İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 73. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HARİCİLERDEN EBU FUDEYK'İN ÖLDÜRÜLMESİ

 

72 yılı olaylarında Haricilerden Necde bin Amir'in öldürülmesinden ve taraftarlarının Ebu Fudeyk'e itaat etmelerinden söz etmiştik. Ebu Fudeyk sağlam olarak yerinde kalmıştı, ancak Abdülmelik bin Mervan Ömer bin Ubeydullah bin Ma'mer'e Küfe ve Basra halkını savaşa teşvik ederek Ebu Fudeyk ile savaşmak üzere yola çıkmasını emretti. Bunun üzerine Ömer de onlardan savaşa katılmalarını istemiş, bunun üzerine de gönüllü olarak on bin kişi katılmıştı. Onların yol azıklarını temin ettikten sonra yola koyuldu. Küfelileri sağ kanadına aldı ve onların başına da Muhammed bin Musa bin Talha bin Ubeydullah'ı getirdi. Basralıları da sol kanadına yerleştirip başlarına Ömer bin Musa bin Ubeydullah bin Ma'mer'i getirdi ki Ömer bin Ubeydullah'ın kardeşinin oğludur. Atlıları ise ordunun merkezine yerleştirdi. Bahreyn'e varıncaya kadar yollarına devam ettiler. Burada Ebu Fudeyk ve taraftarları ile karşılaştılar. Her iki taraf da savaş düzeninde dizildiler. Ebu Fudeyk ve beraberindekiler tek kişiymişçesine hamle yaptılar ve Ömer'in sol kanadını geri püskürttüler; öyle lci, Muğire bin Mühelleb, Mücca'a bin Abdurrahman ve bir grup atlı hariç, karşılarında duran olmadı. Bunlar ise sağ kanatta bulunan Küfelilerin yanına doğru çekildiler. Ömer bin Musa ise yaralandı.

 

Sol kanatta bulunanlar sağ kanattakilerin bozguna uğramadıklarını görünce geri döndüler ve başlarında komutan bulunmaksızın çarpışmalarına devam ettiler, çünkü komutanları olan Ömer bin Musa yaralı bulunuyor ve yanlarında götürüyorlardı. Aralarındaki çarpışma oldukça kızıştı ve sonunda Haricilerin karargahına kadar vardılar. Küfeliler beraberlerinde bulunan sol kanattaki adamlarla birlikte sağ kanatlarından hamle yaptılar, sonunda karargahlarını ellerine geçirdiler ve Ebü Fudeyk'i öldürdüler. Diğerleri de ‘‘Muşakkar’‘ denilen yerde muhasara altına alınınca haklarında verilecek hükmü kabul ederek yerlerinden indiler. Onlardan yaklaşık altı bin kişi öldürüldü, sekiz yüz kişi de esir alındı. Abdullah bin Ümeyye'nin cariyesinin Ebü Fudeyk'ten hamile kaldığı görüldü .•

 

Daha sonra Basra'ya geri döndüler.

 

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Bu yıl içersinde Abdülmelik bir görüşe göre Halid bin Abdullah'ı Basra Valiliği'nden azletmiş, yerine kardeşi Bişr'i görevlendirmişti. Böylece Bişr hem Küfe, hem de Basra valisi olmuş oldu. Bişr Basra Valiliği'ne tayin edildikten sonra Basra'ya gidip Küfe'de Amr bin Hureys'i kendisinin vekili olarak görevlendirmişti.

 

Muhammed bin Mervan yaz aylarında Bizanslılarla savaşmış ve onları bozguna uğratmıştı.

 

Yine bu yıl içerisinde Osman bin Velid Armenia taraflarından Bizanslılara dört bin kişi ile akın yapmıştı. Karşısındaki Bizanslı kuvvetlerin sayısı altmış bin olmasına rağmen onları bozguna uğratmış ve pek çok kişiyi öldürmüştü.

 

Bu sene hac emirliğini Haccac yapmıştır. Haccac Mekke, Yemen ve Yemame Valisi olarak görev yapmaktaydı. Küfe ve Basra Valisi kimisinin görüşüne göre Bişr bin Mervan idi. Bişr'in Küfe Valisi, Halid bin Abdullah'ın da Basra Valisi olduğu söylenmiştir. Küfe Kadısı Şüreyh bin Haris, Basra Kadısı Hişam bin Hubeyre idi. Horasan'da ise Bukeyr bin Vessac bulunuyordu.

 

Bu yıl içerisinde Abdullah bin Ömer Mekke'de vefat etti ve ‘‘Zi Tava'‘da defnedildi. O'nun ‘‘Feh’‘ denilen yerde defnedildiği de söylenmiştir. Abdullah bin Ömer'in vefatının sebebine gelince: Haccac yakınlarından birisine emir vermiş, o da ayağının üst tarafına zehirli bir mızrak ucuyla vurmuş ve bundan dolayı ölmüştü. Hastalığı sırasında Haccac O'nu ziyaret ederek: "Sana bunu kim yaptı?" diye sormuş, İbn Ömer de şu cevabı vermişti: "Sen yaptın, çünkü sen kesinlikle silah taşınması helal olmayan bir beldede silah taşınmasını emrettin. "

 

İbn Ömer İbn ez-Zübeyr'in vefatından üç ay sonra vefat etmiştir. Başka görüşler de söylenmiştir. Vefatı sırasında seksen yedi yaşında idi.

 

Seleme bin el-Ekva', Ebu Said el-Hudri, Rafi' bin Hadic, Gassan elBekri'nin babası Malik bin Misma'da bu yıl vefat ettiler. Malik'in 74 yılında vefat ettiği de söylenmiştir. Malik ResUlullah (S.A.V.) hayatta iken doğmuştu.

 

Yine aynı şekilde Ziyad bin Ebih'in oğlu Selm de Bişr bin Mervan'dan önce vefat etmiştir.

 

Hz. Ebu Bekir'in kızı Esma da oğlu Abdullah bin ez-Zübeyr'den kısa bir süre sonra vefat etti. Gözlerini kaybetmişti ve Zübeyr'den boşanmış bulunuyordu. Denildiğine göre, Abdullah babası Zübeyr'e: "Benim gibi birisinin annesiyle yatılmaz." demiş, bunun üzerine Zübeyr de Esma'yı boşamıştı.

 

Eşca'lı Avf bin Malik de bu yıl vefat etmiştir. O'nun ilk bulunduğu önemli hadise Hayber olmuştur. Muaviye bin Hudeyc de İbn Ömer'den kısa bir süre önce etmiştir.

 

Cüheyneli Ma'bed bin Halid de seksen yaşında olduğu halde bu yıl içinde vefat etmiştir. Ma'bed'in sahabiliği de vardır.

 

Abdurrahman bin Osman bin Ubeydullah İbn ez-Zübeyr ile birlikte bu yıl öldürüldü. Abdurrahman Talha bin Ubeydullah'ın kardeşinin oğludur ve sahabiliği de vardır.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRET'İN YETMİŞ DÖRDÜNCÜ YILI OLAYLARI (M. 693-694)