MUĞNİ’L-MUHTAC

NAFİLE NAMAZ / MUTLAK NAFİLE NAMAZLAR

 

B. MUTLAK NAFİLE NAMAZLARDA TEŞEHHÜO

 

Kişi bir rekattan fazla namaz kılmak üzere tekbir getirse her iki rekatta ve her bir rekatta teşehhüd yapabilir.

 

Kişi bir re kattan fazla bir nafile namaz kılmak için tekbir getirdiğinde [önünde üç seçenek vardır]

 

a) [Yalnızca] namazın sonunda teşehhüd okuyabilir. Çünkü farz namazda bile yalnızca bununla yetinse caiz olur.

 

b) Her iki re katta birteşehhüd yapabilir. EI-Mecmu ve et-Tahkik'te belirtildiğine göre her üç, dört veya daha fazla re katta da teşehhüd yapabilir. Çünkü farz namazlarda genelolarak böyle yapıldığı bilinmektedir.

 

c) Her rekatta da teşehhüd okuyabilir. Çünkü tek bir rekat namaz kılıp namazdan çıkması caizdir. Bu caiz olduğuna göre diğer rekata kıyama kalkması da caizdir.

 

Ben [NevevI] derim ki doğru olan görüşe göre kişi her bir re katta teşehhüd yapamaz. Allah daha iyi bilir.

 

Nevevi doğru olan görüşe göre kişinin her re katta teşehhüd yapmasının yasak olduğunu söylemiştir. Çünkü bu, dinde bilinmeyen bir namaz şekli icad etmektir.

 

Kişi tek teşehhüdle namaz kılarken bütün rekatlarda zamm-ı sure okur. İki veya daha fazla teşehhüdle namaz kılıyorsa ilk teşehhüdden önceki rekatlarda zamm-ı sure okur. Namazın son rekatındaki teşehhüd, tıpkı diğer son teşehhüdlerde olduğu gibi namazın rüknüdür.

 

Kişi mutlak bir niyetle [içinden herhangi bir sayı geçirmeksizin] namaza başlasa mezhep içinde iki görüşten daha güçlü olanına göre tek bir rekat kılmakla yetinmesi mekruh olmaz. el-Matlab' da şöyle denilmiştir: Ebu Hanife ile olan görüş ayrılığımızdan kurtulmak için değil ancak mezhebimizin bazı alimlerinin görüş ayrılığından kurtulmuş olmak için bir namaza başladığında iki rekat kılmak gerekir.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

C. REKAT SAYISI KONUSUNDAKİ NİYETİ DEĞİŞTİRMEK