ŞUABU’L-İMAN

23.ŞU’BE: ORUÇ

 

Arefe Gününün Zikre Tahsis Edilmesi

 

Yüce Allah: "Şahide ve şahit olunana"[Buruc 1-3] buyurmuştur.

 

Bize Ebu Hureyre kanalıyla merfü olarak bildirilene göre şahit olunan gün Arefe günüdür.

 

 

 

3482- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah katında günlerin en üstünü, şahit olan cuma günü, şahit olunan Arefe günü ve vaad edilmiş olan kıyamet günüdür. ''

 

Tahric: İçinde Musa b. Ubeyde er-Rabazi'nin bulunmasından dolayı isnadı zayıftır. Tirmizi 5/436 (3339).

 

 

 

3483- Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arefe günü tutulan orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını ümid ederim'' buyurmuştur. Yine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Aşure günü tutulan orucun önceki senenin günahlarına kefaret olacağını ümid ederim'' buyurmuştur.

 

Müslim bunu Hammad b. Zeyd kanalıyla rivayet etti.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. - Müslim 1/818, 819 (196,197).

 

 

 

3484- Katade'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Arefe günü tutulan oruç, önceki ve sonraki senenin günahlarına kefarettir. Aşure günü tutulan oruç ise (önceki) senenin günahlarına kefarettir" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ahmed, Müsned (5/296, 307), Nesai, S. el-Kübra (9/241, 242, 244), Beyhaki, Sünen (4/283), Humeydi, Müsned 1/205 (429), İbn Ebi Şeybe, Musannef (3/5896), İbnu'l-Ca'd, Müsned 2/734 (1817) ve Ebu Nuaym, Ahbaru lsbehan (1/131).

 

 

 

 

3485- Hz. Aişe der ki: "Benim için sene içinde Arefe gününde tuttuğum oruçtan daha sevimli oruç tuttuğum bir gün yoktur.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ca'd, Müsned 1/394 (527) ve İbn Ebi Şeybe, Musannef (3/96).

 

 

 

3486- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Arefe gününde oruç tutmak, bin gün oruç tutmak gibidir" buyururdu.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3487- Ebu İshak bildiriyor: Mesruk Arefe günü Hz. Aişe'nin yanına girip: "Bana içecek bir şey verin" dedi. Bunun üzerine Hz. Aişe: "Ey cariye! Ona bal içir" dedi. Sonra: " Ey Mesruk sen oruçlu değil misin?" deyince, Mesruk: "Hayır, bu günün Kurban (bayramı) günü olmasından korkarım" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Aişe: "Hayır, (Kurban bayramı günü) değildir. çünkü Arafe günü imamın Arefe'de vakfe yaptığı gündür. Nahr (Kurban bayramının birinci) günü ise imamın kurbanını kestiği gündür. Ey Mesruk! Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu günün orucunu bin günün orucuna denk kabul ettiğini işitmedin mi?" dedi.

 

Isnadı zayıftır.

 

 

 

3488- Enes der ki: "Eyyamu'l-Aşr denilen günlerin (sevap olarak) bin

güne, Arefe gününün ise on bin güne denk olduğu söylenirdi."

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3489- Amr b. Şuayb'ın, babası kanalıyla dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Arefe günü en çok: "Allah'tan başka ilah yoktur. O tektir ve ortağı yoktur. Mülk ancak onundur. Övgü de ancak onundur. Bütün hayırlar onun elindedir. Onun her şeye gücü yeter" şeklinde dua ederdi.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Nuaym, Hilye (7/103,104).

 

 

 

3490- Fadl b. Abbas bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim ki. Arefe günü dilini. kulağını ve gözünü (haramdan) korursa, iki Arefe arasındaki günahları bağışlanır" buyurdu.

Bu hadisi başka bir yolla bu manada mevsul olarak Hac bölümünde zikrettik.

 

İsnadında adı belirlenmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

3491- Mücahid bildiriyor: İbn Abbas: "Sayılı günlerde Allah'ı anın"[Bakara 203] buyruğunu açıklarken: "Burada Zilhicce ayının ilk on gunu kastedilmektedir. Bilinen günler ise Nahr (Kurban kesme) günleridir" dedi.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir ravi vardır. İbn Cerir, Tefsir (2/297,302).

 

 

Müşrikler hac günü oturur ve gün boyunca hep atalarından bahsederlerdi. İslam döneminde ise Yüce Allah bu konuda Resulüne: "Hac ibadetlerinizi tamamlayınca, vaktiyle atalarınızı anıp onlarla övündüğünüz gibi, hatta daha fazla Allah'ı anın,''[Bakara 200] ayetini indirdi.

Ben bunu bu şekilde buldum ve hatalıdır. Sahih olanı bir sonraki hadiste geçtiği üzeredir.

 

 

 

3492- İbn Abbas der ki: "Eyyamun ma'dudat (bilinen günler) Zilhicce ayının ilk on günüdür. Eyyamun ma'dudat (sayılı günler) ise Teşrik günleridir. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Beyhaki, Sünen (5/228) ve İbn Cerir, Tefsir (2/302).

 

 

 

3493- Mücahid der ki: "Eyyamun ma'dudat (bilinen günler) Zilhicce ayının ilk on günüdür. Eyyamun ma'dudat (sayılı günler) ise Teşrik günleridir."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Cerir et-Taberi (2/303).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Muharrem Ayının Zikre Tahsis Edilmesi