NEVEVİ MİN HAC / ZEKAT

 

ALTIN VE GÜMÜŞÜN ZEKATI

 

Gümüşün nisabı 200 dirhem (561 gr), altının nisabı ise Mekke ölçüsüyle 20 miskal (80.18 gr.)'dır. Nisab miktarı kadar olan altın ve gümüşün onda birinin dörtte biri (kırkta biri) zekât olarak verilir.

 

Külçe halinde bulunan altın ve gümüş, halis olarak nisab mik­tarı kadar olmadıkça zekâta tâbi olmaz. Altın ve gümüş karışımın­dan olan bir kabın zekâtı madeni çok olanına göre veya ateşte eriti­lip birbirinden ayırtılarak her birinin zekâtı ayrı ayrı verilir.

 

Süs için olsun veya olmasın, kullanılması haram sayılan altın ve gümüş eşya zekâta tâbidir. En zahir kavle göre, mubah olan süs eşyası zekâta tâbi değildir. Altın ve gümüş kaplar, erkeğin taktığı bi­lezik ve halhal haram olan süs eşyalarıdır.

 

Bir kimse giyme kastı olmaksızın veya altın işiyle iştigal edene kiraya vermek kastı ile bir bilezik edinse, en sahih kavle göre bu zekâta tâbi olmaz. Keza mubah olan süs eşyası kırılır da tamir kastı ile bekletilirse zekâta tâbi olmaz.

 

Altından süs eşyası kullanmak, erkek ve ersel olana haramdır. Ancak kesik burnu, parmak ucunu, düşmüş veya bozulmuş dişi altından  yaptırmak  veya  tutturmak  caizdir.  Yalnız  parmağın tümünün altından olması caiz değildir. En sahih kavle göre, erkeğin yüzüğünün taşını altınla tutturması haramdır. Gümüşten yüzük takması ise caizdir. Erkeğin kılıç, mızrak ve kemer gibi harp aletle­rini gümüşle süslemesi caizdir. En sahih kavle göre, gem ve eğer gi­bi giyim için sayılmayan eşyayı gümüşle süslemek caiz değildir.

 

Kadının harp aletlerini altın ve gümüşle süslemesi caiz değil­dir, fakat altın ve gümüşten çeşitli süs eşyası giymesi caizdir. Keza en sahih kavle göre, altın ve gümüşle dokunmuş elbiseleri giymesi caizdir.

 

En sahih kavle göre, mubah olan süs eşyasında aşırı şekilde is­rafa kaçmak haramdır. Mesela 200 dinar ağırlığında olan halhal, ke­za erkeğin israfa kaçarak harp aletlerini süslemesi gibi.

 

Kur'ân-ı Kerimi gümüş ile süslemek, keza kadının Kur'ân'ını altınla süslemesi caizdir.

 

Altın ve gümüşün zekâtı için nisab miktarı malın üzerinden bir yılın geçmesi şarttır. Lü'lü gibi sair değerli cevherler zekâta tâbi değildir.