İBNÜ’L-ESİR

5. CİLT

HİCRİ 148.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

AĞLEB b. SALİM'İN İFRİKİYYE VALİLİĞİ

 

Mansur'a Muhammed b. Eş'as'ın İfrikiyye'de isyan ettiği haberi gelince, Ağleb b. Salim b. İkal b. Haface et- Temlmi'ye bir ferman göndererek İfrıkiyye Valiliği'ne tayin edildiğini bildirdi. Ağleb Ebu Müslim el-Horasam ile birlikte çalışmış, daha sonra Muhammed b. Eş'as'la birlikte İfrikiyye'ye gelmişti. Fermam alınca 148 senesi cemaziyülahirinde Kayrevan'a geldi, Mudarlılardan bir kumandan topluluğu çıkardı ve insanları yatıştırdı.

 

Ebu Kurre Berberilerden büyük bir toplulukla O'na karşı isyan etti.

Ağleb üzerine gitti, Kurre çarpışmaksızın kaçtı, Ağleb de Tanca'ya doğru yoluna devam etti. Bu, ordunun zoruna gitti, Kayrevan'da O'ndan ayrıldılar ve yanında çok az miktarda asker kaldı.

 

Hasan b. Harb el-Kindi Tunus'taydı. Orduya mektup yazarak kendi yanına çağırdı, bu daveti kabul ettiler. Hasan Kayrevan'a gitti ve herhangi bir direnişle karşılamaksızın şehre girdi.

 

Ağleb durumu haber alınca yeniden savaşmak üzere geri döndü.

Adamları: "Bu kadar az kişiyle düşman karşısına çıkmak doğru değildir, uygun olan Kabis'e dönmendir, o zaman O'nun yanına gidenlerin çoğu tekrar senin yanına döner; çünkü onlara Tanca'ya gitmek ağır geldiğinden senden ayrıldılar, onlar dönünce kuvvetin artar ve düşmana saldırırsın." dediler. Bu tavsiyeye uydu, yanında büyük bir kalabalık toplandı. Hasan b. Harb'in üzerine yürüdü, şiddetli bir savaştan sonra Hasan yenildi, adamlarından pek çoğu öldürüldü. Hasan 150 yılı cemaziyülahirinde Tunus'a geçti, Ağleb de Kayrevan'a girdi.

 

Hasan tekrar büyük bir ordu topladı, Ağleb'in üzerine yürüdü, Ağleb de O'nu karşılamak üzere Kayrevan'dan çıktı. Savaştılar. Ağleb atılan bir okla öldü, adamları ise savaşa devam ettiler. Başlarına Muharik b. Gaffar geçti ve savaşa devam etti, daha önce Ağleb'in sağ cenahındaydı. Hasan yenildi, 150 yılı Şaban ayında Tunus'a geçti. Muharib Ramazan ayında İfrikiyye'nin idaresini eline geçirdi. Hasan'ı aratmak için süvariler gönderdi, ancak Hasan Tunus'tan Kinaye'ye kaçtı ve orada iki ay kaldı. Sonra tekrar Tunus'a döndü, yanındaki askerler kendisine karşı ayaklanıp öldürdüler.

 

Başka bir rivayete göre Hasan Ağleb'in öldürülmesinden sonra öldürülmüştür. Ağleb'in adamları O'nun öldürülmesinden sonra savaşa devam etmişlerdi, İşte bu sırada Hasan öldürüldü ve adamları yenik olarak geri çekildiler. Hasan'ın cesedi asıldı, Ağleb de ''Şehid'' ismi verilerek defnedildi. Bu olay 150 yılı Şaban ayında meydana geldi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

ENDÜLÜS'TEKİ İSYAN ve KARGAŞA