecmu' ve başka eserlerde "daha doğru" olarak belirtilen görüşe göre kişi taşı normal fırlatma şeklinden farklı şekilde fırlatır.

 

2. Sünnete uygun olan davranış, erkeğin taşlama yaparken koltuk altının beyazlığı görünecek kadar elini kaldırarak atış yapmasıdır.

Kadınlar ve çift cinsiyetli şahısların durumu ise farklıdır.

 

3. Teşrik günleri yapılan taşlarnalarda kıbleye dönmek sünnettir.

 

4. Mina'dan ayrılıp Mekke'ye dönülecek gün dışındaki taşlarnalarda binidi olarak değil yaya olarak atış yapmak sünnettir. Dönme gününde ise atış sonrasında dönüş yapmak üzere binitti olarak taşlama yapmak sünnettir.

 

5. Kurban bayramının birinci günü cemretü'l-akabeye -daha önce geçtiği üzere- vadinin ortasından atış yapmak sünnettir.

 

6. Birinci ve ikinci sütunlara alak denilen yerden atış yapmak sünnettir.

 

7. Teşrik günleri yapılan taşlamada taşlama yapılacak alana -kendisine taş atanların taşları deymeyecek şekilde- yaklaşmak sünnettir.

 

8. Taşlama yapan kişi birinci sütunu taşladıktan sonra bakara suresini okuyacak kadar bir süre boyunca kıbleye dönerek dua ve zikirde bulunur, "la ilah e illallah", "sübhanallah" ifadelerini söyler. Aynı şekilde ikinci sütunu taşladıktan sonra da bunu yapar. Üçüncü sütunu taşladıktan sonra ise [böyle yapmaz, aksine] geçip gider.

 

[*] - Bunun delili Buhari'nin rivayet ettiği hadistir (Buhari, Hac, 1753)

 

[*] - Beyhaki, İbn Ömer'in böyle yaptığını nakletmiştir.(Beyhaki, Hac, 5, 129)

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

I. ŞEYTAN TAŞLAMADA ŞART KOŞULMAYAN HUSUSLAR