ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

ŞİFA NİYETİNE KUR'AN OKUMAK

 

2337- Ebu Said anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizden bir müfreze gönderdi. Giderken Cüheyne kabilesinden zehirli bir hayvan tarafından sokulan bir adamla karşılaştık. Adamı tedavi etmeye çalışmışlar, ama işe yaramamıştı. İçlerinden bazıları bizi kastederek: "Şu yakınımıza gelip konaklayan topluluğun yanına gidin belki onlarda işe yarayacak bir şeyler vardır" deyince, yanımıza geldiler ve: "Ey topluluk! Liderimiz bir hayvan tarafından sokuldu. Her yolu denedik ama bir faydası olmadı. İçinizde buna çare olacak bir şeyi olan var mı?" diye sordular. İçimizden biri: "Vallahi ben ona okuyup iyileştirebilirim. Ancak bizi ağırlamanızı istediğimizde bunu kabul etmediniz. Onun için bunun karşılığını vermeden ben bu işi size yapmam" dedi.

 

Karşılık olarak bir koyun sürüsü üzerinde anlaştıktan sonra da bizden olan kişi kabile liderinin yanına gitti. Ona Fatiha Suresi'ni okuyup tüflemeye başladı. Sonunda adam sanki bağlıymış da çözülmüş ve hiçbir şeyi yokmuş gibi kalkıp yürümeye başladı. Söz verdikleri koyunları verdiklerinde bazıları: "Bunları aramızda paylaşalım!" dedi. Ancak lidere efsun yapan kişi: "Gidip Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sormadan bunu paylaştırmayın" karşılığını verdi. Gelip anlattıklarında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve efsun yapan kişiye: "Fatiha Suresi'yle efsun yapılabileceğini nereden biliyorsun?" diye sordu. Ardından: "iyi yapmışsınız. Bu koyunları paylaştırın, ama bana da bir hisse ayırın" buyurdu.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari, Sahih'de Ebu Avane'den(1) ve Buhari ile Müslim Şu'be kanalıyla Ebu Bişr'den rivayet ettiler.(2)

 

Tahric: (1): Buhari, tıb (7/25) ile icaret (3/53). (2): Buhari, tıb (7/22-23) ve Müslim, selam (2/1727).

 

 

 

2338- Abdullah b. Mes'üd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Felak ve Nas sureleri dışında bir şeyle efsun yapılmasından hoşlanmazdı."

 

İsnadında bir beis yoktur.

 

Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ukbe'ye: "Ey Ukbe! Sen de bunlarla Allah'a siğın. Zira kişi bunlardan daha iyisiyle Allah'a siğınamaz" buyurduğunu zikretmiştik.(1)

Yine bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Felak ne Nas süreleriyle Allah'a sığınmıştır.(2)

 

ed-Da'vat eseri miz de de Allah'ın Kitab'ından ayetlerle dualar edilmesini zikretmiştik.

 

(1) 2328. hadise bakınız.  (2) 2334. hadise bakınız.

 

 

 

2339- İbn Abis el-Cüheni bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Ey ibn Abisi Kişinin Allah'a sığınma konusunda okuyabileceği en güzel şeyin ne olduğunu söyleyeyim mi?" buyurunca, ben: "Ey Allah'ın Resulü! Tabi ki söyle!" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunlar Felak ile Nas sureleri olan Muavvizeteyn 'dir" buyurdu.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesai, istiaze (8/251).

 

 

 

2340- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldığı sırada elini yere koyunca akrep soktu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakkabısıyla akrebe vurup öldürdü. Namazı bitirince de: "Allah akrebi kahretsin! Peygamber olsun, başkası olsun ne namaz kılanı rahat bırakır, ne de başka bir şey yapanı!" buyurdu. Sonra tuz ve su getirtti. Bunları bir kaba koydu. Felak ve Nas surelerini okuyarak tuzlu suyu sokulan yere sürmeye başladı.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbn Ebi Şeybe, Musannef (7/398, 10/418-419), SuyUtı, ed-Dürrü'lMensur (8/682) ve Tebrizı, el-Miş kat 2/1287 (4567).

 

 

İbn Fudayl da Mutarriften bu şekilde rivayet etmiş, ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akrebi ayakkabısıyla öldürdüğünü zikretmemiş ve şöyle demiştir: "Sonra tuz ve su getirtti. İhlas, Felak ve Nas sürelerini okuyarak tuzlu suyu sokulan yere sürmeye başladı."

 

 

 

2341- Hz. Ali der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kıldığı sırada bir akrep soktu. Namazı bitirince: "Allah akrebi kahretsin! Peygamber olsun, başkası olsun sokmadan bırakmaz!" buyurdu. Sonra tuz ve su getirtti ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktanr.

 

Tahric. İsnadında bir sakınca yoktur. Ebu Nuaym, Ahbaru Isbehan (2/223).

 

 

 

2342- Esma binti Ebi Bekr der ki: "Cuma günü yedişer defa Fatiha, İhlas, Felak ve Nas sürelerini okuyan kişi diğer cumaya kadar korunur."

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. İbnu' s-Sünni, Amelü'l-Yevm ve'l-Leyle 114 (377).

 

 

Humeyd b. Zencüveyh bunu Cafer'den rivayet ederken "Cuma namazından sonra" lafzını kuHanır.

 

Aynısını Zühri, Fatiha Süresi'ni zikretmeden: "İmam selam verdikten sonra konuşmadan yedişer defa" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

2343- Talha b. Musarrif der ki: Hastanın yanında Kur'an okunduğu zaman acısının hafifleyeceği söylenirdi. Hasta olan Hayseme'nin yanına girdiğimde ona: "Bugün seni iyi gördüm" dedim. Hayseme: "çünkü yanımda Kur'an okundu" karşılığını verdi.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. SuyUtı, Dürrü'l-Mensur (4/366).

 

 

 

2344- Vasile b. el-Eska' bildiriyor: Adamın biri Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) boğaz ağrısından şikayette bulununca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kur'an oku" buyurdu.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi vardır.

 

 

 

2345- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "iki şifa kaynağı olan Kuran ve baldan geri durmayın" buyurmuştur.

 

Zeyd b. el-Hubab bunu merfü olarak rivayet etmiştir, ancak doğrusu İbn Mes'ud'un sözü olmasıdır.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir, ancak merfü olarak rivayeti münkerdir. İbn Mace 2/1142 (3452).

 

 

Bölüm

 

2346- Musa b. Enes'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kuran'daki sureleri Bakara Suresi ya da AI-i imran Suresi gibi isimlerle anmayın. Bunun yerine içinde inekten bahsedilen sure ya da AI-i imran'ın zikredildiği sure deyin. Kuran'ın diğer sureleri için de aynı şeyi yapın ...

 

Ubeys b. Meymun hadisleri münker biridir. Bu hadis sahih değildir, zira İbn Ömer'in bir sözü olarak rivayet edilmiştir.''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ukayli, ed-Du'afa (3/418) ve İbnu'l-Cevzi, el-Mevduat (1/2S0-2Sı) . 

 

 

 

2347- İbn Ömer der ki: "Bakara (=inek) Süresi demeyin. Bunun yerine içinde inekten bahsedilen süre deyin."

 

Tahric: Suyuti, Dürrü'l-Mensur (1/46).

 

 

 

2348- Beyhaki der ki: Buhari'nin bildirdiğine göre Müsedded, Abdulvahid'den, o da Şu'beden naklen şöyle demiştir: "(Zalim lakaplı vali) Haccac'ın minber üzerinde: "İçinde ineğin zikredildiği süre, içinde Al-i İmran'ın zikredildiği süre ve içinde kadınların (nisa) bahsedildiği süre ... " dediğini işittim. Bunu İbrahim'e söylediğimde şöyle dedi: "Abdurrahman b. Yezid'in bana şunu anlattı: "Akabe cemresini attığı (Büyük Şeytan'ı taşladığı) sırada İbn Mes'üd'un yanındaydım. İbn Mes'üd vadinin orta yerine, ağacın hizasına geldiği zaman Akabe'ye doğru dönüp yedi çakıl taşı attı. Her taşla birlikte tekbir getirdi. Sonunda da: ''Kendisinden başka ilah olmayana yemin olsun ki Bakara Süresi burada nazil oldu'' dedi."

 

İsnadı sahihtir.

 

Müslim, farklı kanallarla A'meş'ten zikretmiştir.(1) Ebu Mes'üd el-Ensarl'den naklen bize bildirildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin Bakara Suresi'nin son iki ayetini okuması gecesi için yeterlidir" buyurmuştur.(2)

 

Yine Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu adam filan sureden unuttuğun filan ayetleri bana hatırlattı" buyurmuştur.(3)

 

Başka bir hadiste de Ömer b. el-Hattab: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında Hişam b. Hakim b. Hizam'ın Furkan Süresi'ni okuduğunu işittim" demiştir. (4)

 

Tahric: (1): Müslim, hac (307, 309) ve Bubari, hac (2/193). (2): 2183. hadiste zikredildi. (3): 2367. hadiste gelecektir. (4): 2071. hadiste geçti.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

Kur'an'ın Ayet Ayet Okunması