ABDEST’İN SÜNNETLERİ

 

Abdestin sünnetleri şunlardır:

 

1- En sahih kavle göre, dişleri sert olan bir şeyle enlemesine misvaklamak sünnettir. Ancak misvak yerine parmağı kullanmak sünnet değildir. Namaz için ve ağız kokusu değiştiğinde misvak kul­lanmak çok sevaplidir. Misvakı her zaman kullanmak sünnet olup oruçlu kimsenin zevalden sonra kullanması mekruhtur.

 

2-  Abdeste başlarken besmele çekmek. Besmele başlangıçta terk edilirse abdest esnasında çekilmelidir.

 

3- Elleri bileklere kadar yıkamak: Abdest alan kişi, ellerinin te­miz olduğunu kesin bilmiyorsa, ellerini yıkamadan su kabına batırıp yıkaması mekruhtur.

 

4- Mazmaza ve istinşak yapmak: En zahir kavle göre mazma-za ve istinşakı ayrı ayrı yapmak daha faziletlidir. En iyi şekli ile şöyle yapılır: Önce bir avuçla üç defa ağza su verilir. Sonra tekrar bir avuç su alıp üç defa burna su vererek yukarıya doğru çekilir.

 

Mazmaza ve istinşakta mübalağa yapılmalıdır. Oruçlu kimse­nin mübalağa yapması ise mekruhtur. Ben diyorum ki; en zahir kav­le göre üç avuçla mazmaza ve istinşakı beraber yapmak daha fazilet­lidir. Meselâ; avuca su alarak avuçtaki suyun bir kısmı ile mazmaza yaptıktan sonra geri kalamyla istinşak yapılır. Bu işlem üç avuç su ile üçlenmelidir. Her avuç suyun yarısı ile mazmaza diğer yarısıyla da istinşak yapılır. Allah daha iyi bilir.

 

5- Mesh ve yıkamaları üçer defa yapmak: Mesh ve yıkamaların sayısında şüpheye düşen kimsenin kesin bildiğiyle amel etmesi va­cibtir.

 

6- Başın tümünü ve kulakların iç ve dışını ayrı ayrı su ile mesh etmek. Sarığı kaldırmak zor ise, farz olan mesh yapıldıktan sonra sarığın tamamım mesh etmek yeterlidir.

 

7- Sık olan sakalı, el ve ayak parmaklarım hilâllemek.

 

8- Azaları yıkarken önce sağ sonra sol azayı yıkamak.

 

9-  Gurre ve tahcili uzatmak. (Gurre; yüzü farz olan kısımdan fazla olarak başm ön kısmından birazını daha yıkamaktır. Tahcil ise, kolları dirseklerden biraz daha yukarısı ile ayakları da mafsal yum­ru kemiklerinden biraz daha üst tarafları ile yıkamaktır.)

 

10- Muvalat: Bu abdest organlarından birinin suyu henüz ku­rumadan diğerini yıkamaktır, imam'in ilk kavline göre muvalat va­cibtir.

 

11- Başkasından yardım istememek.

 

12-  Elleri silkelememek. Keza en sahih kavle göre, ihtiyaç ol­madıkça abdest organlarını mendil veya benzeri bir şeyle kurulama­mak.

 

13-  Abdestten sonra kıbleye yönelip elleri semaya kaldırarak şu duayı okumak: Abdest azalarını yıkarken okunan ve Muharrer adlı eserde zik­redilen duaları buraya almadım. Çünkü bu duaların aslı sahih hadis kitaplarında yoktur.