İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 105. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

ABBASİLERİN PROPAGANDACILARI (Hicri 105)

 

Bu yıl içerisinde Bükeyr bin Mahan Sind'den gelmiştir. Orada Cüneyd bin Abdurrahman ile beraber bulunmaktaydı. Cüneyd azledilince Bükeyr dört lebirr gümüş, bir lebin altın ile Kufe'ye geldi ve Ebu İkrime Sadık, Meysere. Muhammed bin Huneys ve Salim ile karşılaştı. Bunlar Bükeyre'ye Haşimoğulları'nın propaganda işini anlattılar. Bükeyr bunu kabul etti ve yanında getirdiği serveti bunlar için sarfetti.

 

 

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Cerrah bin Hakemi bu yıl içerisinde Lan ile savaşmış, Belencer'in arkasındaki bazı şehir ve kalelere kadar ilerleyip bunlardan bir kısmını fethetmiş ve pek çok ganimet elde etmiştir. Said bin AbdÜımelik'in Anadolu (Arz-ı Rum) ile yaptığı savaş da bu yıldadır. Bin kadar savaşçıdan oluşan bir seriyye göndermiş, bunlardan hiç biri sağlam dönmemiştir.

 

Yine Horasan emiri Müslim bin Saİd Kilabı Maveraünnehir'deki Türklerle savaşmış, fakat hiç bir yeri fethedemeyerek geri dönmüştür. Türkler bunların peşine düşerek Ceyhun Nehri'ni geçmekte iken yetişmişlerdir. Ordunun arka kısrmnda Temlm süvarilerinin başında olan Ubeydullah bin Züheyr bin Hayyan öndekiler geçinceye kadar onları korumuştur. Bu olay Yezıd bin Abdülmelik'in ölümünden sonra ve 105. yılın sonlarına doğrudur.

 

Mervan bin Muhammed, Saife Yemem'ye karşı savaşmış, Anadolu'da Konya ve Kemeh'i fethetmiştir.

 

Bu yıl hac emirliğini İbrahim bin Hişam (Hişam bin Abdülmelik'in dayısı) yapmıştır. Ata'ya haber göndererek: "Ne zaman hitap edeyim?" diye sormuş, Ata: "Terviyeden bir gün önce ve öğleden sonra." diye cevap vermiştir. İbrahim öğleden önce hitap etmiş ve: "Bunu bana Ata'ya gönderdiğim elçi haber vermiştir." deyince, Ata: "Ben O'na öğleden sonra konuşmasını söylemiştim." demiş ve İbrahim bundan utanmıştır.

Bu yılda Mekke, Medine ve Taif'in idaresi Abdulvahid Nadrı'de idi.

Irak ve Horasan valisi Ömer bin Hübeyre, Küfe Kadısı Hüseyn bin Hasen Kindi, Basra Kadısı ise Musa bin Enes idi.

 

Küseyyir Azze, İbn Abbas'ın azatlısı (mevlası) İkrime (Ümmü Saİd binti Cübeyr'in kocası), Humeyd bin Abdurrahman bin Avf (95 yılında yetmiş üç yaşında öldüğü de söylenir.) Dahhak bin Müzahim, Ubeyd bin Hüseyn (yetmiş beş yaşında iken), Ebü Reca Utarıdı, Ebu Abdurrahman Sülemi (ismi Abdullah bin Habıb bin Rebia'dır, doksan yaşında iken), Abdullah bin Abdullah bin Ömer bin Hattab (Annesi Muhtar-ı Sakati'nin kız kardeşi Safiyye'dir; bununla evlenmesini babası tavsiye etmiştir), kardeşi Ubeydullah bin Abdullah bin Ömer (Salim'in anneden kardeşidir, annesi de ümmülveleddir) gibi şahsiyetler bu yıl içerisinde vefat etmişlerdir.

 

Yezıd bin Abdülmelik'in günlerinde vefat edenler ise şu kişilerdir: Eban bin Osman bin Affan, Umare bin Huzeyme bin Sabit Ensarı (yetmiş beş yaşında), Muğıre bin Abdurrahman bin Haris bin Hişam Mahzumi, Ata bin Yezıd Cündei Leysi (25 yılında doğmuş ve Şam'da yerleşmişti), Haysem bin Azzak'ın babası Azzak bin Malik Gıfarı ve Munk lelı.

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ ALTINCI YILI OLAYLARI (M. 724-725)

HORASAN'DA MUDARLILAR VE YEMENLİLER ARASINDAKİ VAK'A