ŞUABU’L-İMAN

22.ŞU’BE: ZEKAT

 

Yemek Yedirmek ve Su İçirmek

 

3087- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aç olanı doyurun, hasta olanı ziyaret edin ve esir olanı kurtarın" buyurdu.

 

Buhari bu hadisi Muhammed b. Kesir kanalıyla Süfyan'dan rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, aeime (195).

 

 

 

3088- Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İslam'ın hangi hasletleri daha hayırlıdır?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemek yedirmen ve tanıdığın ve tanımadığın herkese selam vermendir" cevabını verdi.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Amr b. Halid ile başkasından, Müslim ise Kuteybe kanalıyla Leys b. Sa'd'dan rivayet etti. - Buhari, ıman (9, 12-13), istizan (128). - Müslim, iman (63).

 

 

 

3089- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cennette, dışı içinden, içi dışından görünen odalar vardır." Bir bedevi:

"Bunlar kimindir, ey Allah'ın Resulü?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: "Güzel söz söyleyen, selamı yayan, yemek yediren ve gece insanlar uyurken namaz kılan kişilerindir ...

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 4/354 (2194),4/673 (2527).

 

 

 

3090- Abdullah b. Selam der ki: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye varınca halk ona doğru koşuştu ve: "Resulullah geldi" denildi. Ben de halkla beraber ona bakmak için geldim. Yüzüne dikkatle baktığım zaman bu yüzün yalancı birinin yüzü olmadığını anladım. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediğini işittiğim ilk şey şu sözüydü: "Ey insanlar! Selamı yaym, yemek yedirin, akrabalarınızı gözetin ve insanlar uykudayken namaz kılın. Böyle yaparsanız cennete girersiniz.''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Tirmizi 4/652 (2485) ve İbn Mace 1/423 (1334),2/1083 (3251).

 

 

 

3091 - Sunibihi der ki: Bir adam Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Himyerlileri lanetle" deyince, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah Himyerlilere merhamet etsin" karşılığını verdi. Adam: "Ey Allah'ın Resulül Biz Himyerlileri lanetle demiştik" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Himyerliler ne güzel bir topluluktur. Ağızlarında selam, ellerinde de (dağıttıklan) yemek vardır" buyurdu.

 

Tahric: İsnadında sakınca yoktur, ancak hadis mürseldir. Tirmizi 5/728 (3939).

 

 

 

3092- İbnu'l-Münkedir der ki: "Aç olan müslümanı doyurmak, bağışlanınayı gerektiren şeylerdendir."

 

İbn Uyeyne bu hadisi İbnu'l-Münkedir'in sözü olarak nakletmiştir.

Başkası ise Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mürsel olarak nakletmiştir. 

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ebu Nuaym, Hilye (3/149) ve Hennad, Zühd 1/343 (634).

 

 

 

3093- Muhammed b. el-Münkedir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aç olan müslümani doyurmak, rahmeti gerektiren şeylerdendir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır ve hadis mürseldir. Münziri, et-Terğib (2/64),

 

Abdulvehhab, seğban kelimesinin aç manasında olduğunu söylemiştir.

Hadis mürseldir. Talha b. Amr ise bunu mevsul olarak nakletmiştir.

 

 

 

3094- İshak b. Süleyman er-Razı der ki: Talha b. Amr'a: 'Yahut, açlığın çok olduğu bir günde yemek yedirmektir''[Beled 14] ayeti sorulunca şöyle dedi: Muhammed b. el-Münkedir'in, Cabir b. Abdullah'tan bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Aç olan müslümanı doyurmak, rahmeti gerektiren şeylerdendir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (2/524), Ebu Nuaym, Hilye (7/90),

 

 

 

3095- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"En faziletli sadaka. aç olan bir canlıyı doyurmandır" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (3/1094); İbn Hibban, el-Mecruhin (1/310),

 

 

 

3096- Abdullah b. Amr b. As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim kardeşine doyuncaya kadar ekmek yedirirse ve kanıncaya kadar su içirirse, Allah onu cehennemden yedi hendek uzaklaştim. Bu hendeklerin her biri beş yillık mesafedir. ''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Fesevi, Ma'rife (2/527); İbn Hibban, el-Mecruhin (1/299) ve Hakim, Müstedrek (4/129). 

 

 

 

3097- Bu hadis başka bir kanalla: ''Bu hendeklerin her biri, beş yıllık mesafededir'' sözü olmadan nakledilmiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3098- Şa'bi'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir mümin, aç bir mümini doyurursa Allah o kimseyi Cennet meyveleriyle doyuracaktır. Yine bir mümin, elbiseye ihtiyacı olan bir mümini giydirirse Allah ta ona Cennetin yemyeşil elbiselerinden giydirecektir. Yine bir mü min, susuz kalan bir mümine bir şeyler içirip susuzluğu nu giderirse Allah kıyamette ona Rahık-ı Mahtum'dan içirecektir. "

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizı 4/633 (2449) ve Ebu Davud 2/314 (1628).

 

 

 

3099- Bu hadis Ebu Said el-Hudri'den: "Bir mümin, susuz kalan bir mümine bir şeyler içirip susuzluğu nu giderirse Allah kıyamette ona Rahık-ı Mahtum 'dan içirecektir" şeklinde nakledilip yemek yedirmek ve elbise giydirmek zikredilerek mevkUf olarak nakledilmiştir.

 

Bu hadis bize Nubeyh kanalıyla Ebu Said el-Hudri'den, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nakledilmiştir.

 

İsnadı zayıftır.

 

 

 

3100- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir adam yolda giderken çok susamışti. Bir kuyu bulunca inip su içti. Kuyudan çıkınca da susuzluktan ıslak toprağı yalayan bir köpek görerek: ''Gerçekten bana gelen susuzluğun aynısı bu köpeğe de gelmiş'' deyip kuyuya indi ve mestini suyla doldurdu. Mesti ağzıyla tutup çıktı ve köpeği suladi. Allah onun bu iyiliğini kabul etti ve onu bağışladi." Sahabe: "Ey Allah'ın Resulül Hayvanlarda olan davranışlarımızdan dolayı bizim için sevap var mıdır?" diye sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her canlı için bizim için sev ap vardır" buyurdu.

 

Buhari bu hadisi Sahih'te Abdullah b. Mesleme el-Ka'nebi'den ve Müslim de Kuteybe kanalıyla Malik'ten rivayet etti.

 

Tahric: İsnadı sahihtir. - Buhari, mezalim (103,77) - Müslim, selam (153).

 

 

 

3101 - Suraka b. Malik b. Cuş'um der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kayıp devenin, kendi develerim için yaptığım havuzlarımdan birine gelmesi halinde onu sularsam sevap alır mıyım?" diye sordum. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Susamış olan her canlıyı sulamada sevap vardır" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Mace 2/1215 (3686)

 

 

 

3102- Kudeyr ed-Dabbi der ki: Bir bedevi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Bana, beni cennete sokacak ve cehennemden uzaklaştıracak bir amel söyle" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Adaletli konuşman ve (malının) fazlasını vermendir" karşılığını verdi. Bedevi: "Bu zordur, adaletli konuşmaya ve malımın fazlasını vermeye her zaman gücüm yetmez" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yemek yedir, selamı yay" buyurdu. Bedevi: "Vallahi, bu da zordur" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Develerin var mı?" diye sordu. Bedevi: "Evet" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Develerinden birini ve su kabını al ve su sıkıntısı olan bir ev halkını bulup onlara içir. Umulur ki; develerin ölmeden ve su kabı delinmeden cenneti hak edersin." Bunun üzerine bedevi tekbir getirerek gitti ve daha sonra şehid oldu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tayalisi, Müsned (194); İbn Huzeyme 4/125-126 (2503)i Abdürrezzak, Musannef 10/456-457 (1969)i Taberani, M. el-Kebir 19/187 (422) ve Hennad, Zühd 1/349 (655),2/515 (186).

 

 

 

3103- İyad b. Mersed veya Mersed b. İyad'ın, kendilerinden olan bir adamdan bildirdiğine göre bu kişi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini cennete sokacak bir ameli sorunca, Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Anne babandan herhangi biri yaşıyor mu?" diye sordu. Adam: "Hayır" cevabını verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "insanlara su içir" buyurdu. Adam: "Nasıl içireyim?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuyu kazacakları zaman onlara (gerekli) aletleri ver, suyu olmayanlara da su götür" buyurdu.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım bir kişi vardır. Ahmed, Müsned (5/368)i Taberani, M. el-Kebir 17/370 (1014) ve Heysemi, Mecma (3/131).

 

 

 

3104- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: "Ey Ebu. Zer' Kardeşini tebessümle karşılamak veya kendi kovandan hayvan sulayan kardeşinin kovasına bir su boşaltman bile olsa. hiçbir iyiliği küçük görme. ''

 

Ravileri güvenilirdir.

 

 

 

3105- Ebu Zer'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: "Kovandan. kardeşinin kovasına bir şey boşaltman sadakadır. iyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Buhari, el-Edebu'l-Müfred (891).

 

 

Beyhaki der ki: (Ravi) Kadı, rivayetinde şu ilaveyi yapmıştır: "Kardeşinin yüzüne tebessüm etmen sadakadır. insanların geçtiği yoldan taş, diken ve kemikleri kaldırman sadakadır. Yabancısı bulunduğu bir bölgedeki kimseye yol göstermek bir sadakadır. "

 

 

 

3106- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Su vermekten büyük sevabı olan bir sadaka yoktur" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hatib, Tarih (5/227) ve İbn Adiy, el-Kamil (4/433).

 

 

 

3107- Hasan ile Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Sa'd b. Ubade Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Annem vefat etti, onun için sadaka verebilir miyim?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet" cevabını verdi. Sa'd: "Hangi sadaka daha üstündür?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Su içirmek -veya- su içir" cevabını verdi. Bu zamana kadar Sa'd'ın annesinin Medine'de su hayratı vardır. Şu'be der ki: Katade'ye: "Sa'd'ın annesinin su hayratı olduğunu söyleyen kim?" diye sorduğumda: "Hasan" cevabını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir ancak Hasan ve Said b. el-Müseyyeb, Sa'd b. Ubade'ye yetişmemiştir. Ebu Davud 2/313 (1680).

 

 

 

3108- Ebu Musa der ki: İbn Abbas'a "Hangi sadaka daha üstündür?' diye sorunca şöyle cevap verdi. Bu soruyu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sorduğumda: "Su içir" cevabını verdi. Sonra: "Cehennemliklerin, cennetliklerden yardım isterken Cehennem ahalisi. Cennet ahalisine: ''Suyunuzdan veya Allah'ın size verdiği rızıktan biraz da bize verin''[A'raf 50] dediklerini görmüyor musun?"

 

Tahric. İsnadı zayıftır. Ebu Ya'la, Müsned 5/77 (2673); Heysemi, Mecma (3/131-132); Zehebi, Mizan (4/224) ve İbn Kesir, Tefsir (2/219).

 

 

 

3109- Ali b. el-Hasan b. Şakik der ki: Bir adam İbnu'l-Mübarek'e: "Ey Ebu Abdirrahman! Yedi yıldır dizimde olan bir yara var. Değişik ilaçlarla tedavi ettim, tabiplere sordum; ancak bir faydasını göremedim" deyince, İbnu'l-Mübarek ona şöyle karşılık verdi: "Git ve insanların su ihtiyacı olan bir yere kuyu kaz. Orada bir kaynak çıkmasını ve yarandaki kanın durmasını temenni ederim. Adam söyleneni yapınca iyileşti.

 

Tahric: İsnadında tammadığım bir kişi vardır. Diğer ravileri güvenilirdir. Münziri, Terğib (2/7475).

 

 

Beyhaki der ki: Hocamız Hakim Ebu Abdullah'ın böyle bir çıbanla ilgili bir kıssası vardır. Hakim'in yüzünde yara çıkınca değişik tedavi yöntemleri denedi; ancak bir yıla yakın bu çıban iyileşmedi. Ebu Osman esSabuni'den, cuma günü meclisinde kendisi için dua etmesini isteyince, Ebu Osman dua etti ve birçok kişi amin dedi. Ertesi cuma bir kadın bir bez parçasıyla geldi ve eve gidip Hakim Ebu Abdullah için o gece çok dua ettiğini ve Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyasında gördüğünü, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona: "Ebu Abdullah'a, insanlara su için genişlik tanısın" dediğini söyledi. Bu bezi Hakim'e götürdüğümde evinin kapısının önünde yapılan hayrata su doldurulmasını ve içine kar konulmasını emretti. İnsanlar ondan su içmeye başladılar ve bir hafta geçmeden Hakim iyileşip yüzündeki yara gitti, yüzü eskisinden daha güzel oldu. Bundan sonra da uzun yıllar yaşadı.

 

 

 

3110- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kardeşine canının çektiği şeyi yedirene Allah cehennemi haram kılar" buyurdu. Hadis münkerdir. Allah en doğrusunu bilir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Suyuti, el-Lealiu'l-Masnua (2/82); Ukayli, ed-Duafa (4/296); İbnu'l-Cevzi, el-Mevduat (2/171-172) Bak: Heysemi, Mecma (5/18)

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Ödünç vermenin fazileti