ŞUABU’L-İMAN

19.ŞU’BE: KUR’AN’A SAYGI

 

BAKARA ile AL-İ İMRAN SURELERİNİN FAZİLETLERİ

 

2156- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kur'an'ı okuyun! Zira o, kıyamet gününde onu okuyanlara şefaatçi olacaktır' Işık saçan surelerden olan Bakara ile Al-i imran surelerini okuyun. Zira onlar kıyamet gününde iki bulut veya iki gölgelik veya tüylü iki kuş sürüsü gibi kendilerini okuyanların (üzerinde durup) lehine şahitlik edeceklerdir. Bakara Suresi'ni okuyun, zira onu okumak bereket, onu bırakmak ise mahrumiyettir. Sihirbazlar dahi onun karşısında duramazlar!"

 

Müslim, Hasan b. Ali el-Hulvani kanalıyla Ebu Tevbe Rabi' b. Nafi'den rivayet etti. - Müslim, salatü'l-müsafirin (252).

 

 

 

2157- Nevvas b. Sem'an der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet günü, Kur'an ve onunla amel edenler getirilir. Bakara ile Ali-imran sureleri de önlerine geçer" buyurduğunu işittim. Sonrasında Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu üç şeyle örnekledi ki aklımdan hala çıkmaz: "Bu iki sure aralarında sur bulunan siyah iki bulut veya koyu iki gölge veya iki kuş sürüsü gibi gelir ve kendilerini okuyan kişi için mücadele verirler. "

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı rivayet olunmuştur Ancak: "Nevvas b. Sem'an el-Kilabi'nin şöyle dediğini işittim" ifadesi geçer. Yine: "Aralarından ışık sızacak şekilde ... veya iki kuş topluluğu ... " lafızlarını kullanır.

Müslim, İshak b. Mansur'dan rivayet etti.

 

Tahric: Müslim, salatu'l-müsafirın (253).

 

 

 

2158- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara Suresi'dir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Tirmizi 5/157 (2878).

 

 

 

2159- Abdullah b. Mes'üd der ki: "Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara Süresi'dir. Şeytan bir evde Bakara Süresi'nin okunduğunu işittiği zaman o evden çıkar."

 

Tahric: İsnadı hasendir. Hakim, Müstedrek (l/561), Darimi (843), Taberani, M. el-Kebir 9/138 (8644) ve Cuzekani, el-Ebatil 2/294-295 (706).

 

 

 

2160- Aynısını Abdullah (b. Mes'üd), Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rıvayet etmıştır.

 

Tahric: Hakim'in hocasının ve onun da hocasının biyografisini bulmuş değilim. Diğer ravileri ise güvenilirdir.

 

 

 

2161- Sehl b. Sa'des-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her şeyin bir zirvesi vardır. Kur'an'ın zirvesi de Bakara Suresi'dir. Kişi evinde bu sureyi gündüz vakti okuduğu zaman şeytan üç gündüz onun evine girmez. Gece vakti okuması halinde de şeytan üç gece onun evine girmez ...

 

Tahric: İsnadı leyyindir. İbn Hibban, Mevarid 427 (ı727), Taberani, M. el-Kebir 6/201 (5864), Ukayli, ed-Du'afa (2/6), Ebu Nuayın, Ahbaru Esbehan (1/101) ve Zehebi, Mizan (1/631).

 

 

 

2162- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "içinizden hiç kimsenin Bakara Suresi'ni okumak yerine ayak ayak üstüne atıp bir şeyler terennüm ettiğini görmeyeyim! Şeytan, içinde Bakara Suresi'nin okunduğu evden kaçar. En ıssız evler de içinde Allah'ın Kitab'ının okunmadığı evlerdir. ''

 

Tahric: Ravileri güvenilirdir. Nesal, Amelu'l- Yevm ve'l-Leyle (963).

 

 

 

2163- Asım b. Ebi'n-Necud ise Ebu'l-Ahvas kanalıyla Abdullah'tan şu ifade ile rivayet etmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evlerinizde Bakara Suresi'ni okuyun. lira şeytan, içinde Bakara Suresi'nin okunduğu eve girmez" buyurdu.

 

Tahric: Hakim'in hocasının biyografisini bulmuş değilim. Diğer ravileri ise güvenilirdir. Hakim, Müstedrek (1/561).

 

Seleme b. Kuheyl ise bunu Ebu'l-Ahvas'tan mevküf olarak rivayet etmıştır. - Darimi, fadail (843), Hakim, Müstedrek (1/561, 2/260) ve Taberani, M. el-KEbir 9/138 (8643).

 

 

 

2164- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Evlerinizi (içlerinde Kur'an okumayıp) mezarlara çevirmeyin' Bilin ki şeytan içinde Bakara Suresi okunan evden kaçar" buyurmuştur.

 

Müslim, Sahih'de Kuteybe b. Said'den rivayet etti. - Müslim, salatü'l-müsafirın (212).

 

 

 

2165- Ma'kil b. Yesar'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bakara Suresi bana ilk dönemlerde nazil olan vahiylerinden verilmiştir" buyurmuştur.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Hakim, Müstedrek (1/561,2/259).

 

Useyd b. Hudayr'ın Kur'an okuması sırasında meleklerin yanına inmesi olayını da daha önce zikretmiştik. - 1824. hadise bakınız.

 

 

 

2166- Esma binti Yezid'in bildirdiğine göre Resululiah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah'ın ism-i A'zam'ı: ''Elif lam mım. Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Hay'dır, Kayyum'dur''[AI-i İmran 1,2] ayeti ile ''Sizin ilahınız bir tek ilahtır. O'ndan başka ilah yoktur. O Rahman'dır, Rahim'dir''[Bakara 163] ayetinin içindedir."

 

Tahric: İsnadında biyografisini bulamadığım raviler vardır. Tirmizi 5/517 (3478), Ebu Davud 2/168 (1496) ve İbn Mace 2/1267 (3855).

 

Lafız Ebu Asım'ın lafzıdır. Mekki b. İbrahim'in rivayeti ise şöyledir: Resululiah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Yüce Allah'ın ism-i A'zam'ı: ''Sizin ilahınız bir tek ilahtır. O'ndan başka ilah yoktur, O Rahman'dır, Rahım'dir[Bakara 163] ayeti ile: ''Elif lam mım. Allah, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayandır. Hay'dır, Kayyum'dur ''[Al-i İmran 1,2] ayetinin içindedir."

 

 

 

2167- Muhammed b. Dav' (İbnu's-Salsal ed-Delhemes), babası kanalıyla dedesinden bildirir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bakara Suresi'ni okuyan kişiye cennet taçlarından bir taç giydirilir" buyurdu.

 

Tahric: İsnadı zayıftır. Darimi, fedail (843) ve Mervezi, Kıyamu'l-Leyl (s. 119).

 

 

Aynı isnadla Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evlerinizde Bakara Suresi'ni okuyun da onları mezarlığa çevirmeyin" buyurduğu rivayet edilmiştir.

Aynı isnadla yine Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğu bildirilir: "Her namazın ardından Ayetü'l-Kürsi'yi okuyan kişinin cennete girmesi ile arasında ölmekten başka hiçbir engel kalmaz. Ölünce de cennete girer. ''

 

Ebu Umara el-Müstemli sanırım Ahmed b. Zeyd el-Mehdi'dir.

 

Tahric: Suyuti, el-Lealiu'I-Masnua (1/231).

 

Bir sonraki konu için aşağıdaki link’e tıklayın:

 

AYETE'L-KÜRSİ'NİN ZİKR'E TAHSİS EDİLMESİ