ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Şevval Ayını, Çarşamba, Perşembe ve Cuma Günlerini Oruçlu Geçirmek

 

3585- Müslim b. Ubeydillah el-Kureşi, babasından bildiriyor: Kendisi veya bir başkası Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü!. Bütün yılı oruçlu geçirebilir miyim?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sustu ve bir cevap vermedi. Sonra ikinci defa sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine sustu. Sonra üçüncü defa: "Ey Allah'ın Resulü! Bütün yılı oruçlu geçirebilir miyim?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Oruç hakkında soran kimdir?" buyurdu. Soruyu soran kimse: "Benim Ey Allah'ın Resulü!" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ailenin senin üzerinde bir hakkı vardır. Sen Ramazan ayını, bir sonraki ayı, her çarşamba ve her cuma günü oruçlu geçir. Böylece bütün yılı oruçlu geçirmiş olursun" buyurdu.

 

Müslim b. Ubeydillah bunu onlardan (Ubeydullah b. Musa ve Fadl b. Dukeyn'den) bu şekilde aktarmıştır. Onlardan biri de rivayetinde Ubeydillah b. Müslim demiştir.

 

İsnadı güçlü değildir.

 

3586- Ubeydillah b. Müslim el-Kureşı, babasından bildiriyor:

Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bütün yılı oruçlu geçirme hakkında sorduğumda (veya bir başkası sorunca), Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ailenin senin üzerinde bir hakkı vardır. Sen Ramazan ayını, bir sonraki ayı, her çarşamba ve her cuma günü oruçlu geçir. Böylece bütün yılı oruçlu geçirmiş olursun" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı güçlü değildir. Tirmizi 3/123 (748).

 

 

      

3587- İkrime b. Halid'in bildirdiğine göre Kureyş'in bilginlerinden bir kişi bizzat Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim Ramazan ayını, ŞevvcU ayını, çarşamba ve perşembe günlerini oruçlu geçirirse cennete girer" buyurduğunu işitmiştir.

 

Başka yollarla bize çarşamba, perşembe ve cuma günlerini oruçlu geçirme hakkında zayıf rivayetler zikredilmiştir. Biz de bunların bir kısmını es-Sünenü'l-Kübrıl'da zikrettik.

 

Tahric: İsnadında adı belirlenmeyen bir ravi vardır. Ahmed, Müsned (3/416) ve Abdullah, Zevaid el-Müsned (4/78).

 

 

 

3588- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim çarşamba, perşembe ve cuma günlerini oruçlu geçirip az veya çok tasaddukta bulunursa, Allah o kimsenin günahlarını bağışlar ve annesinden doğduğu günkü gibi günahsız olur" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Beyhaki, Sünen (4/295).

 

Eyyub b. Nehik der ki: Muhammed b. Ali b. Abdillah b. Abbas'ın babasından bildirdiğine göre İbn Abbas, çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde oruç tutmayı sever, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günlerde oruç tutulmasını, (cuma günü) az veya çok olsun sadaka verilmesini emrettiğini, şüphesiz ki bunun çok faziletli olduğunu haber verirdi

 

Tahric: Beyhaki, Sünen (4/295).

 

 

 

3589- İbn Ömer der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim çarşamba, perşembe ve cuma günlerini oruçlu geçirip cuma günü az veya çok tasaddukta bulunursa, o kimse annesinden doğduğu günkü gibi günahsız olana dek Allah onun günahlarını bağışlar" buyurduğunu işittim.

 

Isnadı zayıftır.

 

 

 

3590- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kim çarşamba, perşembe ve cuma günlerini oruçlu geçirirse, Allah o kimseye cennette inciden, yakuttan ve zümrütten bir köşk inşa eder. Ayrıca ona cehennemden kurtuluş yazar" buyurdu.

Ebu Bekr el-Anesi meçhul biridir. Kendisine tabi olunmayan hadisler rivayet etmektedir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (2/472) ve Sehmi, Tarih Cürcan (sh. ı 79).

 

 

 

3591- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), pazartesi, Salı ve çarşamba günleri Ahzab Mescidi'nde dua etti. Çarşamba günü öğle ile ikindi arası duası kabul edildi. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duasının kabul edildiğini yüzündeki neşesinden anlamıştık. Ne zaman başıma önemli bir hal gelse o gün o vakitte Allah'a dua eder ve duamın kabul edildiğini bilirim."

 

Süfyan b. Hamza bunu Kesir b. Zeyd kanalıyla rivayet etti. Ancak rivayetinde: "Fetih mescidi" ibaresi geçmiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Allah Rızası İçin Oruç Tutmak