ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

YASİN SURESİ

 

2230- Ma'kil b. Yesar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yasin Suresi'ni ölülerinizin yanında okuyun" buyurmuştur.

Abdan ise bunu: "Yasin Suresi'ni ölülerinize okuyun" lafzıyla rivayet etmiştir.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ebu Davud 3/489 (3121) ve İbn Mace 1/465 (1448).

 

 

Halimi der ki: "Bundan kasıt, ölmek üzere olanların yanında okunmasıdır.''- Halimi, el-Minhac (2/242).

 

 

 

2231 - Ma'kil b. Yesar el-Müzeni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yasin Suresi'ni Allah rızası için okuyan kişinin geçmiş günahları bağışlanır. Bu sureyi de ölmek üzere olanların yanında okuyun" buyurmuştur.

 

İsnadında meçhul ravi vardır.

 

 

 

2232- Hassan b. Atiyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yasın Suresi'ni okuyan kişi, Kur'an'ın tümünü on defa okumuş gibi olur" buyurmuştur.

Mürsel bir hadistir.

 

İsnadına kopukluk vardır.

 

 

 

2233- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her şeyin bir kalbi vardır. Kur'an'ın kalbi de yasın Suresi•dir. yasın Suresi'ni okuyan kişiye Yüce Allah, Kur'an'ı on defa okumuş gibi sevap yazar. ''

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Dariıni, fadail (852), Hatib, Tarih (4/167) ve Mervezi, Kıyamü'l-Leyl (118).

 

 

 

2234- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her gece YaSin suresini okuyan kişi'nin günahları bağışlanır'' buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hasan, Ebu Hureyre'den hadis işitmiş değildir.

 

 

 

2235- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yasın Suresi'ni Allah rızası için okuyan kişinin günahları bağışlanır" buyurmuştur.

Ebu Hemmam Velid b. Şud' da babasından naklederek mütabaat etmiştir.

 

Tahric: İsnadında tanımadığım ravi ve kopukluk vardır. Darimi, fadail (853), İbn Hibban, Mevarid 173 (665), Hatib, Tarıh (3/253), Tayalisi, Müsned (323), Ebu Nuayın, Ahbaru Isbehan (1/252), Taberani, M. es-Sağir (1/149) ve İbnu' s-Sünni, Amelü'l- Yevm ve'l-Leyle (673).

 

 

 

2236- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece vakti Yasın Suresi'ni Allah rızası için okuyan kişinin o geceki günahları bağışlanır" buyurmuştur.

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Ancak Hasan, Ebu Hureyre'den hadis işitmiş değildir.

 

 

 

2237- Ebu Bekr es-Sıddik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yasın Suresi Tevrat'ta ''Muimme (=Kuşatan)'' ismiyle geçer" buyurdu. Ona: "Muimme ne ki?" diye sorulunca da şöyle buyurdu: "Onu okuyanı dünya ve ahiret hayrıyla kuşatması, dünya musibetleri ile ahiret korkularını ondan uzaklaştırmasıdır. Aynı şekilde bu sureye ed-Dafia ve el-Kadiye adı da verilmiştir. Zira onu okuyandan her kötülüğü uzaklaştım ve her ihtiyacını giderir. Onu okumak, kişi için yirmi hac sevabı değerindedir. Onu dinlemek, kişi için Allah için harcanan bin dinar sevabı değerindedir. Bu sureyi yazıp da (suyun içine koyduktan sonra suyunu) içen kişinin içine bin çeşit şifa, bin nur, bin yakın, bin bereket ve bin rahmeti de sokar. Ayrıca içinden her türlü kin ve hastailğı söküp atar. ''

 

Beyhaki der ki: "Muhammed b. Abdirrahman bu hadisi Süleyman'dan rivayette tek kalmıştır ve münker bir hadistir."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Ukayli, ed-Du'afa (2/143), Hatib, Tarih (2/387-388) ve İbnu'l-Cevzi, el-Mevduat (1/246-247).

 

 

 

2238- Ebu Osman bildiriyor: Ebu Hureyre: "Yasin Suresi'ni bir defa okuyan kişi, Kur'an'ın tümünü on defa okumuş gibi olur" dedi. Ebu Said buna: "Yasin Suresi'ni bir defa okuyan kişi, Kur'an'ın tümünü iki defa okumuş gibi olur" sözüyle karşılık verince Ebu Hureyre ona: "Sen işittiğini naklet, ben de işittiğimi nakledeyim" dedi.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. İbn Ebi Hatim, İlel (2/67).

 

 

 

2239- Ebu Kılabe der ki: "Kehf Süresi'nden on ayet ezberleyen kişi, Deccal fitnesinden emin olur. Cuma günü Kehf Süresi'ni okuyan kişi, diğer cumaya kadar korunur. Deccal zamanına yetişse bile ondan zarar görmez ve kıyamet gününde yüzü mehtaplı gecedeki ay gibi parlak bir şekilde huzura çıkar. Yasin Süresi'ni okuyan kişi de bağışlanır. Bu süreyi açken okuyanın karnı doyar. Yolunu kaybeden bu süreyi okursa yolunu bulur. Bir yitiği olan bu süreyi okursa kaybettiği şeyi bulur. Yemek yerken yemeğinin az olmasından korkan kişi bu süreyi okursa yemeği kendisine yeter. Ölmek üzere olan birinin yanında okunursa, bu kişinin ölümü acısız olur. Doğumda zorlanan bir kadının yanında okunursa, kadın kolayca doğum yapar. Bu süreyi okuyan Kur'an'ı on bir defa okumuş gibi olur. Her şeyin bir kalbi vardır. Kur'an'ın kalbi de Yasin Süresi'dir."

 

Beyhaki der ki: "Tabiınin büyüklerinden olan Ebu Kılabe'den bize bu isnadla nakledildi. Ama o böyle bir şeyi kendi yanından söyleyemez. Eğer söylemişse de birisinden nakletmiştir."

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Suyütl, Dürrü'l-Mensur (7/39).

 

 

 

2240- Ebu Cafer Muhammed b. Ali der ki: "Kalbinin katılığından şikayet eden kişi safranla Yasin Süresi'ni yazıp cam bir kabın içine koysun ve suyunu içsin.''

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (2/428).

 

 

Beyhaki der ki: "Bu sözde ve daha önce de hadiste bu şekilde rivayet edilmiştir. ibrahım ise böylesi bir şeyi kerih görürdü. Rivayetin sahih olması durumunda böylesi bir kerahetin bir anlamı kalmaz. Ancak rivayetin sıhhatine yönelik tenkitler vardır. Doğrusunu da Allah bilir."

 

 

 

2241- İbrahim b. Muhacir bildiriyor: İbrahim(-i Nehai), Kur'an ayetlerini yazıp suyunu içiren bir adam hakkında: "Bu adamın başına bir bela geleceğini düşünüyorum" dedi.

 

İsnadında bir beis yoktur.

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

İSRA ve ZÜMER SURELERİ