İBNÜ’L-ESİR

4. CİLT

HİCRİ 100. YIL       ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

HİCRİ 100. YIL'DAKİ DİĞER BAZI OLAYLAR VE BU YIL VEFAT EDEN BAZI KİMSELER

 

ÇEŞİTLİ OLAYLAR

 

Ömer bin Abdülaziz Darende ehline oradan Malatya'ya geçmelerini emretmişti.

Darende, Malatya'ya üç konak mesafede bir Anadolu beldesidir. Abdullah bin Abdülmelik üç yıldan fazla süren savaşlardan sonra buraya Müslümanları iskan etmişti.

 

Malatya o zaman ıssız bir yer idi. Cezire'den oraya (Darende'ye) askerler gelir, kar düşünceye değin orada kalır ve sonra ülkelerine dönerlerdi. Ömer halife oluncaya kadar böyle devam ettiler. Ömer halife olunca Darende ahalisini, düşmandan Müslümana bir zarar erişir korkusuyla Malatya'ya nakletti ve Darende'yi boşalttı. Malatya'da Ca'vene bin Haris'i (Amır bin Sa'sa'aoğulları 'ndan) görevlendirdi.

 

Ömer bin Abdülaziz Sind meliklerine mektup yazarak onları İslam'a davet etti. Ülkelerinin kendilerine bırakılacağı ve Müslümanlar gibi bazı hak ve vazifelere muhatap olacaklarını bildirdi. Zaten bunların Ömer'in sireti, idaresi hakkında bilgileri vardı. Ceyşebih bin Zaher Müslüman oldu. Melikler bunun için Arap isimleri aldılar Ömer bu sınır boyunda Amr bin Müslim'i (Kuteybe bin Müslim'in kardeşi) görevlendirmişti. Amr Hindistan'la çeşitli savaşlar yaptı, zaferler kazandı. Sind melikleri Ömer ve Yezid bin Abdülmelik zamanında ülkelerinde Müslüman olarak kaldılar, Hişam zamanında İslam'dan döndüler. Sebebini ileride zikredeceğiz.

 

Ömer bin Abdülaziz, Velid bin Hişam Muayti ve Amr bin Kays Kindi komutasında iki ordu teçhiz etmiştir.

 

Bu sene hac emirliğini Ebu Bela bin Muhammed bin Amr yapmıştır.

Amiller (haraç ve harp işleriyle görevli kimseler) daha önceden zikredilenler idi. Sadece Horasan Amili değişmişti. Horasan'daki harplerde Abdurrahman bin Nuaym, haraç toplamakla ise Abdurrahman bin Abdullah görevlendirilmişti.

 

Ömer bin Abdülaziz İsmail bin Abdullah'ı (Mevla Beni Mahzum) Afrika'da, Semh bin Malik Havlani'yi Endülüs'te idari görevlere getirmişti. Velid bin Abdülmelik zamanında O'nun dindar ve emin bir kişi olduğunu görmüş ve bu yüzden görev vermişti.

 

 

 

BU YILDA ÖLEN BAZI ŞAHSİYETLER

 

Ebu Tufeyl Alir bin Vasile (Mekke'de ölmüştür, en son ölen sahabi budur), Şehr bin Havşeb (112 yılında öldüğü de söylenir), Kasım bin Muhaymire Hemedani, Müslim bin Yesar el-Pakih (Bunun 101 yılında öldüğü de söylenir), Ebu Umame Es'ad bin Sehl bin Huneyf (Peygamber zamanında doğmuş ve Peygamber O'na anne tarafından dedesi olan Ebu Ümame Es'ad bin Zürare'nin isim ve künyesini vermiştir, Bedir Savaşı'ndan önce ölmüştür), Büsr bin Sa’ad (mevla'l-Hadramiyyin), İsa bin Talha bin Abdullah bin Temini, Muhammed bin Cübeyr bin Mut'im, Rib'i bin Hıraş Kufi (104 yılında öldüğü de söylenir), Hanes bin Abdullah San'ani (Hz. Ali'nin arkadaşlarındandır. Ali (R.A.) öldürüldüğünde Mısır'a gitmişti. Endülüs'te Serekusta Cami'inin sınırlarını ilk çizen budur.)

 

BİR SONRAKİ SAYFA İLE DEVAM ETMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ İSME TIKLA

 

HİCRETİN YÜZ BİRİNCİ YILI OLAYLARI (M. 719-720)

YEZİD BİN MÜHELLEB'İN KAÇIŞI