İBNÜ’L-ESİR

5. CİLT

HİCRİ 180.YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ALİ b. İSA'NIN HORASAN'A VALİ TAYİN EDİLMESİ

 

Bu yıl Harun er-Reşid Horasan Valisi bulunan Mansur b. Yezid'i azletti, yerine ise Ali b. İsa b. Mahan'ı tayin etti ve Ali b. İsa Horasan'da on sene valilik görevinde kaldı. Ali b. İsa'nın valiliği döneminde başkaldıran ve aynı zamanda bir Harici olan Hamza b. Etrük Buşenc'e geldi ve O'na Herat'ta bulunan Amraveyh b. Yezid el-Ezdi altı bin kişilik bir kuvvetle karşı koydu. Hamza Amraveyh'i çatışmada yendi ve bir grup askerini öldürdü. Bu arada Amraveyh de bir izdihamda sıkışarak öldü. Bunun üzerine Ali b. İsa oğlu Hüseyn'i on bin kişilik bir kuvvetle Hamza'nın üzerine gönderdi; fakat Hüseyn Hamza ile savaşmadığı için, Ali b. İsa oğlu Hüseyn'i azletti ve yerine diğer oğlu İsa'yı gönderdi. İsa Hamza ile savaştı, fakat neticede Hamza O'nu yendi. Ali b. İsa, oğlu İsa'yı tekrar Hamza'nın üzerine gönderdi. İsa Baharz'da savaşa giriştiği sırada Hamza Nisabur'da bulunuyordu. Hamza bu savaşta yenildi ve bir hayli taraftarı öldürüldü. Kendisi ise yanında kalan kırk kişiyle birlikte Kuhistan tarafına gitti.

 

Bundan sonra İsa, askerlerini Avk ve Cuveyn taraflarına gönderdi.

 

İsa'nın askerleri buralarda bulunan Haricileri öldürdüler. İsa daha sonra Hamza'ya yardım eden Haricilerin köylerine hücum etti, bu köyleri yakıp yıktı; ahalisini de öldürdü. Zerenc'e gelinceye kadar İsa'nın öldürmüş olduğu insanların sayısı otuz bini buldu. İsa Zerenc'te Abdullah b. Abbas en-Nesefi'yi bıraktı, kendisi ise geri döndü. Zerenc'ten topladığı mallar ile oradan ayrılan Abdullah, Esfizar'da Hamza ile karşılaştı. çatışmaya giren Abdullah beraberinde bulunan Soğdlular ile müthiş bir şekilde direndi. Neticede Hamza hezimete uğradı ve pek çok taraftarı öldürüldü, bu arada kendisi de yüzünden yaralandı. Bu durum karşısında Hamza ile beraber kurtulan bir kısım askerler üzüm bağlarına dalarak gizlenmek mecburiyetinde kaldılar. Bundan sonra Abdullah, birçok köyün üzerine saldırdı ve ahalisini acımasızca öldürdü.

 

Tahir b. Hüseyn, Ali b. İsa tarafından Buşenc'e vali tayin edildiği zaman Hamza Buşenc'te bulunan bir mektebe geldi ve hocası ile birlikte mektepte bulunan otuz talebeyi öldürdü. Durumu öğrenen Tahir, Haricilerin ''Ka'ad (hakemliği kabul eden ve savaşa katılmayan fırka'') Fırkası'nın bulunduğu bir köye geldi, onları öldürdü ve mallarını aldı. Onları öldürürken şöyle bir işkence uyguladı: Öldürmek istediği Hariciyi iki ağaca bağladıktan sonra bu ağaçları yuvarlıyor ve vücudunu ikiye ayırıyordu. Ka'adlardan birinin Hamza'ya yazdığı bir mektup üzerine Hamza savaşmayı durdurdu ve onlara savaşmayacağına dair söz verdi. Böylece halk bir süre güven içerisinde yaşadı. Hamza ile Ali b. İsa'nın askerleri arasında daha pek çok savaş meydana geldi.

 

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Bu yıl Ca'fer b. Yahya b. Halid, Şam (Suriye) havalisinde kabilecilik taassubundan çıkan bir hareketi bastırmak üzere yanına bir takım kumandan, asker, silah ve çeşitli savaş malzemesi alarak Şam üzerine yürüdü. Ortaya çıkan bu karışıklığın kaldırılmasından sonra orada yaşayan halk tekrar güven ve sükuna kavuştu.

 

Bu sene Harun er-Reşid, Ca'fer b. İsa'dan mührü aldı ve babası olan Yahya b. Halid'e verdi.

 

Yine bu yıl Harun Ca'fer b. Yahya'yı Horasan ve Sicistan Valiliğine tayin ettikten yirmi gün sonra azletti, yerine İsa b. Ca'fer'i atadı ve Ca'fer b. Yahya'yı da halifeyi koruyan muhafız birliğinin başına getirdi.

 

Harun bu yıl içinde Attaf b. Süfyan el-Ezdi yüzünden Musul'a geldi ve surunu yıktı. Ayrıca, karşılaştığı her Musulluyu öldüreceğine dair yemin etti, fakat Kadı Ebu Yusuf verdiği bir fetva ile Harun'u bundan menetti. Bu sırada Attaf Armenia tarafına gittiği için Harun O'nu yakalamağa muvaffak olamadı. Attaf ise Rakka'ya gitti ve orada yerleşti.

 

Yine bu yıl Harun İfrikiyye Valisi olan Herseme b. A'yen'i azledip Bağdat'a çağırdı; yerine ise muhafız birliğinin başında bulunan Ca'fer b. Yahya'yı tayin etti.

 

Bu yıl Mısır'da meydana gelen bir zelzele ile İskenderiye minaresinin üst kısmı yıkıldı.

Bu yıl içinde Cürcan'da Muhammire başkaldırdı. Ayrıca Hurraşe eş-Şeybani de Cezire'de başkaldırdı, fakat Müslim b. Bekkar el-Ukayli O'nu öldürdü.

 

Fadl b. Yahya bu yıl Taberistan ve Rüyan valililderinden alındı, yerine Abdullah b. Hazım tayin edildi. Cezire Valiliği'ne de Said b. Selm tayin edildi. Bu sene yaz seferlerine Muhammed b. Muaviye b. Züfer b. Asım katıldı.

 

Bu sene Harun Hire'ye gitti ve orada evler yaptırdI. Ayrıca askerlerine ikta'da bulundu. Fakat Küfe halkı bunların üzerine saldırdılar ve Harun'a karşı kötü davrandılar, bu yüzden Bağdat'a geri döndü.

 

Musa b. İsa b. Musa b. Muhammed b. Ali insanlarla birlikte bu yıl hac yaptı ve hac işlerini idare etti.

 

Harun er-Reşid bu yıl, Yahya b. Said el-Haraşi'yi Musul Valiliği'ne tayin etti, fakat Yahya Musul halkına kötü davrandı ve onlara zulmetti, hatta geçmiş yılların vergilerini onlardan istedi. Bu yüzden Musul ahalisi memleketlerini terk etmek mecburiyetinde kaldılar.

Süfyan es-Sevri'nin kardeşi Mübarek b. Said es-Sevri, Seleme elAhmer, Said b. Haysem, Ebu Ubeyde Abdülvaris b. Said, Ebu Damra Enes b. İyad el-Leysi bu yıl vefat ettiler. Abdülaziz b. Ebi Hazım da secde halinde iken bu yıl vefat etti.

Bu yıl Harun, Aynızerba şehrini kurdurdu, çevresini duvarlar ile çevirterek koruma altına aldırdı ve buraya Horasan ve diğer memleketlerden askerler getirip yerleştirerek ikta olarak evler verdi.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ SEKSEN BİRİNCİ YILI OLAYLARI (M. 797-798)

 

MUHAMMED b. MUKATİL'İN İFRİKİYYE'YE VALİ TAYİN EDİLMESİ