ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

İsra, Kehf, Meryem, Taha ve Enbiya Süreleri

 

2224- Abdurrahman b, Yezid der ki: İbn Mesüd'un İsra, Kehf, Meryem, Taha ve Enbiya süreleri hakkında: "Bunlar ltak sayılan ve benim de ilk okuyup ezberlediğim sürelerdendir" dediğini işittim.

 

İsnadı sahihtir.

 

Buhari, Sahih'de Adem b. Ebi İyas'tan rivayet etti, - Buhari, tefsır (5/223, 240) ile fadail (6/101),

 

"itak" ifadesi ''Atık (eski)" ifadesinin çoğuludur ve Araplar güzellikte kemale eren her bir şeyi bu kelimeyle ifade ederler. Burada ibn Mes'üd içerdikleri kıssalar ve peygamberlerin haberleriyle diğerlerinden üstünlüklerinden dolayı bu süreler için bu ifadeyi kullanmıştır. "Tilad" ifadesiyle de bu sürelerin islam'ın ilk dönemi olan Mekke döneminde nazil olduğunu ve Kur'an'dan ilk okuyup ezberlediği süreler olduklarını kastetmiştir.

 

 

 

2225- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah, Adem'i yaratmadan bin yıl önce Taha ile Yasın surelerini okudu. Melekler okunan bu Kur'an'ı işitince: ''Kendilerine bunların nazil olacağı ümmete ne mutlu! içinde bunları taşıyacak olan kalplere ne mutlu! Ne mutlu bunlarla konuşacak dillere!'' dediler."

 

"Okudu" ifadesinden kasıt Yüce Allah'ın bu sureleri dile getirmesi ve meleklere öğretmesidir .

 

Tahric: İsnadı çok zayıftır. İbn Adiy, el-Kamil (1/218), İbn Huzeyme, Tevhid (s. 166), İbn Ebi Asım, Kitabu's-Sünne 1/269 (607), İbn Hibban, el-Mecruhin (1/95), Ukayli, ed-Du'afa (1/66), Beyhaki, el-Esma ve's-Sifat (30), Lalekai, Şerhu's-Sünne 2/226 (368-369), İbnu'l-Cevzi, elMevdu'at (1/109-110) ve Suyuti, el-Leallu'l-Masnu'a (1/10).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

HAC ve NUR SURELERİ ile DİĞER SURELER