MUĞNİ’L-MUHTAC

 

BAYRAM & BAYRAM NAMAZI

 

Bayram anlamına gelen "id" sözcüğü "bayramın her yıl tekrar etmesi" sebebiyle, dönmek anlamına gelen) yi"avd" kelimesinden türetilmiştir. Bir başka görüşe göre "bayramın gelişi ile mutluluğun geri dönmesi" sebebiyle bu şekilde isimlendirilmiştir.

 

Bayram namazının kılınması konusunda icma bulunduğu gibi bundan başka ileride gelecek rivayetler bulunmaktadır. Ayrıca şu ayette de kurban bayramı namazı ve kurban kesmek kastedilmiştir: "o halde Rabbin için namaz kıl, kurban kes" [Kevser, 2]  Nebi {s.a.v.)'in ilk olarak kıldığı bayram namazı, hicretin ikinci yılı ramazan bayramı namazıdır. Bundan sonra da bayram namazını hiç terk etmemiştir.

 

1. HÜKMÜ

 

2. KILINMA ZAMANI

 

3. KILINMA ŞEKLİ

 

4. HER İKİ BAYRAMDA DA YAPILMASI SÜNNET OLAN İŞLER

A. GUSLETMEK - B. GÜZEL KOKU SÜRÜNMEK - C. SÜSLENMEK - D. BAYRAM NAMAZINI CAMİDE KıLMAK - E. BAYRAM NAMAZINA GİDİŞ VE DÖNÜŞTE FARKLI YOLU KULLANMAK - F. NAMAZA ERKENDEN GİTMEK - G. İMAMIN NAMAZ KILINACAĞI ZAMAN GELMESİ - H. BAYRAM NAMAZINA GİTMEDEN ÖNCE BİR ŞEY YEMEK - I. BAYRAM NAMAZINA SÜKUNETLE GİTMEK - İ. BAYRAM NAMAZINDAN ÖNCE NAFİLE NAMAZ KILMAK - J. BAYRAM GECELERİNİ İBADETLE GEÇİRMEK

 

5. BAYRAM GÜNLERİ TEKBİR GETİRME

 

6. BAYRAM HİLALİ HAKKINDAKİ ŞAHİTLİK