BEYHAKİ

KÜLLİYATI

VAKİTLERİN FAZİLETLERİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Ramazan Ayında Teravilı Namazı

 

119- Müminlerin annesi Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece Mescid'de namaz kılınca, bazıları ona uyup namaz kıldılar. Diğer gece de kılınca daha çok sayıda kişi ardında namaz kıldı. Üçüncü veya dördüncü gece ise halk toplandı; ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına çıkmadı. Sabah olunca da: "Yaptığınızı gördüm. Yanınıza çıkmamamın nedeni, sadece bu namazın size farz kılınmasından korkmamdır" buyurdu. Bu olay, Ramazan'da vaki olmuştu.

 

[T] Buhari, salatu't-teravih (2/252) ve Müslim, salatu'l-musafirin (1/524).

 

 

 

120- Ebü Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), zorlamaksızın Müslümanları Ramazan gecelerini ihya etmeye teşvik eder ve: "İman ederek ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan gecelerini ihya eden kişinin geçmiş günahları bağışlanır" buyururdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene dek Ramazan ayına yönelik bu durum devam etti. Ebü Bekr'in hilafeti boyunca ve Ömer'in hilafetinin başlarında da aynı şey devam etti. 

 

[T] Buhari, salatu't-Teravih (2/252) ve Müslim, salatu'l-musafirin (1/524),

 

 

 

121 - Abdurrahman b. Abdilkarı der ki: Bir Ramazan gecesi Ömer b. el-Hattab ile beraber Mescid'e çıktığımız da baktık ki insanlar bölük bölük bir halde, kimi tek başına namaz kılıyor, kimilerine bir kişi namaz kıldınyor. Bunun üzerine Ömer b. el-Hattab şöyle dedi: "Vallahi; ben bunları tek bir imamın arkasında toplasam daha iyi olur." Sonra insanları Ubey b. Ka'b'ın imamlığında topladı. Sonra bir başka gece yine Hz. Ömer'le birlikte Mescid'e çıktım. İnsanlar imamın arkasında namaz kılıyorlardı. Hz. Ömer: "Bu ne güzel bidat, ancak bu namazı bunların uyuduğu vakitte kılmak (gecenin sonunda), şu anda kılmalarından daha faziletlidir" dedi. İnsanlar o zaman gecenin başında teravihi kılıyorlardı. 

 

[T] Buhari, salatu't-teravih (2/252).

 

 

Beyhaki der ki: Müminlerin emiri Ömer b. el-Hattab'ın yasaklaması bu şekildedir. Eğer bu bidat ise güzel bir bidattir. Zira bu, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kılınan namaza muhalif değildir. Bize bildirilene göre ashab bu namazı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte birkaç gece cemaat olarak kılmıştır. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müslümanlara farz kılınır endişeyle bu namazı cemaat olarak kılmayı terk etmiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edip din tamamlanınca ve farzlar son bulunca Ömer b. el-Hattab'ın böyle bir endişesi kalmamış ve bu namazın cemaat olarak kılınması görüşüne varmıştır. Bu şekilde de cemaat olarak kılınmasını emretmiştir. Müminlerin emiri Ali b. Ebi Talib: "Vahyin, Ömer'in görüşüne uygun bir şekilde inmesini garipsemezdik" demiştir.

Beyhaki der ki: "Bize bildirilene göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ramazan ayında ashabının Ubey b. Ka'b'ın imamlığında namaz kıldığını görünce iyi yaptıklarını söylemiştir."

 

 

 

122- Sa'lebe b. Ebi Malik el-Kurazi der ki: Ramazan ayında bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkınca Mescid'in bir köşesinde bazılarının cemaatle namaz kıldığını gördü. "Bunlar ne yapıyor?" diye sorunca, biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar ezberinde Kur'an olmayan kişilerdir. Ubey b. Ka'b'ın imamlığında namaz kılıyorlar" dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İyi yapıyorlar" veya: "Doğrusunu yapıyorlar" buyurdu ve buna itiraz etmedi.

 

İbn Vehb der ki: "Biri (Bekr b. Mudar veya Abdurrahman b. Selman'dan biri) diğerinden bir kelime veya buna yakın bir ziyadede bulunmuştur."

 

[T] Beyhaki, es-Sünenü'l-kübra (2/495).

 

 

 

123- Beyhaki der ki: Müslim b. Halid ez-Zenci bunu, "Ala b. Abdirrahman - babası" kanalıyla Ebu Hureyre'den bu şekilde rivayet etmiştir. Bu da Kur'an okumayı bilmeyen kişinin teravih namazını cemaatle kılmasının daha iyi olduğuna delalet etmektedir. Ancak okumayı bilen kişinin İbn Ömer'in yaptığı gibi tek başına kılması daha evladır. Böyle diyenler de şu hadisi huccet saymaktadır:

 

 

 

124- Zeyd b. Sabit el-Ensarı anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de namaz kılmak için kendine bir bölme edindi ve gece vakti çıkıp bu bölmede namaz kılardı. Bazıları onun namaz kıldığını görünce ona uyup namaza durdular. Bu şekilde her gece namaz için gelmeye başladılar.

 

Bir gece Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz için yanlarına çıkmadı.

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkmadığını görünce bazıları hafif öksürür gibi sesler çıkarmaya, seslenmeye, hatta odasının kapısına çakıl taşı atmaya başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızgın bir şekilde çıktı ve şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Bu namaza o kadar devam ettiniz ki size farz kılınacağını düşünmeye başladım. Bundan dolayı bu namazı evinizde kılın! Zira farz namazlar dışında kişinin kıldığı en faziletli namaz, evinde kılacağı namazdır."

 

[T] Buhari, ezan (1/178) ve Müslim, salatu'l-musafirin (1/539).

 

Beyhaki der ki: "Teravih namazının cemaatle kılınmasının daha faziletli olduğunu söyleyenler Zeyd b. Sabit'in hadisinde olduğu gibi teravih namazından başka namazı veya Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanından başka bir zamanı kastetmektedir. Zira Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi zamanında bu namazın Müslümanlara farz kılınmasından endişe etmişti."

 

Ebu Zer kanalıyla bize bildirilene göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi imam bitirene kadar onunla birlikte ibadet ettiği zaman gecenin tümünü ibadetle geçirmiş gibi olur" buyurmuştur.

 

Bu namazın cemaat olarak kılınması için Ömer b. el-Hattab'ın insanları bir imamın arkasında toplamasından dolayı sahabelerin çoğu bu görüştedir. Ali b. Ebi Talib'den de bu yönde şöyle bir rivayet gelmiştir:

 

 

 

125- Arfece es-Sekafi der ki: "Ali b. Ebi Talib, insanlara Ramazan'da gece namazı kılmalarını emreder, erkeklere ayrı, kadınlara ayrı imam tayin ederdi." Arfece ekledi: "Ben, kadınların imamıydım."

 

[T] Abdurrezzak, Musannef (4/258), 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ömer ve Kendisinden Sonraki Zamanlarda Ramazan Ayında Gece (Teravilı) Namazının Rekat Sayısı